Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

s73tgf9vg

Sziasztok!
Találkoztatok már olyan (egyszerű, otthon is megépíthető) frekiváltóval, ami tudja szabályozni a képen látható motor fordulatszámát? Semmit sem tudok a motorról, elég bot vagyok hozzá. Rákötöttem 36V váltóáramra, úgy elég lassan pörgött fel és nem is a maximum fordulatára, de nem úgy éreztem mintha az ötöde lenne a teljes sebességének, ezért gondolom, hogy a frekvenciát kellene csökkentsem. A lényeg, hogy olcsó legyen, különben nem foglalkozok a dologgal. Valami egyszerű 1 fázisú PWM-es frekvenciaváltóra gyanakszom megoldásként.

http://sware.hu/Photo-0515.jpg" TARGET=_fnew>http://sware.hu/Photo-0515_small.jpg" border=0>

jani300

Szia !  
Az adattáblájából sima 230 voltos egyfázisú motornak néz ki .Nem igazán frekvenciaváltós szabályozásra való , ahhoz 3f motor kellene .
Az itthon megépíthető frekiváltóhoz hozzá se merek szólni .
Majd talán a Szakik nyilatkoznak , inkább rájuk bíznám :)

s73tgf9vg

Rendben, köszönöm a választ. Kipróbáltam a porszívó fordulatszám szabályzóval is, de rángatott.

sufnituning

A porszívó fordszabályzólya szénkefés mocikhoz jó.
Esetleg kipróbálhatod kisebb ellenállású potival, lehet akkor nem fog rángatni.(ha avval működött)

s73tgf9vg

Nem, azzal sem változott a fordulata, csak egyre jobban rángatott, ahogy lejjebb vettem.

jani300

Volt erről régebben szó .Csak nem találom .
Max ventilátor hajtásra érdemes vele trükközni, mert ott viszonylag egyenletes a terhelés , és ha növeled a csúszást (nem tudom jól írom e a slip-pet )lassul . A fázishasítás szerintem nem tetszik a segédfázis kondinak sem .
Nem írtad mire használnád . Túl nagy a motor teljesítménye hogy működjön ,szerintem .

ANTAL GÁBOR

Nem bírom tovább:  Lovi  az egy üzemi kondenzátoros rövidre zárt forgórészű motor .  Vagyis kétfázisú aszinkron. A normál fordulatszám szabályzása az aszinkron motornak a frekvencia változtatás ( és régen a pólusszám változtatás )  Kellene egy un 90 fokos frekiváltó (Tuba I csinált ilyet de  max megvenni érdemes  ) Az egyéb fordulatszám szabályzás ( ami valójában a szlippel operál ekkora motornál szóba sem jöhet ( A FÉG nek volt olyan kapcsolása ahol a kis teljesítményű kazánszivattyú aszinkron motorjának a fordulatszámát nagy kínnal keservvel tudták csökkenteni De egy szivattyúnál ha csökken a fordulatszám akkor a szükséges teljesítmény is ( köbösen ) csökken . ( Hát azt tudta a triakos szabályzóval a motor ) Nálad ilyen szóba sem jöhet

ANTAL GÁBOR

Ha figyelembe vesszük hogy kellett kb 5 perc amíg bebénáztam a szöveget akkor Jani elhisz hogy nem plagizáltam

jani300

Sejtettem miért nem írtok :)

jani300

Fel se merült bennem .
Egyébként nehéz finoman fogalmazni :)
Már csak remélem nem sértem meg Lovi-t.

svejk

http://www.iramko.com/ODE-2_Egyfazisu_frekvenciavalto" TARGET=_fnew>Itt a korrekt megoldás, de nem olcsó.

A feszültségcsökkentés nem jó, mert akár gyorsan le is éghet a motor.
Soros áramkorlátozással,- akár egy 100W-os izzó-  lehet játszani, de nagyon nyögvenyelős, csak állandó teljesítményesetén lehetséges valamekkora átfogás.

s73tgf9vg

A motort egy mini eszterga főorsójához használnám, erősen túl van méretezve, de ez volt olcsó.
Elnézést a sok hülye kérdésért, sajnos annyira hiányosak az ismereteim, hogy guglizni sem tudtam.
Gábor írása alapján a kétfázisú asszinkron motorok fordulatszabályzására keresve már találtam pár dolgot.
Remélem így el tudok indulni a kereséssel, de ahogy látom nem ez a motor felel meg legjobban a célnak.
Nagyon köszönöm a segítséget mindenkinek :)

ANTAL GÁBOR

Én személyesen találkoztam vele .Törekvő ,tapasztalatlan, fiatal, de óriási érték hogy AKAR valamit . Ezért válaszoltam : hogy nyugdíjas oktatóként - a kedvét nem megtörve -rávezessem a helyes útra. ( én is így kezdtem...)  

s73tgf9vg

Nagyon köszönöm a bizalmat Gábor, minden találkozón már egy kicsivel többet tudok :) De ugye a jó pap holtig tanul.

PSoft

Azt írja,...

"Kedvező ára miatt ez a termékcsoport az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a végfelhasználóknál"

Mennyi lenne az a "kedvező ár"...mondjuk,© Lovi motorja esetében?