Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

wcsxp0uxa

Például ha szeptemberben vásárolt friss vágású fát szeretnél eltüzelni decemberben.
A fának minimum 1év kell ,hogy kiszáradjon .A legjobb ha 2 évet szárad.
A hasáb mérete is fontos tényező .(tüzelő-levegő keveredés)

3vv2btrhv

A vegyes tüztelésnek azért rossz a hatásfoka, mert lefojtják a levegőt, hogy lassabban égjen, ezért tökéletlen az égés.
De nekem az a tapasztalatom , hogy éjszaka pont a lefojtott levegövel tudom elérni, hogy egész éjjel legyen melegviz a renszerben , igy  6 orát megy a kazán utántöltés nélkül .

3vv2btrhv

A hasáb mérete is fontos tényező .(tüzelő-levegő keveredés)
Mi a jó méret ??

000000000

Mint a neve is mutatja, vegyes. tehát, kompromisszum.

A kemence engem is foglalkoztat.
A kazánnal való fűtés egyik buktatója lehet bizonyos esetekben, hogy nem lehet napokra magára hagyni. Úgy értem, hogy vegyes tüzelésű kazánokat.
Jó esetben, csak a kiegyenlítő felé menő cső fagy el. Ez is nagyon megtréfálhatja a gyanútlan versenyzőt. Napokig odavan és amikor hazamegy, gyorsan meleget akar. Ha a rendszer nem fagyott széjjel, de a tartály felé menő elfagyott, könnyen szétvetheti a gőz a rendszert valahol.
Ez már ugyan nem hatásfok kérdés.
Csak a kemencéről ugrott be.
Én egy cserépkályhához hasonló kinézetűn gondolkodom, csak kemencében. Hogy mi lesz belőle, az már csak jövőre dől el. ezen a télen még marad a vegyes tüzelésű kazán.
A kemencénél csak attól idegenkedem, hogy néha javítani kell. Megreped. Ahogy gyerekkoromból emlékszem rá. Valami tartósabb kivitel kellene.

jani300

Meg a jó vizes fától elkátrányosodik a kazán meg a kémény mert alacsony a füstgáz hőmérséklete.

wcsxp0uxa

Volt egy nagy csomós tuskó amit nem bírtam szétverni. Beraktam a primo-ba, (jó parázsra) egészbe ,simán füstölgött 10-órát. Langyi is volt a kályha ,de biztos nem voltam hatékony.

jani300

A fiam imád így tüzelni én meg pucolgathatom a kormot . Persze fáról van szó szénnel lehet úgy is . De a kémény huzata is erősen befolyásoló tényező .

jani300

Ha száraz ami befér az ajtón . :)

wcsxp0uxa

Hát sajnos az épített kemence-kályha egyik legnagyobb hátránya ez .
Amikor költöztünk nem volt szempont ,hogy legyen alternatív fűtés. 2-év után most gázzal fűtünk ,2 fokot ugrál a hőmérséklet a ki-be kapcsolás között ( ez is a veszteséget növeli) a cserépkályhánál ez 1 fok volt 12 óra alatt.
Építs vakolt kályhát szerintem az nem érzékeny annyira mint a cserép.

000000000

Eddig akárhány háznál ismerősöknél néztem a fűtési rendszert sehol nem láttam a kazánon biztonsági szelepet  illetve nyomásmérő órát.Persze ha a kazánba is befagy a víz akkor bukta.Szerintem meg a kazán építésénél eleve bele kéne építeni valami gyengítést és ha robbanni akar akkor ott nyíljon meg nem ahol sikerül.

000000000

Abban viszont igaza van kerinek, hogy fatüzelésnél a huzat szabályozása rettentően rontja a hatásfokot.
Én ráérek vacakolni a tüzeléssel. Így megtehetem, hogy sűrűbben rakosgatok a tűzre. Ezzel szabályozva a leadott hőt. az is igaz, hogy amikor tesz rá az ember, sok hő "pocsékságba" megy, mert a berakott tüzelő lehűti egy kicsit a tűzteret.

Az is megfontolandó, amit Danibá ír.
Nyolcvanfokos víz már pazarlás. Ha meg nincs annyi, szintén nem olyan jó a fűtés.
Egyik oka volt annak, amíg tehettem, hogy nekem a padlófűtés volt a nyerő. A legnagyobb hidegben sem kell több harmincfokos előremenőnél. Vegyes tüzelésnél, viszont kell egy nagyobb "puffer" a víznek.

Kristály Árpád

Halihó...
Persze mert nem jártál nálunk....[#confused][#wow3][#whatever][#wave][#wink][#worship]

000000000

000000000

Mit jelent az, hogy vakolt kályha?
Miből készül?

3vv2btrhv

Vegyes tüzelésnél, viszont kell egy nagyobb "puffer" a víznek.  
Nekem nyitott rendszerü van a padlástérben van egy nagy tartály , de ez nem a puffer