Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

A probléma ott van mint nagyon sok minden másnál ebben az országban . Az emberek többsége örül ha egyáltalán van tüzelője , nem hogy három évre bespájzolva szárítgassa . De a vizes fánál nem kell a hatásfokot firtatni .

wcsxp0uxa

Régen pont ezért művelték a szénégetés művészetét  (tudod mint a süsü-ben), a búbos kemence is pont az illékony gázok hasznosításában világbajnok (hatásfokra megszorítja még a kondenzációs gázkazánokat is közel 100% hatásfok, alsó fűtőértékre nézve). A vegyes tüzelésű kazán sajnos sehol nincs hatásfokra , az csak kompromisszum (legalább is amiket én ismerek (pl ES-KA). A legrosszabb fűtési eszköz amit jó drágán lehet kapni , a cserép kandalló (bár tényleg nagyon szépek).

000000000

Én, vagy 30 éve, gyártottam, lemez kazánokat. Úgynevezett „totya” koppintást.  
Rendkívül jól működnek. Sőt, még a hatásfoka is jónak mondható. Viszonylag nagy méretben készítettem. Ezért, ha jól volt szabályozva. Vagy levegőadagoló automatikával felszereltem. Akkor, napi, 1-2 rárakással egyenletesen fűt.  
Megpróbálom, a rajzát előkeresni. Vagy újra rajzolni, ha nem sürgős, és érdekel.
3 mm -es lemezből készült. Tűztér, vastagabb, vagy samott lapozva, ha erős szénnel is tüzelnek benne.  

000000000

[#integet2]
Köszi!
A lényeg hogy kicsi a ház 70m2,vagyis jó lene ha kevés tüzelővel müködne.
De végülis ha így értessz hozzá akkor,lehet tudnánk a méreteken változtatni is.

000000000

Az üvegajtós kandallóban gyönyörűen lehet látni azt az égési folyamatot, amit leírtál.[#eljen]
Nekem vas kandallóm van.

000000000

A takarékos tüzelésnek a jó hőszigetelés az alapja!

000000000

Igen gondolom!Csak előbb kazán kellene.

000000000

A nagyobb tűztér, gazdaságosabb tüzelés.  
Úgy kellene tervezni a radiátorokat is, hogy 50-60 fokkal be tudjon fűteni.
Ez, lassú tüzeléssel is tartható.  
Mert, ha ez fölé kell menni, nagyon sok tüzelő megy ki a kéményen.  

Természetesen, megoldom, a méretezést a kazánhoz neked.

3vv2btrhv

Na akkor hogyan kell gazdaságosan füteni egy vegyestüzelésü kazánnal fával ??

keri

A vegyes tüztelésnek azért rossz a hatásfoka, mert lefojtják a levegőt, hogy lassabban égjen, ezért tökéletlen az égés.

Persze logikus, hiszen kinek kell 90fokos víz a radiátorba? Ezért ha ráteszel legalább 1m^3 puffert, és hagyod jó huzattal leégni, akkor több hőenergia kinyerhető, és a puffer dolga elnyújtani a fűtési időt.

A búbos kemencébe ez már bele van építve, ott konkrétan a kemence fala tárolja a hőt hosszú ideig.

wcsxp0uxa

Sajnos nincs igazad.
Minden szilárd tüzelésű berendezésnél az utántöltés megléte a hatásfok halála.(van más romboló tényező is)
Rádobod a parázsra a következő hasábot ,és bár szépen ég , az addig magas hőmérsékletű kevés füstgázt, a hozzá képest hideg füstgázzal lehűtöd . Ha lefojtod akkor az illó gázok szépen sorban kijutnak a szabadba elégés nélkül.
Éppen ezért koszolták a szenet (ennek a mellékterméke volt a városi gáz) azt után lehetett vetni.
A vakolt illetve cserépkályháknál nem a hőtárolásban van a trükk(de az is fontos) , hanem az után töltés hiányzik , és az elején kijövő könnyű fűtőanyagokkal kokszoljuk a keményfát .
Majd amikor már csak alig ég ,fokozatosan vesszük el a levegőt tőle , amikor parázslik akkor pedig teljesen .(persze sokan nem így használják , ez az épített kályhák halála)(80-90% hatásfok)
A búbos kemence még ehhez képest is hi-tech.
Vannak olyan illó gázok amelyek nagyon az égés elején keletkezik ,viszont magas a gyulladási hőmérséklete. A "púp" pont ezt gyűjti össze ,majd amikor eléri a megfelelő hőmérsékletet nagyon magas hőmérsékleten elég (több ezer fokon ,úgy emlékszem). Na persze hiába próbálnád akáccal megpróbálni ,azzal nem megy.
Mezőgazdasági hulladékkal , rőzsével ,kukorica csutkával működik az ilyen készülék.

000000000

Öreganyám valamikor belenyomott egy kéve kukoricaszárat a kemencébe, oszt jónapot.
A gáz konvektor elbújhat mellette.

3vv2btrhv

Minden szilárd tüzelésű berendezésnél az utántöltés megléte a hatásfok halála.(van más romboló tényező is)
És azok mik ??

000000000

A vázolt probléma ismerős. Hasonló cipőben járok én is, azért fogalakoztat talán a dolog.
tavaly jártam úgy, hogy már későn tudtam fát venni és az olyan vizes volt, hogy majd felrobbantam a méregtő. Nyomta a súlyt, de melegíteni nem nagyon akart. Annyit lehet csak tenni, hogy lehetőség szerint tavasszal beszerezni a télire valót. Legyen ideje száradni.
Nem csak a hatásfok a lényeg. hanem, hogy esetenként vizet vesz az ember fa áron.
De hát, ha úgy jön ki a lépés...

jani300

Én 15 körül meg szoktam venni a lyukas kazánokat , a külseje sose megy tönkre a belsejét meg újra kell csinálni . Akár jó lehet egy két ajtó is meg a rostély . Egyből ott a minta is . A tyotya mintájú tényleg jó . Ezeknél a kazánoknál van egy beépített hiba , a táska egyik oldalánál dupla a lemez pedig oda nem kéne semmi .