Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem tudom pár 20-30mm hosszú menetnél mennyit jelent ennek a használata hagyományos irányváltással szemben.Az én régi kis 100 éves gépemena főorsót nem kell lekapcsolni illetve irányt váltani hanem a vezérorsó hajtásánál van az irányváltás amit a lakatszekrénynél lévő karral lehet kapcsolni így a menetvágás egyszerű és hála a 11 fokozatú nortonnak az 1 mm-től 3 mm ig csak az 1,75 és a 2,25 mm-es emelkedésűnél kell kereket cserélni.Hosszú menetnél elvileg ha leállítom a gépet és ugy oldva a lakatanyát és a szánt  a kezdőpontnál zárom akkor a késnek passzolni kell majd ha nem tévedek.

B.Tibor

Jó kis 100 éves esztergád van, itt biztos csak nyűg lenne ennek a menetórának a használata. Az universal 3 orosz esztergán ott én is irányváltással vágom a menetet, mert az hamar megáll, és karral lehet irányt váltani. Az ASIST esztergán nyomógomb és kapcsoló kombinációja az irányváltás, ez elég nyűgös és primitív és nagy a lendülete is. Csak ezen az esztergán használom.
Normális "értelmes" esztergákon ennek a szerkezetnek nincs értelme.

000000000

A menetóra nem attól kell, hogy az eszterga normális, vagy nem.
Régebben olvastam, hogy a menetórát nagy sorozatra használt esztergán alkalmazták.
A kést vagy az esztergályos (de inkább segédmunkás) vette ki a fogásból.
A lakatanya oldása után egy rugós szerkezet vitte vissza a szánt és miután fogást vett a kezelő a menetórának megfelelően nyomta le a lakatanyát.

Elképzelhető, hogy az ötlet onnan volt, mikor még nem lehetett forgásirányt váltani, mert nem volt minden esztergának külön motorja. Ez az elképzelés, csak tőlem származik.

000000000

"A kést vagy az esztergályos (de inkább segédmunkás) vette ki a fogásból."

Vagy, valamilyen mechanikus szerkezet. Ez lemaradt.

KoLa

A menetóra a csúcsesztergán olyan mint a cnc-n az index jel!

4um5b65d

Nagyon le vagytok ragadva a menetszámláló "alaptudásán".

Képzeljük csak el, hogy van egy jó hosszú trapéz menetünk amit nem lehet ezerrel vágni. Megy mendegél a kés az anyagban, közben kiolvasol egy Nemere regényt, majd elértünk a tokmányhoz. Hoppá irányt kell váltanunk. Jó lenne visszafelé az üresjáratban gyorsabban haladnunk. Igen ám, de melyik eszterga rendszere viseli azt el, hogy sebességet váltasz menetvágás közben és nem esik ki a gép a szinkronból. Van ilyen gép, de nagyon sok van aminél ezt nem lehet megtenni. Akik TOS tulajdonosok, azok jól tudják, hogy 1:1-ben simán válthatsz fordulatszámot , a kés marad a menetárokban. De még ennél a gépnél is, ha átkapcsolunk 1:8-ba akkor már nem használhatjuk a TOS eme jó tulajdonságát, hogy fordulatot váltasz és még a főorsó forgását sem kell megváltoztatnod, ahhoz, hogy visszafelé is tudjon jönni a szánszerkezet. Igaz az 1:8 -ban vágott menetek nem is arról híresek, hogy kapkodósan lehet őket vágni, mivel ott már nagyok a menetemelkedések.
Na de maradjunk annál, hogy visszafelé forgatjuk a tokmányt, a fordulat számot nem változtathatjuk, így visszafelé menet is ki tudjuk olvasni az Ali Baba és a 40 rablót.
Ekkor jön jól a menetszámláló . Kikapjuk a lakatanyát és visszatekerjük a hossz szánt a menet elejére. A szerencsésebbek ezt gépi gyorsjárattal is megtehetik.

Legközelebb meg jön egy jó nagy genyó munka. 4 bekezdésű menetet kell vágni. A gép menetszámláló skálája 24-es osztású, vagyis a 2 , 3, 4, 6, 8, 12, 24 bekezdések vágását jócskán megkönnyíti a számláló használata.

Szó sincs itt olyanról, hogy a jó gépre nem kell, a rossz gépre meg kell a számláló.
Egyszerűen az óra a gépnek egy tartozéka, ugyanúgy mint a futóbáb. Ritkán használjuk, de akkor nagyon-nagyon.

Ellenben a mai világban már egyre jobban csökken a számláló használata, mivel már precíz, mángorolt, köszörült menetes orsókhoz is hozzá lehet jutni, így a gépek tervezésénél a méterben kapható trapéz orsókat tervezik bele elsősorban, és nem arra dolgoznak, hogy majd esztergán jó alaposan 30-szor annyiért kivágja a drehás.

KoLa

Ezt csak Te tudod így végigírni![#eljen][#taps][#worship]

4um5b65d

Copy - Paste a titka a dolognak... :)

KoLa

Honnan copy?
Ezt most írtad![#eljen]

4um5b65d

Honnan..honnan, hát az esztergályos könyvekből... :))))

KoLa

Ott ilyesmit nem is írnak!:)))

B.Tibor

Kösz Laslie a kimerítő alapos magyarázatodat. Kezdtem magam szégyellni, hogy én ilyen berendezést merek használni, de nekem nagy segítség ezen a kis hobby esztergán, hogy nem kell irányt váltanom. És így van, azt is élvezem, ahogy mondod, hogy kézzel nagyon hamar vissza tudok állni a menet elejére. (Bár nem vágok hosszú meneteket, ennek nincs akkora jelentősége)
Viszont a több bekezdésű menetnél ez nagyon jó megoldás, és eddig nem ugrott be nekem, ezzel sokkal pontosabban be lehet lépni tényleg.

Mindenkinek köszönöm a hozzászólását ebben az ügyben, bár nem én vetettem fel a témát, de nekem is nagyon tanulságos volt.

4um5b65d

Ja, de hülye vagyok, most nézem csak...
Hát ez egy szakácskönyv....

f7dmzwfr6

Segítséget szeretnék kérni. Pontosabban ötletet.
Az új gépem tervezem, viszont felmerült az X és a Z tengelyek fogasléces hajtása.
Hol érdemes körülnéznem precíziós R&P hajtással kapcsolatban (forgalmazók) ? Mekkora ismétlési pontosságot lehet elérni általában egy ilyen hajtással 1000 mm-en?

f7dmzwfr6

Javítok: természetesen X és Y tengelyt akartam írni, a Z marad golyósorsóval.