Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

50vczszyp

Szia

Megnéztem, a leghosszabb szíj ami kell 320mm-es 112mm-es tengelytávnál, a legrövidebb 270mm-es 88mm-es távnál.

besirkyjh

Szia  

Igy jo mert ha jol emlékszem akkor a T5 és AT5 szíjakból 200mm-nél nincs is rövidebb .Ha rövidebb kel és hasonlo paraméterekkel mint az AT5 vagy T5 akkor az XL méretüt javaslom abbol van 6 inch méretü is .( fogtávolság : 5.08mm ) .

keri

Igazából nem is kell rövidebb.
Te használsz valahol ilyen kicsit?
Úgy tapasztaltam, túl közel kerülnek a fogaskerekek, ha ilyen rövidet használ az ember.
Két kicsi fogaskerék esetén pedig nagyobb a szíjon a terhelés, és a veszteség, érdemesebb nagyobb kereket használni 1:1-es áttétel esetén is, az a pontosságnak is jót tesz, főleg hogy ezeknek az olcsó profiloknak van kottyanása.

Nekem T5-ből 280mm a legrövidebb és 330-as a leghosszabb, ami áttétel variálás közben felmerülhet. A motor közvetlenül az orsó mellé van betéve, illetve 25mm hely van csak köztük, plusz a motor átmérő miatt még 30mm a tengelyig. A feszítést motor elmozdíthatóságával oldottam meg.
Elég értelmesen van összeállítva a fogaskerék és szíj méretskála, mert a motornak elég 15mm mozgathatóság.

https://skydrive.live.com/redir?resid=A35D444ABEE610B6!780" TARGET=_fnew>Ide kattintva láthatod, hogy amiről beszélek elég kultúrált elrendezés.

besirkyjh

Szia  

Nem irtam volna ha nem használnám :)

Van mikor a hely adott és ott kel megoldani az áttételezést , na olyankor eleve ilyen rövid szíjjal inditok .
15 és 36-os XL-es kerékhez már XL 8inch körüli a bevált méretem , de muszály leszek két lépcsös áttételt használni mert ezzel a "kicsivel" a léptetö nyomatékának felét lehet kidobom az ablakon ( most probálgatom az léptetö felöli 6:1 és 9:1 áttételeket )és marad a pozicio sebességem de lényegesen nagyobb dinamikát tudok neki adni , ez fogasléces gépem lesz .
Lehetne ezekröl egész litániát irni , de inkább kihagyom !! :(

vjanos

Klassz terv!  

Egy kérdés: ha valamiért hozzá kell férni a motorokhoz, akkor szét kell kapni az egész csavarozott szerkezetet?

keri

Dehogy, csak a felét kell szétszedni :). A "Z" motornál amint látod csak 4 csavar fogja a motor tartó lemezt és fölfelé kihúzható. "X" motornál szintén csak a 4 imbusz fogja.

"Y" motor, valóban macerás, le kell venni a hátlapot, és úgy lehet hátrafelé kihúzni.

Végeztem rajta szerkezeti analízist.
Hátlap nélkül is  egyben marad a gép, sőt megkockáztatom hogy még mindig erősebb mint sok milliós árú bolti marógép.

Persze mondhatnád, hogy miért nem elölről raktam be a motort, és akkor könnyen hozzáférhető, de hátul elegánsabb, és jobban védett helyen van. Az oszlopra pedig nem akartam lukat vágni mert pont ott vannak a legnagyobb feszültségek a szerkezetben.

Végül meg ha tényleg problémás ott bent a motor még mindig kipakolhatom előre, de az emulzió fröcsögése és forgácsok miatt jobban örülnék ha váz belsejében maradhatna.

keri

OK, nincs több kérdés, én a fogasléccel nem számoltam.

vjanos

Teljesen jogos ahogy írtad. Nem kötekedni akartam, csak érdekelt :)

Egyébként dimenzióiban mekkora ez a szerkezet?  
A lapok hány mm vastagok?

keri

Nem dehogy, teljesen jogos a felvetés. Én is sokat rágódtam ezen.

25mm vastag szimpla szerkezeti acél "lemezek"
800mm magas az aljától a tetejéig
700mm a mélysége.

Tengelyek maximális lökete X450, Y210, Z250mm
És kb. 270kg

A vasakat vízsugarassal már levágattam. Az alap megmunkálása is kész. Aztán nyáron kicsit leálltam vele mert elég sokminden közbejött, meg eltörtem a vállamat, és nem bírtam megmozdítani az alkatrészeket, viszont végre újult erővel és pénztárcával belevágtam.
 Most egyeztettem a marós haverral, hogy mikor vihetem a torony és az egyéb apró alkatrészeket.

Ha ez megvan akkor lehet összepakolni, onnan már csak a csavarozógépem akkumulátorán múlik milyen gyorsan áll össze.

svejk

Szép!
Azért Te is végigjártad a szamárlétrát az első publikált dolgaidtól! [#eljen]

svejk

PC-Guruk!

Mire is jó http://www.lenten.com/PD_PCI_XP.asp" TARGET=_fnew>ez a PCI-os kártya?

svejk

Bocsi, elcsesztem a linket, http://www.lenten.com/PD_PCI_98.asp" TARGET=_fnew>konkrétamn ez a MAX verzió.

Ez valami biztonsági mentésért felelős cucc?

Szedlay Pál

svejk

Ilyesmire gondoltam.
Egy két ismerősöm gépébe nem ártana az ilyen :))

a77ruejwh

Hol lehet ilyet vásárolni Budapesten?  
http://www.uni-max.hu/fotocache/dt_small/YH054_01_psd.jpg" border=0>