Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Hogy tudsz ilyen jó,tömör,lényegre törő,az "egyszerű" emberek számára is érthető tanácsokat adni,nemértem?[#eljen][#eljen][#eljen][#worship]

000000000

Azt a 6,28 métert el tudod magyarázni,hogy hogyan jött ki,mert nem teljesen világos nekem.Előre is köszi.

50vczszyp

Köszi a levezetést. Az én is tudom, hogy ha lassító áttételt alkalmazok akkor dinamikusabb lesz a gépem, de kisebb lesz a maximális előtoló sebesség. Én pont azt az ideális áttételt szeretném eltalálni, vagy legalábbis megközelíteni, amivel még van sebességem és kellő dinamikám is. Az még rémlik tanulmányaimból, hogy mi a tehetetlenségi nyomaték de hajtáslánc méretezésbe nem fognék bele. Meg egyébként sem dolgoztam sokat a szakmámban, 10 éve CAM programozással foglalkozok és ha az ember valamit nem használ azt hajlamos elfelejteni...  

s7manbs8

9 évig hajlamos felejteni 10 év utána meg tök kimegy, én már csak tudom. :)

Van ott valami nem igen lineáris összefüggés, aránylag kis dinamika vesztés fejében aránylag nagyobb sebességet kaphatunk, de Tibor45 nevű kedves fórumtársunknak van egy optimumszámoló programja, ha némi adatot megadsz neki kapsz tőle számszerű segítséget is.

s7manbs8

keri használja az ökölszabályszerű globális törvényeket ügyesen. :)

Szalai György

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Tudomany/Servom%e9retez%e9s1.8.2.xls" TARGET=_fnew>Játsszál ezzel, hátha segít valamit, míg nincs valami jobb.
Más.
Tegyük fel, hogy sikerül elfogadható áron, megfelelő felületi minőségben és keménységben beszerezned a szükséges alkatrészeket. Beállítod eléggé alacsony kottyanásúra a vezeték rendszeredet, a golyóscsapágyas görgőkkel és a trapézmenetű anyákat is a menetes orsókon. (De szerintem már ezzel is csak magamat hitegetem.)
Elkezded marni a fát és a sínekre, orsókra rátelepszik a fapor. (Azzal a lehetőséggel kár számolnod, hogy nem lepi el.)
A görgő a faport rávasalja a négyszögacél vezetőre, a trapézanya is telemegy kosszal percek alatt. A kosztűrés és a kottyanás mentesség nem járnak kézen fogva.
Muszáj biztosítani a tisztaságot, mert eltömődik, megszorul, akadozik, bajt okoz. Sokat. De ha tanulni szeretnél belőle, akkor ez a megfelelő konstrukció.
A száraz fa meg MDF marás kiemelten poros üzem, magadat bünteted, ha nem számolsz ezzel.
Hatékony porelszívással együtt is kellenek a jól működő szennylehúzók, és takarások, ami alaposan megbonyolítja a konstrukciót. A terveden ilyesminek még nincs nyoma, de majd biztos lesz. Csak nehogy akkor kezdj el foglalkozni vele, mikor késő már beépíteni a konstrukcióba.
Minden esetre sok bajtól megkíméli magát a Hobbyista CNC gépépítő, ha gyári, szennylehúzós alkatrészekből építkezik. A bontott már nem is megfizethetetlen.

keri

Ez csak azért van, mert én is egyszerű ember vagyok és a bonyolult dolgokat nem értem :)

Ennek ellenére érdekelnek a bonyolult dolgok, de mindig meg kell keresnem hogy lehet lebontani egyszerű dolgokra.

Csak azt értem amit a józan paraszti ésszel meg lehet érteni, így aztán a gondolatmenetem is egyszerű.

keri

Mennyi egy 1méter sugarú körnek a kerülete?

2*r*PI=2*1m*3.14=6.28

keri

Nem is kell. Praktikusan gondolom fogasszíjas lessz az áttétel, azt meg könnyű módosítani. Kezdetnek, gyakorlati szokások alapján, jó az amit elgondoltál.

keri

50vczszyp

A porvédelmet mindenképpen meg fogom oldani, a konstrukció még nincs teljesen kész. Azért választottam ezt a fajta lineár megoldást mert ennél olcsóbbat nem találtam. A sínek 50x10-es húzott laposacélból lesznek (St37k) amit beszerzési áron vettem a cégtől ahol dolgozok. A kocsik 30-as Alplanból (AlMg4,5Mn) lesznek amit hulladék áron vettem, a marási munkákat egy jóbarátom csinálja, baráti alapon. Ennél olcsóbb megoldást nem tudok. Gondolkodtam CF53 kéregedzett köszörült tengelyes megvezetésen is golyósperselyes kocsikkal, de mivel az nem alátámasztott megvezetés így szerintem hajlamosabb lenne rezonálni. A bontott dolgoktól kicsit félek ha nem tudom személyesen megnézni. Meg végül is ez egy hobby gép lesz, nem akarok rá sok százezret áldozni. Persze ha lenne több pénzem erre a célra...

000000000

Igen,így már világos,nem okoskodni akarok,csak valószínűleg figyelmetlenségből te d-vel számoltál r helyett. 2*0,5*3,14 lesz a jó és pont a fele lesz a nyomaték csak,1570N ha jól számoltam.[#law]

keri

Gyurinak mindig igaza van, de ez mindig sokba kerül :)

Ne aggódj. Hobby kategóriában nem rossz ez a gép, elég sokan nem jutottak még el a porvédelemig. Mivel nem precíziós célokra használod így megbocsájtható. Nekem is szorult meg a portól, lefújtam WD40-el letörölgettem és ment tovább.

keri

Nm esetén az 1méteres erőkarra vonatkoztatott forgatónyomatékot nézzük.
Vagyis forgáspont, 1méter erőkar, erő a végén.
Mi történik ha körbeforgatjuk az 1 méteres erőkart? Az biza 2 méteres átmérőjű kör lesz :)

sasi

Igen, jól látod, Szkad (Scud) rakéta hajtóműve. Néhány megmaradt ilyen állapotban, ugyanis mikor kivonták nálunk a hadrendből, még hadititok volt, mert a többi, korábbi csatlós országokban még használták. Ezért miszlikre vágták és többkilós arany nyakláncos barna fickók közvetítésével a Pest megyében működő német tulajdonú fémfeldolgozóba került, sok más elfekvő dologgal együtt.