Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Bakker ketten is beelőztek. :)

jani300

Szerencsére elmentem keresni az "osztófejmunkák" című könyvet .

svejk

Alapesetben a maximumon van a kivehető áram, ha beállítod akkor ott korlátoz, ez nem minden esetben jó dolog.

svejk

No és még ott vannak a differenciál osztásak, vagy mi a csuda is a nevük...

jani300

Tehát egy akkor úgy értem hogy a motorvédelmet majd más megoldja ,a frekvenciaváltó meg akkora legyen hogy a nagyobb áramát is tudja a motornak. A póluspárváltásnál pedig más értékű potméter kel a fordulatszabályozáshoz . Akkor elvileg  így kiválható a két tartományú fordulat szabályozás , max változik a fordulat sor aránya .

svejk

Nem kell másik poti.

hálózat -  frekiváltó - Dahlander kapcsoló - motor

Egy a fontos, hogy vagy csinálsz reteszelést vagy megszokod, hogy a Dahalnder kapcsolót csak álló helyzetben kapcsolód át. (eredetileg  is úgy illet)

A potmétert vedd úgy, hogy %-ban van skálázva.

Vagy 0-2800 vagy 0-1400 lesz a fordulatszám tartomány. (vagy amilyen a motorod)

svejk

Te akarod magadnak?
Mert ha jól vettem ki akkor neked csak 1 fázisod van.
No itt már bonyolódik a dahalnder motor, mert ezeket nem lehet csak úgy egyszerűen 3x230 V-ba kötni. :(

jani300

Ok ! Köszönöm . Még annyi hogy amit olvastam frekvenciaváltó prospektust az azt írja hogy a motort nem szabad lekapcsolni a frekiváltóról . Mondjuk azért nem ment egyből tönkre , csak pár hónap múlva .

jani300

Igen nekem kellene , de egyenlőre csak a lehetőségeket keresem . Párnapja jött egy szerszámmaró , hiányzik a fokozat nélküli szabályozása . Imikétől már kaptam annyi segítséget hogy tirisztoros szabályozása volt . Szeretném beüzemelni de nem termelni fog csak hobbi . Végszükségben láttam én már autó meg motor váltót is felrakva , de azért ezt meghagynám utolsó lehetőségnek .

svejk

A mechanikus váltót teljes egészében nem fogod tudni kiváltani,- hacsak nem túlméretes motor-hajtást teszel rá- de óriási könnyebbség egy frekiváltó.
Úgy számolj, hogy a frekiváltóval a 30-60Hz-es tartományban fogsz tudni mozogni teljes szabadsággal.
(bár a dahalnder-230V páros miatt ez valószínűleg más lesz)

jani300

Még egyszer köszönöm . Van "csinált" 3x400 de arra azért frekiváltót nem hiszem hogy merek tenni .

svejk

Nyugodtan...
A frekiváltó úgy kezdődik hogy 3 fázisú greatz híd + pufferkondi.
Persze a forgó átalakítót én kihagynám és egy egyszerű méretes autótrafóval pótolnám.
Ekkor természetesen 3x400 V bemenős frekiváltó kell. De így teljes értékben, és változtatás nélkül tudod a Dahalnder és más csillag kapcsolású motoros berendezéseidet is használni.
Vannak más trükkök is, mint pl. amit Pál fórumtársunk publikált, de nekem a trafós az egyszerűbb és szimpatikusabb.
Egy autotrafó hatásfoka bőven 90 % felett van az üzemi tartományban, tehát ettől sem kell félni.

jani300

Szia Imi ! Köszönöm a segítséged. Tettem fel a maróról egy képet nem igen jó de be lehet azonosítani ,talán .  

http://www.kepfeltoltes.hu/view/121104/PICT0053_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>szerszámmaró

jani300

Legalább sikerült ! Csak nem ide akartam , hanem a marós topikba . Csak azóta ülök a gép előtt , mióta olvasom a fórumot .

jani300

Van autótrafóm kétoszlopos 2x110/190 volt 11 kva , csak nem három fázisú .