Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

279nwbpsa

Ez nem valamiféle menetszámláló lehet,amit menetvágásnál tudsz használni?

000000000

Én kérdeztem hamarabb :) Nem tudom mire szolgálhat, valamit számol, mutat :)

B.Tibor

Menetvágásnál nem kell az esztergát előre-hátra kapcsolgatni,ha ezzel vágsz menetet.A menet végén a lakatot nyitod kézzel vissza hajtod a kést a kiinduláshoz és ugyan annál a számnál (vagy többszöröseinél) újra zárod lakatot akkor szinkronba marad a főorsó és a vezérorsó.

B.Tibor

A 16T valószínű fogaskerék fogszáma ami benne van.

Devecz Miklós

Egyfázisú frekiváltó elé hol lehet beszerezni zavarszűrőt?

279nwbpsa

Erre gondoltam.Én menetszámláló néven ismerem.
Ha van is neki,nem tudom,hogy mi a becsülete(ebb) neve.

VighLajos

Tudtam, éreztem, hogy van valami más megoldás arra, hogy nem a forgásirányváltó gombon készenlétben állni...
...én a villanydrót-rágást tanultam, nem a vasrágást...
[#wink]

VighLajos

Így már minden érthető:
http://www.youtube.com/watch?v=ZKMqa2NTP00" TARGET=_fnew>Menetszámláló

000000000

Gondolom én a különböző meneteknél ezt a tetején levő beosztásos korongot cserélik csak, ha már menetszámláló akkor mindegyikhez más beosztású kell.

hostya

Nem kell cserélni a korongot.
Az a beosztás a vezérorsóhoz van be-"skálázva", a vezérorsó meg ugye mindig ugyanaz.

000000000

Akkor ez a vezérorsó fordulatát méri nem a vágandó menetét ha jól értem.

hostya

Ezt az akármit menetórának nevezik a szakmában...

Arra való, hogy a főorsó irányváltása nélkül, csak a kést kiemelve, és a lakatanyát feloldva kézzel visszatekered a szánt a menet elejére, majd az újabb fogás indulásakor a beállított menetóra pozícióban (pl. "1") lezárod a lakatanya karját.

Sokan nem ismerik azt az aranyszabályt hogy:
Amennyiben a vezérorsó emelkedése "maradék" nélkül osztható a vágandó menet emelkedésével, akkor menetórára sincs szükség.
Egyszerűen úgy használható a lakatanya kapcsoló karja, mint az előtolás kapcsoló.
Ennek ellenére nem ajánlom senkinek ezt a módszert, mert a lakatanya idő előtti tönkremeneteléhez vezet...

A "maradék"-ot azért tettem idézőjelbe, mert azt úgy kell érteni, hogy a hányados EGÉSZ szám, tehát nem tört...

Pl. vez orsó menet emelkedése= 3mm
  vágandó menet emelkedése= 1,5mm
Akkor 3/1,5=2    
De ha a vágandó emelk.=1,25  
Akkor 3/1,25=2,4 (!)

Ez utóbbi esetben kell (lehet) használni a menetórát, mert csak az adott (szán)pozícióban lezárt lakatanya esetén nem vágjuk "ketté" az előzőleg elkezdett menetet.

A 16T azt jelenti hogy a vezérorsód emelkedése 16menet(thread) egy collba.

000000000

Értem, köszi szépen mindenkinek :)

B.Tibor

A teljességhez hozzátartozik, hogy nem csak a tetején a korongot kell cserélni, hanem a fogaskereket is.

A metrikus meneteket három fajta fogaskerékkel lehet átfogni. Nekem most 30-as fogaskerék van, és 3-as a vezérorsó, ezzel nem tudok pl. 0,8-as menetet vágni, mert abban az esetben minden negyedik vezérorsó fordulatnál kellene belépni. De mivel a 30 az nem osztható 4-gyel, ezért egy 28-as fogaskerék kell, és akkor a 28-at, ha elosztom 4-gyel, akkor 7 jelölés lesz, ahol beléphetek.
Valahol olvastam, hogy 14, 15, 16 fogú kerék kell a metrikushoz, vagy annak a többszörösei (28,30,32 is jó)
A colloshoz állítólag elég egyféle kerék.

Hostya fórumtárs szépen összefoglalta a működését. Csak annyit teszek még hozzá, hogy egy kis gyakorlással nagyon szépen be lehet lépni a lakatanyával, szinte terhelésmentesen, ez olyan érzés, mint mikor váltófutásnál átadják a stafétát egymásnak, menetvágásnál is, az ember kézzel szinkronban viszi a szánt a menetorsóval, és érzi, mikor a legkönnyebben bemegy, és ilyenkor alig súrolja egymást az anya és az orsó.
A végén, amikor kiszalad a kés a menet végén lévő kifutórészre (mindig szoktam csinálni), akkor kapom ki a lakatanyát, hogy a késnek a terhelése ne legyen már rajta.

Természetesen én is gondolkodok ezen, hogy biztosan jobban igénybe veszi, mintha nem használnám menetvágásra. De mivel hogy nagyon ritkán vágok menetet, ezért úgy gondolom, ennyi belefér. Persze ha rengeteg menetet kellene vágni, én se használnám ezt a módszert. (Inkább CNC-síteném az esztergámat)