Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

xg2w6ib9x

Kedves Gábor, Sándor és Jani !

Köszi a segítséget ! Úgy érzem, hogy tisztábban látom a dolgokat. Hála nektek.
Holnap már csak kíváncsiságból is szétszedem az egész kütyüt.

Jó pihenést !
[#worship]

vadember

Szükségem lenne egy 960 1/min fordulatú egyfázisú 2,2 KW teljesítményű motorra. Mivel ilyen motorból kevesebb lehet mint fehér hollóból, nem is találok sehol.
Létezik viszont alacsony fordulatú 230/400-as.  Ha egy ilyen motor a magasabb feszültségen adja le a pl. 2KW teljesítményt, akkor 230 volton mennyit vehetek le róla.
Vagy a másik oldalról közelítve, mekkora motort vegyek, hogy 230V-on kb. 2KW teljesítményem legyen?
Gondoltam arra is, hogy egy meglévő motort áttekercseltetek. Milyen típusú és paraméterű motorból lehetne ilyet kihozni?

xg2w6ib9x

Neked is köszi Tibor !
Meg fogom nézni.

Rabb Ferenc

Ha deltába kötöd, és kW-onként 70uF-os állandó kondenzátort kötsz a delta harmadik pontjára, max 50-70% lesz a teljesítménye az eredeti 400/230-as tápláláshoz képest. (terhelésfüggő) Az indítónyomatéka viszont csak kb 30%-a az erdetinek :(

mma6fim4

Sziasztok. Olyan gondom van egy Nema 34-es motorral, hogy mikor a gépem elkezd visszaállni a home-ra kb félúton leblokkol. Az a furcsa hogy mindezt olyan alacsony sebességen csinálja amelynél akkora a nyomaték hogy le sem lehet fogni forgás közben. Gyorsjáraton ezerszer próbáltam már, és soha nem blokkol. Valami szoftveres dolog lehet, mert a mechanika tökéletes számtalanszor átnéztem már, sőt épp azon a tengelyes csinálja amelyen a kisebb teher van, így még kisebb nyomaték kell a mozgatáshoz. Ha esetleg lenne ötlet, hálás lennék....Előre is köszi

mma6fim4

Érdekes módon ha a home-ra állok, de nem interpolált mozgással, hanem koordinátánként külön külön akkor nem csinálja. Csak akkor van ez ha a három tengely egyszerre mozog, és megy a home-ra.

Rabb Ferenc

A tápegység bírja együtt a három motor áramát? Mérd meg a motor tápfeszt álló motoroknál, és mozgás közben is. Különös tekintettel a kritikus szakasznál.

fa_kukac

Sziasztok! Ezt nálam is csinálja, az Y tengelyen. Normál esetben szépen fut 3 moci is egyszerre, de program induláskor, mikor beáll 0-ra, illetve felveszi a kezdő pozíciót, akkor az Y kiesik a szinkronból, és síró hangon blokkolva marad. Reset, és újra starttal már semmi baj. Csak addigra már elvesztettem a pozíciót. Ugyanezt csinálja hosszabb program után 0-ra álláskor. És csak az Y. Úgyhogy a progik végéről ki is szoktam törölni a G0X0Y0-at.

mma6fim4

Köszönöm. Megnézem....

RogerCo

Sziasztok, ma felkerült a gépemre 3fázisú motor, aminek a háza ugye Földelve van.
És mindjárt jöttek az érdekességek.
Ha nem megy a motor, a egynémelyeim szépen dolgoznak. Ha viszont bekapcsolom a marómotort, akkor felváltva kezdenek el menet közben idétlenül menni a léptetőim.
A számítógépről a párhuzamos port mindenféle leválasztó nélkül megy az MSD vezérlőkbe. step, és dir jelek.
A gépem alu vázas, alu vastag lemezekből van.
Csak azt nem értem mi hülyíti meg ha megy a 3fásisú motor. Jaa, lehet hogy számít hogy frekvencia váltó is van a motoron.
Viszont a számítógép, és az MSD vezérlők nincsenek közvetlen kapcsolatban az alu vázzal.
Mit tegyek?
Próbáljam meg a vezérlőt, a gépet és a számítógépet is egyszerre leföldelni?

RogerCo

[#fejvakaras]
egynémelyeim = tengelyeim

w987wzmm

Szia!
Én, úgy tudom, hogy a frekiváltóbol kijövő, motor tápkábel szórja be a teret zajjal. LPT leválasztót érdemes lenne beszerezned… a stabilabb jelszintek miatt. PC-ben is vannak, kialakulnak frekis zavarok, ami megjelenik az LPT-on. Most lehet, hogy elért egy olyan szintet, amire már reagál a léptecs vezérlőd.  

w987wzmm

Árnyékolt kábellel tegyél a frekiváltó és a marómotorod közé..

RogerCo

Megoldódott :)
Billentyűzetről próbálgattam amikor nem volt jó. A billentyűzetem, egy 5m-es hosszabítóba van dugva, így elér  a gépig is. És ha nem keresztezte a bill hosszabbító a freki váltó kábelét, MEGSZŰNT a hibajelenség ! :)

Ugyhogy minden okés. az előbb lefuttattam a levegőben egy G-kódot, járó marómotorral, és nem tévesztett.

w987wzmm

Én rádiófrekis billentyűt használok. Azt is lehet zavarni, de kódokkal kommunikál… ezért nehéz zavarni.