Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Antal Sándor

Nem fékes a motor? Bocs ha butaságot kérdeztem.

xg2w6ib9x

Ha elektromos fékre gondolsz, az nincs benne.
Valami mechanikus dolgot én is gyanítanék a háttérben, de egyelőre csak félig szedtem szét még a szerkezetet és ilyen nyomokat nem találtam.

jani300

Nem volt a motoron esetleg mágnesfék ? Létezik mozgó forgórészű motor amelyiken kívülről nem látszik hogy fékes . Ha nem önzáró a hajtás  akkor elvileg lehetett fékes és megkophatott .

Antal Sándor

Ilyenre gondolsz ugye?
http://szirty.uw.hu/VLT1/demag640.png" border=0>

xg2w6ib9x

Mágnes fék alatt valami olyasmire gondolsz, mint pl. a fűnyíró gépeknél alkalmazott fék tárcsa, ahol egy rugó hozzányomja a tárcsát az állórészhez, miután megszűnt a gerjesztés?
A villanymotor most lett újra tekercselve és új csapágyakat is kapott.
Feltételezem, hogy ha lett volna benne efféle dolog, akkor a tekercselős ember visszateszi a helyére összeszereléskor.
Bár, ha jobban bele gondolok ő is tévedhetett.
Holnap szétszedem a motort.

jani300

xg2w6ib9x

Nem is várok holnapig....

ANTAL GÁBOR

Tehát két csigahajtás van sorba kötve. A"fogaskerekek" nem igazi fogaskerekek hanem csigakerekek  A kézi működtetés a két hajtómű közé ékelődik. Mivel visszafelé is kell forgatni az első hajtómű nem lehet önzáró. A másodiknak viszont illene önzárni. Tipp: olyan mértékű kopás ami után ez a funkció nem működik. ( A kopás mellett valószínűleg nagy axiális játék a második fokozat tengelyénél ( csigájánál) Az hogy egy csigahajtás önzáró vagy nem az nem attól van hogy csiga hanem a kerék -tengely közötti érintkezés szögétől és ott lévő kenőanyag surlódási értékétől függ. Ez a fogszám, a bekezdések száma stb határozza meg.
Ps :Vannak olyan hajtások ahol a kerék egy ferde fogazatú fogaskerékhez hasonlít. Itt az érintkezés pontszerű ezért a rossz hatásfok mellet nagyon érzékeny a szerkezet a kopásra.  PS 2: Ha olasz a tekerő akkor ki kell dobni....
ennyit bírt

jani300

Utólag átgondolva , ha fékes lenne a motor nem lehetne kézzel tekerni .

xg2w6ib9x

[#eljen]
Hát igen, nekem is menet közben ugrott be, hogy nem lehet fékes, mert akkor a kézi üzem sem menne.
[#szomoru1]

xg2w6ib9x

Ha olyan mértékű a kopás a második tengelynél (amelyiknek illene önzárónak lenni), hogy ez lenne a probléma oka, akkor nem kellene valami rendellenességet tapasztalni működés közben (Pl. recseg, akadozik, vagy zajos) stb.?

ANTAL GÁBOR

Ha axiálisan mozog a tengely akkor akkor ugrándozás nélkül tud feltekerni de amikor kikapcsol a motor megszűnik a hajtás elmozdul a tengely, a kopott szakasznál van a kerék- tengely érintkezés és szépen visszaforog.

xg2w6ib9x

Egyébként a szétszedés is megerősítette, hogy nincs belül fék.
Kidobni talán nem kellene, mert ezt a visszaforgást nem számítva működik a verkli.
Talán egy utólagosan beépített fék segítene, kézi kioldhatósággal a manuális működtetéshez.
Jó megoldást készíteni nem lesz egyszerű, de talán érdemes vele bajlódni.  
Eddig annyit vacakoltam már vele, hogy ezek után már nem is számolom, hogy érdemes-e vagy nem

xg2w6ib9x

Igazad lehet, a kopás valószínű, mert szinte semmi olaj nem volt a hajtómű házban.

000000000

Egy tipp: nézd meg, hogy amikor visszaforog, akkor a csiga is forog? Ugyanis lehet, hogy ha nem alakkal záró a kimemőtengelyen a nyomatékátvitel, és az netán meglazult, akkor a ponyva súlya miatt már éppen képes elforgatni a tekerődobot, így szépen visszakúszik.