Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

sziasztok  
valaki aki a nod32-öt használja világositson fel a használatárol , mert szkeneli a c vinyot és nagyon hosszu listát készitett de nem tudom hogyan kell törölni ezeket .

2nbj3n5m

Tibor.
Nem kell törölni a hosszú, lista normális.
Janko

3vv2btrhv

000000000

sziasztok
valaki pls mondja meg hogy hogyan lehet/lehet - e ACAD-al satírozott betűket írni
Előre is köcce

Szalai György

Szerbusztok!

Tervezem a leendő gépem áttételrendszereit.
Már megint megakadtam. Kéne egy lökés, hogy tovább tudjak lépni.

Meghatároztam a szükséges áttételi viszonyokat.
Kiválasztottam ehhez a megfelelő átmérőjű és fogszámú fogasszíj tárcsákat.  

És most jön a tudáshiány. Fogalmam nincs, hogy melyik szíj mekkora erővel terhelhető és nem is találok erre adatokat. Még a gyártó táblázataiban sem! Honnan tudhatnám akkor, hogy melyik szíjszélességre és tárcsaszélességre van szükségem?

Jó lenne, ha tudna valaki segíteni. Adattal, táblázattal, tapasztalattal, ökölszabállyal.  

000000000

Nem tudom mekkora kütyüt építesz, de  az egyik bordásszíj kufárcégnél több mint száz kilós terhelhetőségről beszéltek 1 cm széles szíj esetén. Azaz szerintem pl. egy ilyen vastag szíjat akár 4 Nm-es mocihoz is használhatsz.

Szalai György

Szia Merkel Géza!
És mindenkinek üdvözletem.

Az a bajság, hogy az X-en rögtön lennie kell egy 40mm vastag, 15mm emelkedésű orsónak. Dupla előfeszített golyósanyával és kb. 80cm munkahosszal. Mert ehhez jutottam hozzá, és senki nem szeretné elcserélni velem egy 25/5mm-esre. Ha meg azt szeretném, hogy a Bautz motor egy fordulatára az elmozdulás 1mm legyen, akkor rögtön kell egy 15:1 áttétel. Ez kicsi, csinos méretben csak 3 fokozatban tudom elképzelni. 1:3, 1:2,5, 1:2 =1:15. Két fokozatnál ronda nagyok lennének a fogasszíjtárcsák. Azután ahogy fokozatról fokozatra nő az áttételi viszony, nagyon megnőnek az erők. A motor rövid idejű csúcsnyomatéka sem kicsi, (1,25Nm) és a 15szörösét is tudni kéne átvinni az orsóra. A váz is bivaly lesz a nagy alumínium idomokból. Egyenszilárdságra tervezni (Ahogy Tibor45 javasolta egyszer itt a fórumon.) nincs esélyem, ahhoz nagyon felkészületlennek érzem magam, ezért mindent olyan erősre igyekszem készíteni, amennyire csak muszájnak gondolom.

Köszi a segitséget.

000000000

...csináld fogaskerekekkel és készíts hozzá hajtóműházat lásd: mechanika 24.;Csattos Péter...ha nincs rá lehetőséged, csináltass, sztem nem nagyságrendekkel drágább, mintha birdásszíjtárcsát vennél....kéregedzeted /de hülye szó / valahol és kész.De szerintem a legolcsóbb,ha lecseréled golyósorsód, meg az anyákat. Azt megúszhatod akár 30e-ből, ha ügyes vagy.....az egyenszilárdságról meg annyit,h hobby szinten nincs értelme fél évet a tervező asztalnál ülni, aztán ujabb fél év fejlesztés és akkor talán van egy fél géped.....mindannyian kézzelfogható dologgal szeretnénk játszani, amihez éjszakánként, ha a család elaludt kimehetünk bütykölni, bővitgetni, hosszan merengve fantáziálni arról,h ha megjön a fizetés ide veszek még valamit, meg ezt cserélem le, meg azt változtatom meg......

bmejdz9nu

A Planet Drive-ból vannak pont ilyen nagyságú áttetelek. Ez a Harmonic Drive (az min 50) közötti profi megoldás... kicsi és pontos... keress rá a neten...
Mekkora a Bautz motor? Persze 15mm-es emelkedésnél mindenképp kell áttetel... de ilyen sok fokozatban...

000000000

mennyiért tudsz  ilyen harmonic drivot?

bmejdz9nu

Itt most nem HD-ről van szó...
A HarmonicDrive 50-200-as áttételekben van (csak)... Tehát nem erre való...
A HarmonicDrive egy nagyságrenddel jobb mint a PlanetDrive... de az is nagyon jó... jobb és gondozás mentesebb mint a szíjáttetel.
A PlanetDrive-ot használják az iparban is... Van olyan szervómotor amelyiken rajta van már eleve pl.1/3-as...
A HarmonicDrive-ot akkkor használják ha nagyon nagy szögpontosság kell pl. forgatótengely, robotkarok... stb...
Persze mindíg tartok itthon... :) de mire akarod használni? mekkora méret? mekkora a kimeneti nyomaték?

000000000

eszterga részhez kellene, 4-ik tengely
200-as áttételü szerintem jo lenne

000000000

az ára érdekel nagyjábol mennyiért tudod szervirozni :)

bmejdz9nu

Mail ment...  
Szerintem 80-160-as között az ideális... pontossság/sebesség...
A 200-as már nagyon "extrém" ... számolj...

000000000

a mailom nem müxik , ird ide légyszi  
mekkora nyomatékot bir , minél nagyobb annél jobb mivel  servos lesz a kövi gépem
és  az anyag átméröje 200 milis durván