Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Szia Péter!

Induktív közelítéskapcsoló?

Van belőle kicsi, meg nagy átmérőjű. Én a kisebbeket szeretem, 4, 6, 8mm átmérőig. A nagyok pl. a 40mm-es már otromba.

Ha nem ingyen adják, akkor csak arra menj rá, ami:  Nem két vezetékes, hanem legalább három. A kétvezetékes vagy reed kapcsoló,(nem induktív, hanem mágneses, amit leginkább pneumatikához használnak), vagy 5-20mA-es áramhurokba való, (ott folyton figyelik a hurok zártságát azért ilyen) Ezek szerintem nem nekünk valók.

Legyen rajta adattábla, vagy legalább feltüntetett gyártó és típusszám: Ebből kiderül a bekötése: Szín vagy szám szerint. Az adattáblán (címkén) szerepeltetni szokták.

A tápfeszültség szintje: Gyakran 5-30V egyen vagy váltó. Szinte mindenevő.  

Az érzékelési távolság: Szerintem a kapcsolási hibasáv százalékban azonos, tehát a rövidebb kapcsolási távolságúval jársz jobban, mert ott a hiba, ha százalékban ugyanakkora is mint a hosszabbnál, de mm-ben kisebb. Szinte mind hiszterézises, nem ott kapcsol ki mint ahol be.
De a kapcsolási pont megbízhatóan stabil, nem hőfokfüggő.

És a kimenet elektromos kapcsolása: Lehet kontaktusszerű, (ez nekünk jobb) vagy nyitott kollektoros. (akkor felhúzó ellenállás kell az bonyolítja) A kimenet terhelhetősége elektronikát hajtani biztos elég. Párszor 10mA.  

Van csatlakozós végű, és vezeték kimenetű. A csatlakozó hozzá annyiba kerül, mint az érzékelő! Ha nem adják hozzá, kerüld el az ilyet. Ha csak nem akarsz nagyon profi megoldást. De szerintem akarsz.

Van amelyiken visszajelző led is van, az biztos sokat segít a próbálgatásban. Általában piros led. Hullámhajtóműves gépre  kék led dukál, az trendibb.

Felfogatni egy belső menetes műanyag bilincsel illik, amiben állítható és rögzíthető. Ha ezt is adják hozzá, főnyeremény.

Más nem jut eszembe hirtelen.
Konkrét típusszám alapján adatlapot keresni mindég.
Lehetőleg egy félét használni minden hova.

Ott hogyér adják ezeket?

Nekem több van mint kéne.
http://www.vatera.hu/balluff_erzekelok_34125688.html" TARGET=_fnew>Itt is van, de rozsdás.

bmejdz9nu

Köszi a választ!

Persze a kicsiket nézegetem...
Rengeteg van belőle az Ebay-on... annyira nem veszik...:) ezért olcsók... nézd meg a linket...

Mennyire pontos a kapcsolása? Hiszterézise van?
A WinPC-Nc úgy megy referenciára, hogy a kapcsoló ha zár akkor magáll és "kimegy" belőle.. és a kilépő pont a referenca pont...
Olyan kapcsolót szeretnék aminek kicsi a hiszetrézise, mert kicsi a munkatér... tehát az "veszteség" lesz...
Sőt olyan kapcsoló kellene ami nagyon pontos...
Az Omron csinál nagyon pontosakat, de túl nagyok... nem fér el...
A német gépemen, egyszerű volt a megoldás... mágnes és reed...
A WinPC-nc tudja tesztelni a kapcsolási pont pontosságát... ennél a reednél ez 0-8 lépés körül volt... jó lenne pontosabb...

Szalai György

Tudom, hogy ezek nagyon kompakt kapcsolók, de ha kicsi a helyed, vagy nagyon kicsi hiszterézist akarsz, akkor lehet, hogy jobban járnál a réselt optovillával. Nagyon vékony résűek is vannak. Persze azt mechanikailag jobban kell védeni, de az aztán pontos. Nem véletlen rakják nyomtatóba, fénymásolóba. Olcsó is, meg van is belőle egy csomó.  
A mágnes és reed megoldást problémásnak tartom, mert a mágnes minden szemetet felszed, aztán rározsdásodik. Nehéz takarítani és a ráragadt szutyi módosítja a mágneses teret, így a  kapcsolási folyamatot is. Optovillából van pöckös is, ami tartalmazza azt az elemet ami becsukódik a két villa közé, ha meg nem nyomod, akkor egy kis rugó alaphelyzetbe húzza.
Szerintem ezek jobbak referenciapontnak, az indukciós kapcsolók meg vészvégállásnak.
Saját gépemre olyan optikait vettem referenciának, ami egy negyed gyufásskatulyányi doboz, két vékony száloptikával, ezeket egymással szembe kell vezetni, igy kapcsol. Ipari, védett és pontos.

bmejdz9nu

A negyed gyufásdobozny az még elférne nálam is... :)
A reed+mágnes amolyan zárt volt... persze acélt nem martam vele...

Hol keressem ezeket az optókat? pl. Lomex Conrad vagy ipari? Ebay-on? Ami azért nem "nyeszlet" azaz jól szerelhető nagyság is...
Kb. hogy néz ki amiket vettél? Esetleg egy link?
Egy optonak valóban pontosnak illene lenni... De nem bolondul meg a vezérlőszoftver ha nincs hiszerézise? Vagy van?
(Nem tudom azt sem, hogy a hiszterézis szót jól alkalmazom a ki és bekapcsolás közötti különbsége... :)

Szalai György

http://magiist.fpn.hu/Kepek/Optokapcs.jpg" border=0>
http://magiist.fpn.hu/Kepek/Sokoptovilla.jpg

Biztos mindenhol árulnak ilyeneket.
Hogy a vezérlőd hogy viszonyul hozzájuk azt nem tudom, de a H1 például elfogadja. (A gyártó szerint is.) Majd szétnézek a hálón adatlapok után.

Szalai György

http://magiist.fpn.hu/Kepek/Sokoptovilla.jpg" border=0>
Igy.

bmejdz9nu

köszi... alakul a kép...

000000000

Már 3 évvel ezelőtt ilyennel építettem az első gépem.
http://magiist.fpn.hu/Kepek/vegallas.jpg" border=0>

ybm4ifb

Sziasztok

Van jopár HAL-am..ha kell valakinek,darabja csupán 150Ft

bmejdz9nu

Afrikai harcsa is van? Ha jó idő lesz ismét grillezünk! Mekkorák a HAL-ak 150-ért? :)

Persze a kedvencem a vesepecse sütés (szép vastag szeletek)... mert azt szinte lehetetlen elrontani...(fűszervajjal)  
...habár... ha teljesen átsül az teljes tragédia! Az ciki...

bmejdz9nu

A "mostanit" nem hozod el a talira?

HJózsi

Csak rare jöhet szóba zöldbors mártással ... [#vigyor2]

000000000

Nekem nincs akkora autóm, amibe beleférne (a Z tengely léptető mocija miatt 1850 mm magas), akármelyik transpoterbe be sem fér.
Majd inkább képekkel dokumentálom az elkészült plazmavágót, az új tipusú lézer vágót és a 6 tengelyes megmunkálót.  
Vannak amik már majdnem készek és van amivel még sok meló lesz.

000000000

Szia Rc!

Érdekelne a képen látható lánchajtás!
Megosztanád velünk a 3 év tapasztalatát?
Pro és kontra...

Pro gondolom, hogy nem gyúlik, nagy nyomatékot is átvisz...
Ez bicikli lánc, vagy valami spéci?
Mekkora a max fordulatszám, milyen a hangja, Nem szakadt soha? Hány centit hidal át? Pontos?

000000000

Nálam most pont ez a dilemma:

Az X sínjei 2 méterre egymástól.
A moci 12 Nm (a 200 Kg mozhatásához)
Orsó tervezett max fordulatszáma cirka 800/perc
Gyorsulás ami kihozható. Talán 1 G

Szinkronba kell hoznom a két orsót, de a 12 Nm már nem gyerekjáték. (no meg a 2 méter)
A fogas szíjra nem bíznám, félek szétnyújtanám
A lánc bizarr

Talán szöghajtások kellenének, egy transzmissziós tengellyel. [#confused]