Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

B.Tibor

Bocs, tényleg nem olvastam figyelmesen vissza az előzményeket. Azt hittem, hogy a motorból jön ki 3 vezeték, és így lehetett volna akár szimmetrikus tekercselésű, ahogy svejk írja, meg esetleg 3 fázisú is, de valószínű inkább szimmetrikus lett volna.
Most látom, hogy írod, hogy 4 vezeték jön ki a motorból, akkor viszont egyértelmű, hogy 1 fázisú motor, fő- és segédfázissal, főleg, ha nem azonos értékűek a tekercsek, mert akkor egyértelmű, hogy a kisebb értékű a segédfázis.
Ha azonos értékű, akkor meg szimmetrikus tekercselésű.

PSoft

"...főleg, ha nem azonos értékűek a tekercsek, mert akkor egyértelmű, hogy a kisebb értékű a segédfázis."

Biztos?
Nem fordítva?

svejk

No keveritek ám megint rendesen...
Megjöttek a pólusok, meg szimmetrikus csak 3 fázisú lehet...
No én inkább kiszállok. :(

Esetleg még arra kíváncsi lennék ha már spórolásos a sztori, hogy mi a francnak ilyen kis motornak mágneskapcsoló, főleg hogy 230 V-os az is.

B.Tibor

Kösz, hogy észrevetted, nagy marhaságot írtam :)  

A nagyobb ellenállás értékű a segédfázis, aminek nagyobb az ohm értéke, és aminek kisebb az ohm értéke, az a főfázis. Most már remélem jól írtam :) Elnézést a figyelmetlenségért. Pedig olyan egyértelmű.

svejk

Erről nem is beszélve... :(
Bár mivel csak "...értékű..." volt a szövegben lehet arra gondolt fórumtársunk hogy amelyikben kevesebb a réz az kisebb értékű. :)))
Boccs! :)

B.Tibor

Igen, kevesebbet adnak érte a Méhtelepen, ha bevisszük [#hehe]

jani300

Szia most a 3 fázissal rám céloztál ?

xg2w6ib9x

A mágneskapcsoló adott volt, gondolom, valaki így álmodta meg a végállás lekezelését. De hogy tovább borzoljam az idegeidet, volt a szekrényben egy fázissorrend figyelő egység is (mind a három szekrényben !).  
Én sem értettem, hogy egyfázisú motorhoz mi szükség van erre[#guluszem1]
Ehhez hozzájön még, hogy a beépített alkatrészekből meg egy két ottfelejtett papírusz dokumentumból az derült ki, hogy nem is túl régen épült a szekrény belső áramköre.

svejk

Nem.
De ha visszaolvasol látod hogy meg el a téma a semmibe, és csak jönnek elő a baklövések.  
Az eredeti kérdés meg lett válaszolva, miszerint üzemállapot, hogy az 1 fázisú kondis motort nem lehet menet közben irányváltásra kényszeríteni.
Ezek után a konkrét kapcsolást ismerve lehet érdemben ajánlásokat tenni.

svejk

Gondolom 3 fázisúhoz tervezték.

jani300

Rendben ez mind igaz .

jani300

Ennek fényében egyre biztosabb vagyok benne hogy a
jól működő hat
kivezetésű motorok 3 fázisúak .

xg2w6ib9x

Valószínűleg ez lehetett az ok.

Akkor legvégül summáznám az eddigieket.

Én még a téma felvetés elején feltettem a fő kérdést a 14069-ben, hogy "Persze igazából arra várnék még választ, hogy ez a jelenség a motorokkal természetes dolog-e, vagy csak ezekre a típusokra jellemző."

Mostanra részben innen, részben más forrásból megtudtam, hogy ez nem egyedi jelenség, hanem általános probléma.
Áts Laci 14082-es hozzászólása nyomán kipróbáltam az általa tapasztaltakat a Ferm MD 500-as esztergán és megtapasztaltam, hogy igazat szólt. Menet közben meg sem hatódik az irányváltó átkapcsolásától (köszi Laci ! )  
Közben Jani300 a 14085-ben is megerősítette, hogy "Az egyfázisú motor forgásirányát üzem közben nem fogod tudni megváltoztatni . Normál motorról van szó ,ugyanabba az irányba tovább forog ,ez nem hiba ilyen ."
No de, ezt megelőzően a 14075-ben Szalai mester azt mondta, hogy: " Azt próbálom mondani, hogy ha elektromosan és mágnesesen minden jól működik, akkor bizony gyakorlatilag is megfordul a forgásirány, méghozzá hamar. Nem állandósulhat az állórész mágneses mező forgásirányával ellentétes irányú forgórész mozgás."
Ezzel bogarat téve az én fülembe, hogy valami biztosan nem jó. Ezt erősítette Pbalázs és Hostya mester sugallata, miszerint valószínűleg szerencsésebb lenne, ha inkább a tekercsvégek felcserélése felől közelítenénk a forgásirány megváltoztatásának kérdéséhez. Ráadásul erre még ráerősített Szalai mester 14068-ban azzal a mondattal, hogy "Ezért a kondenzátor átkapcsolása egyik tekercsről a másikra, sokszor hibás megoldása a forgásirányváltásnak."

És végül jött Svejk mester és kijelentette, hogy ezeknél a motoroknál bizony ez így megy .... És lebeszélt a tekercsvégek felcserélésére irányuló terveimről.
Közben volt, aki sokallta a kondi értékét, volt aki a többszörösét javasolta de most végre úgy érzem, hogy megvan a "frankó".
A sok eltérő javaslatot összefésülve egy kis kilengés után számomra a következő tanulság jött le, ami egyben meg is válaszolja a 14069-ben feltett kérdésemet:

Igen, az ilyen típusú motoroknál igenis benne van a pakliban, hogy forgásirányt váltani korrekt módon csak akkor sikerül, ha a motor már megállt, vagy legalábbis nagyon közel van ehhez.
Ez egy természetes üzemszerű dolog.
A vezérlés kialakításánál ennek ismeretében kell gondoskodni arról, hogy ne lehessen eltérő irányú forgásra kényszeríteni a motor, amíg az meg nem áll. És persze nem árt a védelemről is gondoskodni az esetben, ha ez mégsem garantálható teljes mértékben.

Köszi mindenkinek, azt hiszem, hogy ebből nem csak én tanultam. [#worship]

svejk

Nota bene: mindig annak higgyél, aki igazat beszél! :))

Szalai György

Én kérek elnézést. Lementem, kipróbáltam, úgy van, ahogy mondod. Forog tovább, csak a hangján hallani, hogy valami nem sima.