Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

xg2w6ib9x

Mit értesz ez esetben rövidüzemű motoron ?
Egy nyitási ciklus, kb 3-4 perc üzemelést jelent, végül is ez nem túl hosszú idő.

xg2w6ib9x

Közben itt egy kép a http://kepfeltoltes.hu/view/120516/Evig_motor_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>motoradattáblájáról és a bekötésről.
Az "igényes" kábelezés nem az én művem[#shakehead]
Azóta ezt már tisztességesen felsaruztam.

Szalai György

Az biztos, hogy „az áram megszűnése után a lendület még dolgozik” de egy elektromosan és mágnesesen hibátlanul működő rendszerben a forgórésszel ellenirányban mozgó mágneses tér lefékezi, megállítja és a helyes irányba indítja a forgórészt. Ha ez nálad nem így van, akkor az nem lendület probléma. Nagy áttételen keresztül mozgatott kis tömeg mellett főleg nem.

xg2w6ib9x

Értem én, hogy elméletileg "az ellenirányban mozgó mágneses tér lefékezi", de minden jel szerint mégsem ez történik a gyakorlatban. Ezt nem értem, hogy miért.

Ja, azt még nem írtam , hogy az egyik tekercs ellenállása 10,5 ohm a másik pedig 9,5 ohm körül volt.

Szalai György

Azt próbálom mondani, hogy ha elektromosan és mágnesesen minden jól működik, akkor bizony gyakorlatilag is megfordul a forgásirány, méghozzá hamar. Nem állandósulhat az állórész mágneses mező forgásirányával ellentétes irányú forgórész mozgás. Ezért ne a hiba ellensúlyozására irányuló időzítő megoldást keress, hanem magát a hibát keresd, és javítsd meg. Az ad hosszútávon megbízható eredményt, nem az időzítés. Tehát szerintem a kérdés továbbra is az, hogy miért nincs megfelelő segédfázis fluxus a motorban, és ez miatt megfelelő indító nyomaték, forgásirány váltáskor.
A lehetséges válaszok pedig, a rossz tekercshasználat, a hibás tekercs, a kevés üzemi feszültség.
A rossz kondenzátort, a hibás mágneskapcsolókat, és a kötés kontakthibáit már kizártad a hibalehetőségek közül.

xg2w6ib9x

" ne a hiba ellensúlyozására irányuló időzítő megoldást keress, hanem magát a hibát keresd, és javítsd meg. Az ad hosszútávon megbízható eredményt, nem az időzítés."  
Gyuri bátyám, hidd el, magam is ezen vagyok ! Keresem az igazi okot, csak nem találom  [#confused]
Maximálisan egyetértek veled, hogy itt nem gyógykezelni kell a tüneteket, hanem a betegséget kéne megtalálni. Ahogy írtam, most lényegében megoldott a kérdés egy apró trükkel, de nem 100-as a végeredmény, ez zavar engem is.

A tekercsek felcserélésével is próbálkoztam, de semmi eredményt nem hozott. Tettem rá vadi új kondit, de semmi. Hibás tekercs ? No de mind a háromnál egyszerre ? [#nemtudom]
Az, hogy mindhárom motornál  ugyanez a gond valami konstrukciós hibát sejttet.  
Kevés az üzemi feszültség ? Mennyi lehet az a határ, ami még nem okoz ilyen problémát ?

Lehet, hogy a motor kibontása közelebb vinne a megoldáshoz.

pbalazs

Túl sokat nem foglalkoztam motorokkal, de talán segíthet, ha forgásirányt nem a kondi átkapcsolásával, hanem a főfázis fordításával váltasz.

xg2w6ib9x

Gondolom, hogy itt a tekercs végek felcserélésére célzol. Egy kicsit részleteznéd, hogy pontosan mi lenne az elképzelésed ?

pbalazs

Lentebb azt írtad, hogy a kondi átkapcsolásával váltasz forgásirányt. Ebből azt gondoltam, hogy a segédfázis végeit cseréled fel. Vagy ha nem is közvetlenül a tekercsét, de a tekercs-kondi soros komplexum végeit.
Innen jött, hogy mi lenne, ha a segédfázist, meg a vele soros kondit mindig hagynád úgy, ahogy van, és a főfázis végeit cserélnéd fel. Ugye ez nem ugyanaz, mintha a betápot cserélnéd fel, hiszen a segédfázis rész marad érintetlen.
Ha jól emlékszem, így is megfordul a forgásirány, csak abban nem vagyok biztos, hogy ez segít a problémádon.

s2k5ycubj

Ezt csak akkor lehetne,ha egyforma tekercsei lennének a motornak!

svejk

Huhh, megnyugodtam, azt hittem megint gyilkossággal leszünk vádolva.
a meleg az jó dolog, nálam télen nagyon jót tesz a garázsomnak.
A gyakorlat eddig azt mutatta, nincs gond még a vassal ezeken a frekiken.  A skin hatással sem.
Bár igaz magyar motort még nem próbáltam, így lehet igazad lehet.

s2k5ycubj

Próbáld meg átkapcsolás előtt a még forgó motor tekercseit egy kis értékű ellenállással rövidre zárni,talán ez hamar megfogja a motort és akkor már majdnem állóról jó fele fog indulni.A ferm500-as eszterga pont ezt csinálta irányváltáskor,ha még forgott,gondolhatod mi történt menetvágásnál...

svejk

No-no! Próbáld csak ki a zöld esztergádon menet közben forgásirányt váltani. :)
A probléma valós, de általában csak kis motoroknál jelentkezik.

svejk

Ne foglalkozz vele, kis motoroknál üzemi kondi használatakor általános jelenség.
Rakj egy időzítőt, hogy csak megállás után lehessen újra indítani, akár erre, akár arra.

jani300

Az egyfázisú motor forgásirányát üzem közben nem fogod tudni megváltoztatni . Normál motorról van szó ,ugyanabba az irányba tovább forog ,ez nem hiba ilyen . A vezérlést csináld úgy hogy ha megáll csak akkor lehessen irányt váltani . Deltába kötött 3 fázisú motorral megoldható de macerás szimulálni kell a 3fázist . akkor akár ellenáramú féket is tud .