Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Ismerősömből már csinált kötözöttsonkát egy hasonló gép,az volt a szerencséje,hogy kihúzódott a zsinór a konektorból,ahogy magára tekeredett,mert különben lehet,hogy még most is forogna:-)

xg2w6ib9x

Na még egyszer a probléma veleje:
Ha mondjuk a delikvens zárásba kapcsolja a szellőzőt és hirtelen meggondolja magát, hogy inkább nyitni kellene, átbillenti a kapcsolót egy állással balra. Ez esetben  az ellentétes irányhoz vagyis a felső nyitott állapothoz tartozó végállás kapcsoló lesz az illetékes, aki meg tudja majd állítani a motort azáltal, hogy bontja a működtető mágneskapcsoló meghúzó közét. Sajnos azonban mivel a forgásirány maradt az eredeti a szellőző továbbra is záró irányban mozog, eléri az alsó véghelyzetet, ahol az alsó végállás kapcsoló nem fog semmit csinálni, hiszen az üzemmód kapcsoló nem őt jelölte ki illetékesnek. És ez így megy mígnem az egyenes fogasléc http://kepfeltoltes.hu/view/120516/Feltekered_s_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>bekanyarodik.
[#wilting]

s2k5ycubj

[#worship][#worship][#worship]  
Teljesen igazad van,így már értem.

s2k5ycubj

[#worship][#worship][#worship][#wave][#wave][#wave]  
Neked is igazad van,beismerem hibáztam!

000000000

Akkor mégiscsak a végálláskapcsolók vannak rosszul bekötve mert az iránytól függetlenül mindkettőnek oldani kellene.

xg2w6ib9x

Léteznek ilyen megoldások, de ott duplázva vannak a mikrokapcsolók arra az esetre, ha esetleg hibás lenne a forgásirány. Jelen esetben csak kettő végállás kapcsoló van.

s2k5ycubj

A végálláskapcsoló gondolom bontó amikor megnyomódik,kösd át sorba.Csak az a baj,hogy akkor a végállásból nem indul el[#wow3][#wow3][#wow3]

hostya

Akkor talán az a legolcsóbb megoldás ha megduplázod a végálláskapcsolókat,(vagy inkább relézed a meglévőket) és akkor iránytól függetlenül megállítják a motort végállásban.
Álló motor már abba az irányba indul amibe kell.. (újabb kezelői beavatkozásra)

A fokozatkapcsolós + nyomógombos megoldás is jó, a lényeg hogy a kezelőnek ne legyen lehetősége a motor leállása/lassulása előtt irányt váltani.

xg2w6ib9x

Egyébként ha végig gondolod, amit írtál rájösz, hogy nem igaz. Egy végálláskapcsoló egy mágneskapcsolóhoz tartozik. Egy mágneskapcsoló pedig egy irányhoz. Ha bármelyik végállás kapcsoló blokkolhatná a motort, akkor az utána nem tudna újra elindulni mert "beragadna" a reteszelt állapotba.[#papakacsint]

xg2w6ib9x

Igen igen erre utaltam az előbb [#eljen]

000000000

Jó ötlet meg egy külön nyomógomb amivel indulásig zárható az áramkör aztán már csak a kezelőn múlik mit csinál mindkét kezével.

xg2w6ib9x

Igen én is a nyomógombos indítás felé hajlok, már csak azért is, mert a szekrény előlapján vannak nem használt nyomógombok.

xg2w6ib9x

Mindenkinek köszi a tippeket az EVIG motoros témához. Menek aludni [#integet2]

jani300

Most így gyorsban azt gondolom mindkét végállás kapcsolót ki gombnak kötném , nyitó és záró be nyomógombok indítanak egy egy mágneskapcsolót amik reteszelve vannak egy máshoz. Addig kell a be gombot nyomni míg a végállás kapcsoló zár ezután már az öntartás végig viszi . megállítani közben ,1 ki gombbal lehet . Ha fordítva is megy ,a végállás kapcsoló mindenképp meg állítja .

jani300

Szerintem 2 db végálláskapcsoló, 2db be gomb , 1db ki gomb és 2db mágneskapcsoló elég ehhez a vezérléshez .