Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

dcsaba

hát igen... kell némi átalakítás...

dcsaba

Méreteztem át motorokat 400Hz-re. Úgy fest a dolog, hogy egy 400Hz/230V motor, 50Hz-en 36V körül kell feszültséget kapjon. Ez persze csak közelítő érték mert az áram és az induktivitás a mérvadó. NAGYON leegyszerűsítve, ha a motor mechanikusan bírja 42V/50Hz--->230V/400Hz. [#vigyor2]

svejk

Kicsit elszámoltad az arányosságot, de úgy van ahogy írod, ez az alapja.
Ránézésre ebből a motorból, -ha mechanikailag bírja és a tekercselés szigetelése is megfelelő- 300 Hz és 1,5 kW kihozható.

kozo

Urak , segítsetek ...
4 tengelyes masinára keresek (szeretnék) szobor faragványt , gondolok itt első sorban sakk figurákra , szűzlányokra vagy bármi más 3D-s filére .  
Melyik progival lehet ilyesmi filéket (3D) kreálni ill. segítőkész fel ajánlásokat is szívesen vennék letöltési linkekkel , okossággal.  

besirkyjh

Szia  

A Cut3D-ben egész jok vannak és a progi is elég egyszerü .

A Dlaci csinál valami akác csajt , jo lett !

kozo

Köszi Zotya megnézem .

PSoft

Akkor induljon a főorsó "project"!!!:)

Próbáld csak,azt az 1,5kW-os frekiváltót!
Másik tengely legyártása,nem lehet probléma.
Ha új tengely,patronos véggel,akkor már beleférne egy átgondolt csapágymódosítás/választás is.
Vagy,....esetleg maradhatna a Morse-kúpos kihajtás,csak lassítás nélkül??? [#nemtudom]
A ventillátor is cserélhető lenne,egy könnyű,műanyag kivitelre.
300Hz-en 1,5kW....nem is lenne rossz![#finom]

A hétvégén én is megkukkolom ezt a motort közelebbről.(több szem,többet lát!):)

Kezdheted a frekiváltós teszteket.[#heureka][#eljen]

svejk

Nem ígérem, de holnap megpróbálok időt szorítani rá.
Én már csináltam ilyet, az ablaktörlős gépen hasonló főorsó volt, de csak mazochistáknak ajánlom :)
Jó ha van tekercselő ismerős, aki az új tengellyel kicentrírozza a forgórészt.

Szalai György

Csak egy vélemény és csak az enyém. Tudom, hogy ez hobby fórum és képletesen szólva, önként hordjátok a Hobbyista vezeklő övet, megbocsátást remélve a technikai bűneitekért. Az 50Hz-es hálózatra készült motor „átalakítás” peccatum-a miatt pedig a pokoli melegedés kárhozata vár rátok.
Rég nem titok, hogy a motor egyik kulcsszerepet játszó alkatrésze a vasmag. Állandó értéken tartott indukció hatására, nyolcszoros frekvencián, a vasban keletkező hiszterézis veszteség is nyolcszoros lesz. A frekvenciaváltó kimeneti jelformátlansága erre még rátesz egy nagy lapáttal. A hidegháború idején zajló gazdasági hadviselés egyik hatékony fegyverének, a COCOM listának köszönhetően, ennek a motornak a születésekor nem volt elérhető a jó minőségű trafólemez. (Még az akkori jó minőségű Hipersil sem, nem hogy a mai, nanostrukturált Finemet.) A hitvány vas melegedése nem lesz „kézben tartható” probléma.
Réz vesztesség bőrhatás miatti összetevője, a csapágyak súrlódási vesztesége, mind szépen emelkedik.
Nem a tengely a fekete mágia, hanem a vasmag. http://www.guinness-storehouse.com/en/images/press/press_image_large_7.jpg" TARGET=_fnew>(Meg a Guinness Draught)

xg2w6ib9x

Halihó !
Lenne itt egy kis villanyos probléma. Kíváncsi lennék, hogy van-é valaki, aki szívott már hasonlóval.  
A történet röviden:
Üvegház tető szellőző egyfázisú motorról hajtva nagy áttételű hajtóművön keresztül. A motor mágneskapcsolókon keresztül kapja a tápot egy 20 mikrós kondi hol egyik, hol másik lábára. A motor működését egy-egy végállás kapcsoló határolja. Probléma a következő ha hirtelen kapcsolom át nyitásból zárásba, vagy zárásból nyitásba, akkor a mágneskapcsolók váltanak ugyan, de a motor forgásiránya nem változik meg.
Először arra gondoltam, hogy valaki valamit elkötött és ezért teljesen újrakötöttem a dolgokat tiszta lappal indulva.  

A probléma megmaradt. Arra gondolok, hogy amikor elveszem az áramot a motortól, akkor a forgórész lendülete még fenntartja a forgást az eredeti irányban és ez az nyomaték nagyobb, mint amit a kondenzátor ellenkező irányban próbál kifejteni, tehát a forgásirány megmarad.

Kézenfekvő és egyszerű megoldásként kínálkozott az, hogy tegyek be egy több fokozatú kapcsolót és így elkerülhető lenne, hogy közvetlenül rövid idő alatt átválthassanak nyitásból zárásba. A megoldás jobb lett, de nem 100-as. A beépített 7 állapotú fokozat kapcsoló (0-6-ig) 1-es állapotára került a nyitás, az 5-ösre pedig a zárás. A kettő között van 3 üres fokozat. OK, hogy nem életszerű a dolog, de nekem még így is sikerül úgy átkapcsolni nyitásból zárásba, hogy nem változik a forgásirány. Ezért nem 100-as ez a megoldás. Tudom, hogy erre szinte nulla az esély, hogy ezt valaki így fogja kapcsolni, de ha én meg tudtam csinálni, akkor más is meg tudhatja. Itt pedig valami "hülyebiztos" megoldás kellene, mert ilyen okok miatt többször volt már mechanika törés.
Tisztelettel várnám az ötleteket, meg a tapasztalatokat a kedves fórumtársaktól.
Üdv: István

lari

Esetleg egy időzítő a végállásokhoz?
Úgy értem, hogy ha eléri a végállást, akkor beállított ideig ne tudjon elindulni ellenkező forgásirányba...

zozo

Mivel rövid üzemű a motor, megpróbálnék rá egy 80-10mikrós kondit.

Szalai György

Először tudni kéne, hogy milyen motorról is beszélünk, mert a 20uF üzemi segédfázis kondenzátor nekem nagyon soknak tűnik ahhoz képest, hogy ez egy szellőzőt nyitogató motor, ráadásul nagy áttételen keresztül. (Vagy ez egy óriási szellőző.) Azután meg kéne vizsgálni a motor indítónyomatékát, mert a hiba a segédfázis elégtelen mágneses fluxusára utal. Lehet, hogy a mágnes kapcsolók ki-be húzogatnak, a kontaktusai is jól működnek, áramköri bekötés is helyes, de a motor tekercsein mégsem alakul ki a megfelelő mágneses tér. Lehet menetzárlatos a segédfázis tekercs, ami nem okoz jelentős túláramot a soros kondenzátor miatt, de a segédpólus fluxusa lecsökken és vele az indító nyomaték is.
Az egyfázisú, rövidrezárt forgórészű motorokat nem minden esetben gyártják felcserélhető fő és segédfázis tekercseléssel. (Sőt.) Ezért a kondenzátor átkapcsolása egyik tekercsről a másikra, sokszor hibás megoldása a forgásirányváltásnak.

xg2w6ib9x

De, biztos, hogy megoldás lehetne, csak van még egy manapság divatos háttér probléma is, mégpedig a ráfordítható pénzforrások hiánya. Nekem is  lenne még ezenkívül több bonyolultabb ötletem is, csak hát a bonyolultabb megoldások drágábbak.  
Ez a motor, amiről szó van egy régi EVIG gyártmányú típus 550 W-os és gyárilag 20 mikrós kondi van előírva hozzá. A kondit megmértem, 18,5 mikrót mutatott a műszer, tehát az sem valószínű, hogy a kondi elgyengülése állna a probléma mögött. A kulcskérdés a motor.
Egy fontos dolgot még nem mondtam. 5 szellőztető rendszer van egy épületen belül ebből 3-nál a szóban forgó EVIG motor van szerelve, 2-nél más típus. A hibajelenség mindhárom EVIG motoros hajóban fennáll. A motor 4 pólusú.
6 pólusú, egy fázisról hajtott motorok esetében ilyen jelenséggel sosem találkoztam még, itt pedig mind a három produkálja.
Ha nincs jobb ötlet, akkor még lehet, hogy az lenne a legolcsóbb variáció, hogy beépítek egy plusz nyomógombos aktiválást.  
Ez úgy nézne ki, hogy a kezelő először kiválasztja az üzemmódot, azután egy start nyomógombbal indítja a motort. Az indító mágneskapcsoló akkor ejt el, ha az üzemmód kapcsolót átkapcsoljuk, vagy a stop gombot megnyomjuk, vagy a végállás kapcsoló elbont.

Persze igazából arra várnék még választ, hogy ez a jelenség a motorokkal természetes dolog-e, vagy csak ezekre a típusokra jellemző.  
Az biztos, hogy ez a bug egy időzített bombaként folyamatosan ott volt a háttérben, mert mát kétszer is volt ebből konkrét káresemény.

xg2w6ib9x

Bocs az előző 069-es lari üzenetére volt válasz.

Én is arra gyanakszom, hogy a probléma valahol ott van, hogy a szellőző felület kicsi, ehhez képest a motor teljesítményben és tömegben is túl nagy és túl nagy az áttételezés is, ezért lehet, hogy az áram megszűnése után a lendület még dolgozik. A 20 mikrós kondenzátor érték a motor adattábláján is fel van tüntetve.