Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Érdekes a dolog nem láttam még ilyet....

s2k5ycubj

Használd a válasz gombot légyszi,köszi.

000000000

xg2w6ib9x

Helló Jani !  

Mindenekelőtt köszi, hogy ilyen lelkesen és időt nem kímélve foglalkoztál a problémával.
A rajz első ránézésre nem a legegyszerűbb megfejtést tartalmazza, de ettől persze még lehet jó.
Én első körben azt próbálom most meg, hogy Hostya mester tekercsvég felcserélős irányváltási módszere szerint alakítom ki a vezérlést. Ahogyan Szalai mester is utalt rá, egyszerűbb az indító kondenzátor lábaira felváltva adni a feszültséget, de könnyen lehet, hogy az egyszerűség árát fizetjük meg a forgásirány váltás problémájával.
Jelenleg 3 eres vezeték megy a motorhoz, ezt 4 eresre kell cserélnem és ezután úgy kell a kábelezést átalakítanom, hogy mondjuk a főfázis tekercsének pólus váltását a mágneskapcsolók végezzék el.
Ha ezután is fenn fog állni az eredeti probléma, akkor passz és marad az, hogy tüneti kezelést alkalmazok, vagyis valami módon meggátolom a hirtelen irányváltás lehetőségét.

A rajzodon való eligazodáshoz lenne egy kérdés:  
Úgy látom, hogy a PLC-s létra programozásban szokásos záró és bontó kontaktusok szimbólumait használod. De melyik szimbólum lenne a motor és a hozzátartozó kondenzátor ?

svejk

Elolvastam az vitaindító  hozzászólást is.
Ugyan nem tettél közre rajzot az eredeti vezetékezésről, azt sem tudjuk hogy mindig kézi üzemmód van vagy van párhuzamos automata is, de én annak az eredeti két fránya mágneskapcsoló körébe tett 1-1 időrelével oldanám meg a feladatot, mintsem kábeleket cserélgessek, vagy bevezetékezzék még egy tucat végálláskapcsolót.
A mágneskapcsolók vezérlőköre 24 V? Mert akkor olcsón elektronikát is gyárthatnál hozzá secc-perc alatt.

svejk

Egyébként ha a motorod szimmetrikus felépítésű, -azaz alkalmas mindkét irányba való forgásra,- akkor akár mit is ajánl Hostya vagy Szalai Mester, a világért neki ne állj ezért vezetéket cserélni. Az eredeti megoldásodnak működnie kell.
Fel sem kell másznod a létrára, lentről meg tudod mérni a tekercseket. A kondi fent van a motornál, vagy lent a mágneskapcsolóknál? Ezt csak kíváncsiságból kérdezem, de célszerű lent hagyni, hiba esetén könnyebb mérni.

B.Tibor

Ha három vezeték jön ki a motorból, akkor nagy valószínűséggel három fázisú tekercselésű, és olyan, mint a kapunyitogató mechanikának a motorja. Annak is három vezeték jön ki. Van egy közös, és a másik kettő között van a kondenzátor. Ha a közösre teszem a 220-at és valamelyikre, akkor az egyik irányba forog, ha a másikra teszem, másik irányba forog. Ettől jobbat nem tudsz csinálni egy ilyen motornál. Fölösleges bonyolítani. Az is szépen kinyitja a kaput, meg becsukja.
Fölösleges 4 vezetékesre megcsinálni, mert így is jól kell hogy működjön, mint a kapunyitó motor.
(Figyelj oda svejkre, általában mindig jókat szokott mondani :)

xg2w6ib9x

Eredetileg volt automata vezérlési lehetőség, de gyakorlatilag mivel az automata vezérlési lehetőség (automata üzemmódhoz külön kapcsoló állás tartozott) egyrészt nem is működik, másrészt igény sincs a használatára (pedig lehet, hogy jobb lenne gépre bízni a szellőztetést [#buck]) így azt az egyszerűség kedvéért kivettem a képletből. Rajzot csakugyan nem tettem közzé a vezetékelésről, viszont a motorhoz menő három vezeték egyértelműen látszik a képen, amit viszont feltettem.
A mágneskapcsoló meghúzó köre is 230 voltos.
Gyakorlatilag kb. 10 m kábel cseréről van szó motoronként, tehát nem olyan nagy érvágás.  
(Ráadásként megmarad a 3 eres kábel, amin az adok-veszek topikban majd jó nagyot szakíthatok [#vigyor])
De félretéve a tréfát, tényleg szeretnék a végére járni a dolognak. Amint korábban írtam, jelenleg úgy áll a dolog, hogy csak szánt-szándékkal és ügyeskedve tudom előidézni a hibát.
Tehát ha így maradna sem lenne gáz, de jobb lenne ha sikerülne megfogni a hibát.

xg2w6ib9x

Tibor én figyelek Svejk mesterre, Te viszont nem figyelsz arra amit én írok.[#szomoru1]
A motor négypólusú, van neki egy főfázis tekercse és egy segédfázis tekercse.
Én azt írtam, hogy " Jelenleg 3 eres vezeték megy a motorhoz, ezt 4 eresre kell cserélnem"
Tehát a motorhoz megy a három szál madzag és nem belőle jön ki.
Te hatpólusú motorokról beszélsz, én meg írtam korábban, hogy ilyen megoldásokkal is gyakran találkozom, viszont a 6 pólusúakkal soha nem tapasztaltam hasonló problémát.[#wave]

ewssp032s

Udvozletem mindenkinek !

Lezeres segitseget kernek, hatha valaki tud segiteni, megjarta mar.

Kinai Co2 Laser, USB vezerles NewlyDraw software, Philips LPC 214X chipset.

A gep normalisan indul, felvezi a referentiapontot, lehet mozgatni, pozicionalni, de mikor kellene az adot mintat kikuldeni "StartEngrave" a gepnek, ezt a hibauzenetet adja:

http://www.creatiipublicitare.ro/images/mixtet/Newly1.jpg" border=0>

Aztan barmit adok neki, semmire nem reagal, agy ujrainditasig, de aztan ismetlodik a dolog.

http://www.creatiipublicitare.ro/images/mixtet/Newly2.jpg" border=0>

Ez az alaplap van benne.  

http://www.creatiipublicitare.ro/images/mixtet/Newly3.jpg" border=0>

Talalkozot valaki ezzel a problemaval, regebben is volt hogy elsore hiat jelzet ki, de aztan megismeteltem a "Start" -o es siman mukodott minden. Elozmeny meg talan az, hogy nem volt 100% a tapcsatlakozo a 24v -os reszen es neha kicsit szikrazot, nem indult el, de ezt a multheten kijavitottam.

Koszi a tippeket.

jani300

Ezt a rajzot áramutas rajzként ismerem . Ez csak a mágneskapcsolók vezérlése . Az alján a két álló téglalap a mágneskapcsolók tekercse ,nyit ,zár felirattal . A főáramkör ,a tényleges irányváltás itt nincs feltüntetve ,azt a mágneskapcsolók fő érintkezői végzik . Ezen a rajzon csak a működtetésre használt segédérintkezői vannak feltüntetve a mágneskapcsolónak .

jani300

A póluspár száma a fordulatát határozza meg . Úgy érzem kevered a tekercskivezetések számát a motor póluspár számával . Attól hogy a kapocslécen hány kivezetés van a motor még lehet bármilyen pólusszámú .

xg2w6ib9x

Igen, való igaz a 4 pólus alatt én a négy kivezetésre céloztam.

jani300

Az egészet visszaolvasva lehet rosszul van bekötve a motor . Ha van külön fő és segéd fázis tekercs ,akkor a 14091 hozzászólás rajza szerint kell bekötni a motort . Van rajz a motor kapocs deknijében ?

jani300

Akkor a szerinted  hatpólusú motorok szerintem háromfázisúak ,ezek csillagba kötve sokkal könnyebben váltanak irányt egy fázisról és itt lehet a középkivezetésről ide oda kapcsolgatni a segédfázis kondit .