Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

szia írom a mailt motor ügyben

ANTAL GÁBOR

a főfázis a 47 ohmos tekercs ide kell a 230 v  ot adni  (F1 K1)  A főfázissal sorban van a 67 ohmos segédfázis ( ezért 114 ohmot kellene mérned de a műszer elcsal 1 ohmot.  A kondit a sorbakötött végekre kell tenni. kondi C= P/2*pi*f *U négyzet ( közelítőleg)   saccra 10-12 mikró 350-400 V

ANTAL GÁBOR

K1 F2 Között van a 67 ohm . Van egy segédpont K2( kényelemből) ami galvanikusan a F1 hez van kötve Minden korábban leírt feltétel teljesül  
F1-K2 rövidzár
F1-F2 113 ohm   ( 114)
F1-K1 47 ohm
F2-K2 113 ohm    (114)
F2-K1 67 ohm
K1-K2 47 ohm

vjanos

Gábor, ismételten köszönöm segítségedet, a telefonos magyarázatot, tanácsokat is. [#worship]

Csináltam egy móricakrajzot, de sajnos csak este tudom feltölteni a tárhelyre. Beszámolok róla ha elindul a motor.

vjanos

No, itt a mórickarajz. A lomex meg a hq sajna zárva volt hétfőn talán lesz kondenzátorom is.

http://cnctar.hobbycnc.hu/vjanos/vegyes/egyfazisu_motor_bekotes.png" border=0>

Szalai György

vjanos

Köszönöm, de az érdem Antal Gáboré :)

sanka74

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy szerintetek azt a lágy indítót, amit a toroid trafókhoz gyártanak, lehet-e használni univerzális motorokhoz? Egy gérvágóm van, ami 1650 W-os, és akkorát ránt induláskor mint az állat..

x4rhew5r3

Egy érdekes megoldást mutatott egy ismerősöm szervós segédhajtásra. A tengely pozíció visszacsatolása egy lineáris útmérőn alapszik, de a mechanikus mozgatása nem kényszer kapcsolattal van megoldva. Van egy köszörült tengely amit forgat a motor, az anyában meg van egy golyósor, ami a merőlegestől eltérő szöge miatt mozgatja a kocsit ide oda. Az erőátvitelt tehát a köszörült tengely és a golyók közötti súrlódás biztosítja. Ez nem valami kísérlet, hanem "igazi ipari" nyákfúrón található. Két ilyen gép van és teszi a dolgát már régóta, de az egyik gépen az egyik tengely elkezdett bizonytalankodni.
Van valakinek ilyen hajtással tapasztalata? Esetleg karbantartási tapasztalattal  rendelkező fórumtárs is akadna?:)

Annyi még hozzá tartozik a történethez, hogy az anyán van egy állítási lehetőség, amivel az előfeszítés után állítható. Ezt meg is húzta valamelyest az ismerődöm, de nem lett százas a dolog. Jó lenne tudni egy garantált metódust és értékeket, hogy még sokáig működhessen a masina...
(Később lesznek képek is a tengelyről)

279nwbpsa

Szerintem érdemes lenne mindenek előtt megvizsgálni pl. nagyító alatt,hogy milyen állapotú a golyók felülete.Elképzelhető,hogy valamilyen formában már deformálódtak,megkoptak.
Akkor viszont meg-meg tudnak akadni,vagy éppen megcsúszni...
Lehet,hogy egyszerűen kicseréli és már jó is megint a szerkezet...

000000000

Szevasztok!
Közös anódú bekötésnél meg sem nyikkant a pacific
6410-006-N-N-N vezérlőm.Közös katódúnál már forog a motor,de csak egyirányba,s nem teljes sebességgel.Szoftveres lpt ellenőrzésnél megfelelő jelek jönnek a kimenetre.Ledes tesztelésnél viszont a step villogó jele hiányzik, a dir ledje  világít az irányáltásnak megfelelően,de mégis egyirányba forog.Igí látátlanban mi lehet a gond.Remélem érthető a gondom.Pál egyszer már segített az Msdd 40/3.2 beállításában ,de az a módszer most nem vált be. [#falbav][#falbav]
előre is köszönöm a választ samoi

D.Laci

Motor tuningban a step pulset állisd nagyobbra, de 25-100Khz szemel nehéz lesz észlelni.
A step és dir Pint szoftverban cseréld fel és akkor látod hogy müködik vagy sem.

RogerCo

Sziasztok !
A topikomba tettem tegnap képet egy motorról amit itthon felleltem. Egy egyenáramú kefés motor, de az állórész is gerjesztett. Tehát négy kivezetése van. Hogyan/mivel lehetne ezt használni, hogy állítható fordulatszámom legyen, közel azonos teljesítménnyel?  
Köszi

000000000

Köszi a választ,de nem ez segített.Valami összeugrott az xml fájlban.Azt lecseréltem a másik gépen levőre és úgy néz jó lett.(legalább is a lpt teszter szerint villognak a ledek.)
Az zavar egy kicsit,hogy van egy teszt programom,ami a lpt állapotát mutatja led imitálásával.Az xp-ben jobbról balra megy  a pinek számozása a w7 alatt meg balról jobbra.Nem értem miért.A kimenetek viszont pin helyesen működnek. üdv samo  

000000000

Sziasztok!
Ma meghalt a Proxxon kézi gravírozóm,állandóan lecsapja az automatát,épp martam vele amikor kipurcant.Szétszedtem és két db alkatrész esett ki belőle ilyen felirattal van mindkettő:SEC 102M SE 250V~x1 y2 400V~C.Az a gáz,h nem is látszik h hova való ez az alkatrész,nagy valószínűséggel nem is a panelon volt csak a levegőben,ja és ha magam felé fordítom a feliratot akkor a jobb oldali lábuk össze van egymással kötve (sorba lennének kötve?).Ezt szerintetek elektronikai szaküzletbe meg tudnák nekem javítani ahol egyedi áramköröket is gyártanak?Ha jól gondolom az elektronikán található diódákból és a motoron lévő +,- jelből akkor ebbe a proxxonba egy sima egyenáramú motor lenne?Ha minden kötél szakad akkor egy 230voltos graetz kockát nem lehetne berakni az elektronika helyett vagy 4db 230voltos diódát,a fordulatszám szabályzót úgyis csak nagy ritkán használom.Így nézett ki az alkatrész ami kiesett belőle csak kékben: http://static.eprofeel.fr/salons/t/3/503a/42262937.jpg" border=0>