Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

A 45 W-os motortól ne várd, hogy fordulattartó legyen. Mint azt néhány beszélgetésünkkel lejjebb jeleztem, az általad használt visszacsatolótag (3*1 Ohm sorbakötve) kb az 500W-os maródnak lesz jó. Ilyen kis áramfelvételnél semmi hatása nincs a visszacsatolásnak. Előástam az eredeti kapcsolást, és ott az R8 poziciójelű ellenállás nem 56 Ohm, hanem 5,6 kOmh. De ez nem okozhatja a poti leégését. Remélem nem valami zsebrádiópotmétert vagy ahhoz hasonló apróságot használsz. Itt minden hálózati potenciálon van, nem árt az 1-2 W-os ellenállások és emberes méretű poti használata. Legjobb lenne a huzalpoti, de ezt 25 kOhm-ban beszerezni már nem egyszerű. A van DJVU kicsomagolód, akkor http://oldradio.tesla.hu/konyvekegyben/a%20tirisztorok%20kapcsolastechnikaja.djvu" TARGET=_fnew>ITT AZ EREDETI kapcsolás, ha nincs, akkor pedig http://oldradio.tesla.hu/konyvek.html" TARGET=_fnew>KEZDJED INNEN. A könyv címe: A tirisztorok kapcslástechnikája.

000000000

Mekkora teljesítményű legyen az a potméter? Különösen sehol sincs kiemelve, hogy teljesítmény poti kellene. Sima mezeit használtam.

cv4yrkgc

Valaki meg tudná mondani hogy mennyi az M12-es menetesszár menetemelkedése?

000000000

dg8n4i8x

000000000

Üdv Mindenkinek!

Még újnak számítok a fórumon, bár nem most regisztráltam, de azért sokat olvasom.
Egy fontos kérdésben kérném segítségeteket!
Van egy SCM tech-95 ös faipari CNC megmunkáló gép a munkahelyemen. A gép 2000-ben lett vásárolva és a gépen futó szoftver (Kvara PC) kicsit elavult a mai technikákhoz képest.

A segítség ahhoz kellene, hogy tudtok -e olyan programról ami ehhez a géphez szükséges ESA gv postprocessor-ral és mondjuk egy Mach2 -es tudásval rendelkezik?

A következő kérédsem az lesz ha esetleg nem lenne szoftveres megoldás, hogy szerintetek átalakítható -e a gép más vezérlésűre?

A segítséget előre is köszönöm.
Üdv.: Ory

000000000

A vezérlője Step/Dir rendszerű és LPT porú?
Ha nem, akkor nincs sok esély a Mach-ok alkalmazására!

000000000

Ennek még utána kell járjak.. elég sok kábel fut ki a pc -ből a vezérlés felé.(egy másik épületben van a város másik végén és nem mostanában láttam)
A pc amin a szoftver fut egy Pentium I vagy PII -es gép windows 95 -el.

Esetleg lefényképezem és megvizsgálom a vezélést jobban.. bár nemegészen világos honnan fogom tudni mitől Step/Dir. Ha sikerül képeket csináljak akkor felrakom ha abból esetleg tudtok valamire következtetni.

000000000

Ha nem LPT portot használ, akkor eleve nem lehet Mach3-al meghajtani (legalábis nem egyszerűen)!
Ha kártyás, már ne is feszegesd tovább![#confused]

3vv2btrhv

Sziasztok
Azt tapasztalom , hogy valami még mindig rövid idöre bezavar marás közben ! Kérdés a stabilizált táp(PC-és) mit jelent és megoldaná a zavarást ?
Tibor

000000000

Nem tudom a körülményeket, de nekem beállításkor 50mm közel került a pc tápkábelhez a párhuzamos kábel és problémát okozott.

3vv2btrhv

Szia aszbolit  
Mit okozott ??

000000000

Még a kezdeti beállításoknál, ha beléptem PC-link módba, akkor szabálytalan időközönként újraindult magától a vezérlő üresen. Tehát nem csináltam semmit, nem történt feltöltés.

Illetve most jut eszembe, hogy a spirálteszt közben is volt probléma. Szintén újraindulás. Itt annyit módosítottam, hogy egy külön tápegység a vezérlőnek. Külön doboz, külön ~230V-os kábel. Meg tettem egy 8V-os stabilizátor IC-t a kimenetre a kondi után. Ez megoldotta a problémám. (kopp-kopp)
Holnap veszek nagyobb stab. ic-t. István javasolta, hogy legalább legyen 9V. Igaz nem muszáj stabilizáltnak lennie a tápnak, csak ne csökkenjem 9V alá. Én azért beteszem az ic-t.

000000000

Utóbbi időben picit már magamnak éreztem ezt a fórumot, ezért ide írom.

Összeállt a gép softwaresen is végre. Hibátlanul teljesítette a teszteket. Még a bedobozolása van hátra, de az már csak formai dolog ezek után.

Nagyon köszönöm a türelmeteket és a segítséget! Köszi! :)

000000000