Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

000000000

Rendeltem egy metabó 500W-os egyenescsiszolót marómotor gyanánt. Üresjáratban 27e-t forog, nagyon tetszik a felépítése, mindene. Egy hibája van, a tervezők lehagyták a fordulatszámszabályzó egységet. Színesfém a fő célterület majd, de azért nem ártana ha tudnám szabályozni a fordulatszámot.
Egyik barátom készített rögtön egy triak-os áramkört. Lehet is csökkenteni a fordulatszámot szépen egy potméterrel. Csakhogy a nyomaték is csökken nagy bánatomra. Ti hogy oldjátok meg fordulatszám szabályzást?

Kicsit el vagyok kenődve, mert 31e volt pk-val együtt és tényleg szuper szerkezet. Csak szabályzó nélkül félkezünek érzem.

Kérdeztek nálam jártasabbak, hogy asszinkron-, vagy szénkefés-e a motor. Tudtommal szénkefés, már semmit sem látni a burkolattól. Itt a robbantott ábra:

http://i56.photobucket.com/albums/g199/albinolynx/metabo.jpg

000000000

A vége felé a már = bár. Elírtam...

6fgemi55d

Ez biza szénkefés (az ábrán a 18-as számú alkatrész maga a szénkefe), és mivel egy soros gerjesztésű motor, a fordulatszám csökkentése mindenképp jelentős nyomatékcsökkenéssel jár együtt.  
Aszinkron motor hálózati (50Hz) frekvencián nem képes ilyen fordulatszámra (szerintem még frekvenciaváltóval sem).

000000000

Ne csüggedj! Rád is érvényes az "Elektronika #569" ajánlatom, csak meg kell várnod amíg megtalálom újra.  Ha előkerül felteszem közszemlére. Mivel már többeknek elküldtem, akár véleményt is kaphatsz a használhatóságáról.

000000000

Ez az áramkör mindenféle képpen érkelne! Mennyi a remél arra, hogy megtalálod a rajzot?
Nagy munka lenne kibontani a fúrógépből és lerajzolni?

Bocsánat a siettségért, de SOS kellene. Minden üzemre kész. Azt hittem fordulatszámszabályzós lesz a lyukköszörű.

000000000

Szia Imi!
Ha lehetséges nekemis elküldenéd?

vthgizrff

Sziasztok!
Imi volt olyan kedves és annak idején nekem is elküldte. Utólagos engedelmével fölraktam a File Tár-ba. Véleményezni nem tudom mert a közvetlen környezetemben nem akadt rá válalkozó aki elkészítené. Esetleg itt valaki elválalná? Persze nem ingyen kérem.

000000000

Kösssz!
Megkíméltél a kereséstől. Kiegészítésként csak annyit, hogy a rajzon szereplő "R1" ellenállás helyén célszerű egy bilincses csúszkával ellátott huzalellenállást alkalmazni. Ez a tag adja ugyanis a visszacsatolást. Ha kicsi az értéke, a fordulatszám a terhelés növekedésekor csökkenni fog. Ha pedig nagy akkor felpörög a motor a túlszabályozás miatt, majd fel-le ingadozik a fordulat. Olyan értéket kell beállítani, hogy az üresjárattól a teljes terhelésig csak kis mértékben csökkenjen a fordulat. Nekem évekig tökéletesen üzemelt, jó utánépítést!

000000000

Belinkelem, hogy könnyű legyen elérni: http://magiist.fpn.hu/Dokumentumok/Ford_szab.pdf" TARGET=_fnew>Fordulatszám stab.!

000000000

Még néhány fontos dolog: A kapcsolás valamennyi eleme hálózati potenciálon van, tehát csak teljesen zárt, szigetelt dobozban szabad használni. A potméter műanyag tengelyes legyen, műanyag forgatóval és lineáris (A) karakterisztikájú. Fémtengelyes poti csak műanyag közdarabbal használható. A tirisztor fázishasítást végez, ezért fokozott gondot kell fordítani a zavarszűrésre még mielőtt megőrül a marógép vezérlése és a TV előtt ülő szomszéd.

000000000

Köszönet a dokumentumért!

Lehet bután hangzik, de nem értem melyik alkatrészre utal a jegyzet végén a leírás. Idézem:

"A teljesítmény-félvezetők cseréjével..."

Nekem elengedhetetlen a csere, mert 500W-os a tényleges teljesítmény felvétel a hálózatról.

000000000

Természetesen a Greatz-ben lévő 4 diódára és a tirisztorra vonatkozik a megjegyzés. 500W-hoz biztonságosan használhatsz 3A/400 vagy 600 voltos diódákat és 6-8A-es ugyanilyen feszültségű tirisztort. A motorod nagyobb áramfelvétele miatt lehet, hogy az "R1" ellenállásnak elég lesz 3-4 ohm közötti is és esetleg használj 10W-ost.
Valamint vedd figyelembe Kirchoff harmadik törvényét, miszerint a villany, ha megfoják - ráááááz!

000000000

Ha három darab 1Ohm/5W-os ellenállást sorba kötök, akkor az megfelelő lenne R1 helyébe? Mert ilyen 1Ohm-os van tíz darab legalább.

000000000

Sorba semmiképpen, mert akkor összeadódik és 30 ohm lesz. Párhuzamosan kötve viszont a 3,33 ohm akár jó is lehet. A pontos értéket némi próbálgatással kell beállítani a #83-ban leírtak szerint.