Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Határozottan a vezérlő indult újra.

000000000

Az akkor csakis zavar oka lehet! Milyen tápot használsz? Jó helyre vannak kötve (digitális táp és a motortáp)? Ha van műszered, ellenőrizd a digitális Vcc és GND pontok között az 5V meglétét! A Szervíz menü alapján ellenőrizd a PIC-et a végállás bemenet felöl (nincs e kiütve)!

000000000

A vezérlőnek egy külön transzformátor van bekötve. Kondenzátoros szűré, az fesz. érték határon belül van. A motortápokkal csak annyira közös, hogy egy csokiról kapják a ~230V-ot.

Megmértem a vezérlőt. Motorokat rajt hagytam, a kapcsolókat kötöttem csak ki:

XV1= 8MOhm
XV2= 8MOhm
YV1= 17MOhm
YV2= 150kOhm
ZV1= 19.7MOhm
ZV2= 19.7MOhm

000000000

Kikapcsolt vezérlőnél mérted?
Az értékek érdekesek mert egyformának kellene lenniük, de zárlatra utaló érték nincs (akkor néhány Ohmnak kellen lennie csak).
Próbáld behatárólni a szituációt (reprodukálhatóan) amikor újraindul és akkor megállapíthato hol van a hiba!

000000000

Természetesen kikapcsolt vezérlőnél. A spirál tesztnél generálódik egyből újraindulás. Beáll a kezdő pontra, majd amikor az első spline-t kezdené rajzolni, folyamatosan újraindul. Vanak kis szakaszok, mikor megy, de halkan akkor is hallani a vezérlő felől a speakerből hangokat. Kis csipogások, olyanok mint mikor a vezérlő újraindul.

000000000

Értem! Mérjél már tápfeszt ilyenkor (nem esik levéletlenül?)! Ha van lehetőséged egy külső dugasztápról is működtesd már a digitáli oldalt! Tesztelni kellene motorok nélkül is ezt a szituációt (vag lekapcsolt motortáppal, zavarra lennék kíváncsi)!

000000000

A dig. táptfesz. 7.6V-ról indul és 13V fölé megy (0.1-0.2V-al lépked)!!!! Most veszek egy 10V-os stab ic-t. aztán megpróbálom azzal.
De a lényeg, hogy most nem generálta az újraindulást. Igaz délelőtt reggel 7 óra óta járattam, nem mértem a dig. tápot. Lehet, hogy a megengedett érék fölé ment.

Próbáltam motor táp nélkül és motortáppal is.

000000000

9V alá semmi képp ne menjen a digitális táp!!!
Felé (13V) mehet 18V-ig, de ekkor már a belső stab IC nagyon melegedni fog (ezért nem javaslom 13V felé menni)!

000000000

szevasztok!!!
hajduszoboszló-kecskemét-érd-pest-győr Utvonalon ha valakinek el kell szálitani valamit egy fórumtársának szivesen elviszem holnap reggel 3-16 óráig ezen az utvonalon!!
Ha valaki gondolja Hívjon vagy írjon
30-624-6410

000000000

kimaradt -nyíregyháza !!!!!!

000000000

8V-os stab. ic-t vettem. Lefuttattam a négyzet-, tesztuj-, spiraltesztet. A vezérlő atomstabil volt végig, ahogy a betáp feszültsége is: 8.3V.
Új külön dobozolt kis trafó, külön hálózati kábel. Úgy tűnik, így remek a dolog (kopp-kopp!)! Ha nem felejtem el, akkor kicserélem majd egy picivel nagyobb stab ic-re.

Most az irányokat kell még beállítani, mert tükörképeket rajzol a gép. Meg pici kottyanása van. Igaz nincsenek a diók finomállítva.

000000000

Emeld fel 9V felé a stabilitásért (nem kell stabilizálni csak 9V alá ne menjen a feszültség soha)!

000000000

Akik megépítették már a nyomatéktartó fordulatszám szabályzót, legyenek szívesek segíteni!

Összeállítottam az áramkört. Próba képpen egy szénkefés ventilátort kötöttem rá, csak 45W-os. De a szabályzó potméter örökké átég. Mitől van ez, hogyan tudom korrigálni a hibát?

000000000

váltó-feszen megy a poti?

000000000

Szerintem nem. Ugyanis a graetz-hídról kapja a feszültséget. Aztán lehet, hogy tévedek.
Menet közben nem mutat sem egyent, sem váltót a műszer. Amúgy ez a mostani poti valahogy még bírja. A menetközbeni állítgatást nem szereti. Ha előre beállítom nagyjából és úgy kapcsolom be az áramkört, akkor lassan forog a ventilátor.

Nem kételkedem, meg ugye csak 45W-os a motor. De alacsony fordulaton ugyan olyan gyenge, mint a sima triac-os, nyomatéktartó nélküli szabályzóval... :(