Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

A varrattal semmi probléma nincs mellesleg , csak az zavar hogy akármit is kell hegeszteni ahhoz úgy be kell öltözni hogy véletlen se érjen sehol az ívfény  
Amúgy meg az 1-es lemezt is meg lehet varrni némi ügyeskedéssel.  

vadember

Próbáld ki egyszer az aluminium hegesztésnél keletkező ívfényt.Vissza fogod sírni a corgont.Néha amikor a kollégák jönnek segíteni tartani az anyagot amíg összecsípem, másnap szép piros pecsenye mindegyik. Nem is értem, hogy miért kerülnek messzire ha szólok nekik. Néhány éve jött hozzánk egy hülye mérnök gyerek.Megkérdezte, hogy nézheti-e ahogy hegesztek.  
Hogyne nézhetnéd, - gyere közelebb akkor jobban látod!
Azóta nem kíváncsi, elég ha kész van ami kell.

000000000

A gépem alkalmatlan alumínium hegesztésére mert csak egyenárammal megy és nem tudja az a bizonyos oxid áttörést mikor polaritást fordít a gép pár impulzusra.
Viszont úgy tudom hogy alut tiszta argonnal és spéci huzallal lehet MIG hegesztővel is (forrasztani).
Ehhez állítólag nem kell spéci gép , de ehhez nem értek.    

keri

Az beöltözve is előfordulhat. Automata pajzsom van de még így is előfordul, hogy belevillantok a szemembe. Két pöttyért mondjuk nem öltözök be, mert azt szó szerint csukott szemmel szoktam, de amúgy én mindig beöltözök, hiszen flexelek is ilyenkor azt meg macerás úgy hogy a csóvát kell kerülgetni, meg a drótkorong beleáll akármimbe.

keri

Rozsdamentest a legkönnyebb szépen varrni, akár bevonatossal is, nem hogy AWI-val

Jókis nedves bázikus pálcával hegesszen szépen az az igazi mester [#hehe]
Sőt ha rutilosból megveszed a drágábbat és vákumcsomagoltat frissen nyitod ki az is klasszisokkal könnyebb hegesztést tesz lehetővé mint ha valami vacakkal akarsz hegeszteni.

keri

És ismét, van bevonatos alu pálca, azzal bármivel lehet alut hegeszteni. Sajnos sima hegesztési boltban csak pislognak rám bután ha ilyet kérek, pedig van otthon még pár szál.

s2k5ycubj

És úgy tudom már a lejárati ideje is jóval hosszabb lett.

s2k5ycubj

Simán lehet.Meg kell fordítani a polaritást és a tológörgőt meg az áramátadót kell cserélni aluhoz valóra és már mehet is.Persze nem árt legalább 150-180 A hozzá.

000000000

OK ! azt tudom is , csak az alu pálcánál meg kell fordítani a polaritást, de nem MMA ( fogyó elektródás ) hegesztésről beszéltem!
Amiről próbálok érdeklődni azt mezei CO hegesztőkkel is lehet állítólag használni alu (forrasztásra).
A varrat színe se az a tipikus alumínium színű hanem inkább rézre hasonlít és szétfolyik mint ha forrasztanád az anyagot.
De lehet hogy kicsit új ez még egyeseknek.
Csak jó lenn erről többet tudni olyantól aki nap mint nap használja is !      

Szedlay Pál

Neked biztos igazad van. De nála láttam a fűtött pálcatartót. Nekem a vékony anyagoknál van bajom a rutintalanságom miatt, 0,5mm lemez.

Szedlay Pál

Az én 3M Speedglas 9100-as pajzsommal még egyszer sem tudtam a szemembe villantani. Annak a pajzsnak van valami hibája.

000000000

Tológörgőt miért kellene cserélni ? (mellesleg nekem 4 darab van benne)  
És milyen gáz és huzal kell hozzá ?
Az árammal nem hinném hogy gond lenne.
És biztos hogy szimpla co hegesztővel lehet alut hegeszteni ?  
A polaritás fordítás meg amúgy is meg akarom csinálni a gépen ( csak egy plusz ajzat meg egy dugó az egész )  

vadember

Nem újabban, hanem mindig is lehetett bevonatos aluhegesztő pálcát kapni , természetesen csak a hegesztőanyagokkal komolyan foglalkozó kereskedésekben. Azért nem találkozol vele, mert az AWI és AFI eljárás kiszorította őket.Mint minden bevonatos pálcánál megvan az esélye a salakzárvány bezáródásának a varratba.Sok az újrakezdés ami újabb hibalehetőség.

s2k5ycubj

A normál tológörgő ricnis,hogy jól tudjon kapaszkodni a drótba,az alué pedig csak u formájú és sima a felülete a bevágásnak.Elfelejtettem még egy apróságot,a pisztolyban ki kell cserélni a drótvezetőt is teflonra. Hegesztőboltba lehet kapni mindent ami kell.Az áramátadóra rá van írva,hogy cirkonium vagy alu ára kb a duplája a hagyományoshoz.A teflon cső sem vészes utoljára 3500 ft volt.A tológörgőt gépe válogatja,ha mész a boltba a régit mindenképp vidd magaddal mintának.

vadember

Minden AFI hegesztőgéppel lehet alut is hegeszteni ezt jól tudod, de ahol a varrattal szemben támasztott követelmények komolyak ,ott csak impulzus íves géppel lehet dolgozni. Impulzus ív nélkül lehetetlen az előírt beolvadást elérni és a varratalak sincs köszönőviszonyban az elvárthoz. Aluforrasztást láttam már a youtubon fellelhető.Nem hegesztőgéppel csinálják, hanem gázforrasztó lángjával előmelegítik az anyagot és ezen fut meg a hozaganyag.Elképesztő, hogy mit tud az anyag, ha megtalálom majd belinkelem.