Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

"...csak ebben az esetben az edzésnél kellő szén utánpótlás kell /faszén/."

Valóban jó a faszén?

Rabb Ferenc

A hosszú ideig tartó hevítés oxigéndús környezetben kiégeti a szenet a felületi rétegből (pl hegesztőpisztolyos melegítés) Ezt pótolja a faszén vagy kovácsszén tűzben történő hevítés.

Egy mezei edzés lépései:
-hevítés 850 C fokra (világos cseresznyepiros
-hőntartás néhány percuig
-lehűtés vízben (szerszámacéloknál)
-megeresztés szalmasárgára (kb 220 C fok)

Megeresztés előtt persze le kell egy felületen csiszolni a revét, hogy a futtatási színek jól követhetők legyenek

http://www.crystec.com/kllthsth.htm" TARGET=_fnew>Mindez tudományosan

keri

És ha dúsítani akarom a felszíni széntartalmat, akkor CO2 védőgáz segít ezen?

wcsxp0uxa

A CO2 egy stabil molekula , nem tud felvenni belőle szén atomot a fém . A védőgáz szerepét pont így tudja betölteni.

keri

Értesz hozzá vagy csak úgy tudod?
Mert az Argon és a CO2 hegesztő között pont ez a különbség, hogy a CO2 gáz nem inert gáz mint az Argon, és keményebbek lesznek a varratok, és ezért is nem lehet alut hegeszteni CO2 tartalmú védőgázzal, csak Argonnal vagy Argon-hidrogén keverékével, mivel itt meg a hidrogén oxigént vesz fel az aluból.

keri

én csak azt nem tudom, hogy a sima izzó acél is tud felvenni szenet a CO2ből, vagy csak a hegesztésnél az ív bomlasztja meg eléggé ehhez a folyamathoz.

wcsxp0uxa

Én úgy tanultam akkor keményedik a varrat ,ha kiég belőle a szén . A többi 7. osztályos kémia .
Sajnos erre az Argonos védőgázas dologra már nem emlékszem  , de az is egy stabil vegyületnek gondolom  . Ha keményedik a varrat az azt jelenti ,hogy oxigént kap . Természetesen a tévedéshez való jogomat a továbbiakban is fenntartom , tekintve 25éve tanultam ezeket a dolgokat . Az alumínium egy teljesen más tészta , ott a felszíni oxidréteg az ami betesz a dolgozónak . Rendkívül magas az olvadási hőmérséklete(a tiszta aluhoz képest) ezért folyósító szerek , védőgáz kell a hegesztéséhez.

keri

Argon nem vegyület, hanem nemesgáz ezért nem bomlik, és nem lép reakcióba.
De értem mire gondolsz.

Az acél pedig egy meghatározott széntartalmú vasat jelent. Se több se kevesebb, mert akár több akár kevesebb szén van benne leromlanak a tulajdonságai.
Acél konverterek oxigén befúvatással csökkentik a kohóban felvett rengeteg szenet a szükséges mértékre. De ha te melegítesz egy acélt, akkor a levegő oxigénje tovább csökkenti ami megint nem jó.

A magas széntartalom keménnyé és rideggé teszi az anyagot, viszont ha van egy erős szívós acél tárgyam aminek csak a felületébe diffundálok szenet, az egyrézt erős lesz, és mégis nagyon kemény felületű.

Na engem ilyen szempontból érdekelt, ugyanis motorkerékpáron hengerét nem lenne rossz így felkeményíteni.

svejk

Nagyjából sejtem én ezt a tudományt mint macska az esőt, csak a faszén ütötte meg a fülem.
Miért pont a faszén?

s2k5ycubj

A co-tól azért keményebb a varrat mint az argontól mert a co nagy mennyiségű hőt von el és beedződik az anyag a hirtelen hűléstől.Ha nem akarsz rideg hegesztést használj argont,corgont és melegítsd fel a hegesztendő anyagokat minimum 220 c-ra.Vagy használj awit.

000000000

Én 82%argon 18%Co2 gézkeveréket használok a MIG/MAG hegesztőhöz.
Viszont elég (lágy) marad így a varrat.  

000000000

Viszont azt vettem észre hogy ezzel a keverékkel nem lehet cicózni!
egy 5centi varrat esetén is úgy be kell öltözni mint valami asztronauta.
Valamit csak össze kellet töcskölni tényleg max 4-5 cm varrat volt az egész , de úgy leégtem mint a Reichstag ! [#hawaii] [#vigyor5]

s2k5ycubj

A "dróton" nagyon sok múlik! Vettem olyat ami fröcskölt nagyon,de cserébe még rondán is hegesztett,ami bevált a trakis-hetrában kapható olasz huzal. Husz éve ezt árulják,és nagyon jó.Szinte semmi fröcskölés és majdnem teljesen sima,erős varrat.

000000000

Nekem a legvékonyabb használható huzal 0.8mm-es mert a 0.6 az első ív fogásánál visszaég a dűzni-ig akármekkora előtolásnál. és ez a legkisebb fokozat a gépen.
Most én is vettem valami macskazabáló huzalt 15 kg 9000Ft-ért, de ez is fröcsköl.
De nem a huzal minősége miatt hanem az nagy áramtól.    

keri

Awi-t használok argonnal. Bár precíz eszköz, nem túl termelékeny. Jobb szeretem a bevonatosat az szinte mindenre jó és haladós.
Van még olyan pálcám is amivel öntöttvasat lehet hegeszteni, van olyan amivel rugót, vagy olyan felrakó, ami gyapágy keménységű lesz.