Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Üdv.ismét :)!
Dc servo motor méret kiszámítását próbáltam, de úgy bevittek néhány web oldalon a sűrűbe, hogy..
Sajnos semmit se tudok az operákról, de a sokadik ásítás után 'Figaro házassága' jutott eszembe. Utána pedig a mutatós nyomatékkulcs és elindultam ezen az úton.

Kritikát, véleményt kérnék menyire elfogadható, megbízható megoldást választottam. Saját tapasztalatom: beállításnál nekem sokat segít, bár Z-nél csak egy irányba tudom feltenni :).

A számításaim: r= 0,1m; súly a dobozzal: 0,04kg
T=r*F ; F= kg*gravitáció

F= 0,04*10= 0,4N
T= 0,1*0,4= 0,04Nm (hideg gépnél)

http://www.flickr.com/photos/75414245@N06/6781891837/in/photostream" border=0>
http://www.flickr.com/photos/75414245@N06/6781891831/in/photostream" border=0>

2f428kduf

Áts Lászlónak (12734), üzenném, ha még nem késő 2 nap után: a Jáva 350.es blokk, úgy forog visszafele, hogy alapjárásban (ezt jó a lehető legalacsonyabbra állítani) át kell kapcsolni agy másik, az előbbivel 180 fokkal eltolt megszakítóra. Ha szerencsénk van elindul visszafala, hanem: mégegyszer. Az esetek többségében müködik. Nincs 4 megszakító, csak kettő.A tengelyeken lévő csavarok biztosításáról fokozott előrelátással kell gondoskodni, hisz a motor visszafele forog,esetleg a csavarok letekerednek.

keri

A számítás és a mérési módszered jó, [#eljen]
ha arra a nyomatékra vagy kíváncsi, ami megmozdítja a gépet.

Azt vedd figyelembe, hogy a megindításhoz nagyobb nyomaték kell, mint a mozgásban tartáshoz. Illetve a megmunkálás és dinamikus gyorsításhoz is szükség van még nyomatékra.

Golyós orsót és vezetéket használsz?

000000000

@ vakeger #12792 Köszönöm és bocs, de elnéztem és magamnak válaszoltam :)

@ keri Kezdő vagyok (mint a fórum használatban :), M10 menetes-szárt danamittal próbálgatom először (kedvezőbb a tandíj :)
A menetes szár, danamit és a "lineáris tengely" párhuzam-futást ellenőrzöm vele, a tengelyek végein és a közép részén menyire feszülnek.

Igen a gépet szeretném mozgatni. Egy 12v ablaktörlőmotort direktbe feltettem ma tesztre. De a híd amikor Y egyik végére futott akkor a motor szenvedett, kb 0,17Nm-nél (szerencsés szerencsétlenségemre elállítódott a párhuzam és a motor már lassult is).

A megindítás és a dinamikus gyorsítással játszottam. Bár én indításnál óvatosan tekertem, néztem a max megindítási erőt, nem hirtelen. És gyorsításnál nem tudom elérni azt a hirtelen mozdulatot amin a motor dolgozik.  
Menyivel érdemes számolni-szorozni gyorsulás és melegedés számításnál? (Már arra is gondoltam, hogy fúróval, hőlégfúvóval bemelegítem és utána rámérek. Mivel danamit-kreált-anya és mszárnál számolni surlódást??, a fúró, hölég pedig barbár féle :)

Köszönöm a segítő választ!!

keri

Őszintén fogalmam sincs :) a gyorsítási nyomaték nyilván minél nagyobb annál fürgébb lesz a géped, de metrikus orsónál inkább a súrlódás és a kicsi menetemelkedés határolja be a gépet.

Persze kezdésnek, kitapasztalni a dolgokat kiváló ez. Én M6-os orsóval kezdtem és acél anyával. Azt könnyebben tekerte az a picike nyomtató motor amim volt.

Az orsót polírozd fel. Az sokat javít a futásán.
A párhuzamosságot pedig lőd be amennyire csak lehet, mert biza az beszorul. Legjobb ha az orsó szabad végét nem is rögzíted, és közel a csapágyhoz állítod be hogy ne szoruljon. Csapágytól távolabb már jobban eltűri a hibákat, szóval ha más nem akkor kerüld el a csapágy közelségét :D

Sajnos ezek az orsók nem túl pontosak, szóval ha nem tudod beállítani hibátlanra az nem biztos hogy a te hanyagságod.

keri

Ja és 1-2Nm-es léptető motorokkal már vígan mozognak az átlagos hobbygépek. Van persze 4Nm.es vagy nagyobb léptető is, na azok már gyorsabbak mint amilyen gyorsan a stopgombot meg tudod nyomni :D
Ezek persze indítási nyomatékok, menet közbe a sebességgel rohamosan csökken a valós nyomaték.
Szervókkal meg nem nagyon foglalkoztam. Azoknak kisebb szokott lenni az indítási nyomatéka, de nagyobb fordulaton is leadják.

Arany János

Szia Martin!
Videók nem segítettek?

000000000

zozo

Kivettem a home automatikus 0-zást és ezt figyeltem meg:
ha többször elmegyek pl. Y100-ba majd home és ismét, akkor a home érték szépen elkezd emelkedni, hasonlóképp:  0, 0.08, 0.2   stb.

Ez a lépésvesztésre utal?  A motornak gyakran van olyan pengő húr szerű pattanó hangja.
Ha igen, merre kutakodjak. Vezérlő hiba?- zavar?

Ami érdekes ezen a gravographon, hogy egyetlen kábel, sem a motoroké, sem a kapcsolóké nincs árnyékolva. Ezt így alkották gyárilag. Hmmm...
De hát évtizedekig így működött... -akkor most ideje árnyékolni? -Lehet hogy a mach3 alatt kényesebb, mint a régi ezer éves oprendszere alatt?
Köszi a segítséget.
Ja, és még egy. Olvastam, hogy bármilyen értéket írathatunk a DRO-ba home-ként. Gondoltam a home akkor töltsön be 200-at, de hogy miként lehet, azt már nem írták sehol. (vagy vakkksi vok)

Szalai György

http://n2.vatera.hu/photos/79/68/07b5_1_300.jpg" TARGET=_fnew>Vettem egy M16x1,5 menetmetszőt.
Először azt gyanítottam, hogy valakik így selejtezték le, hogy belevágtak egyet, de hát az eladó új állapotúként árulta. Gyanúmat erősítette, hogy a vágás nem gondosan sugár irányú, hanem trehányul ferde.
Megkérdeztem erről E-levélben az eladót, aki elmondta, hogy szerinte vissza akarok lépni a vásárlástól. A vágásra vonatkozóan meg egyáltalán nem is adott semmi információt.

Most érkezett meg a metsző, itt van a kezemben, látom, hogy vadonatúj. Nem csak vágás van rajta, hanem egy-egy a vágás irányába mutató rövid zsákfurat is a vágás két oldalán. Mintha befogáskor két csavarral be lehetne szabályozni a hézag méretét.
Más furcsaság is van rajta. Az egyik kerek lapjából le síkköszörültek vagy egy millimétert. Ettől csak egyik oldaláról kezdhető vele a menetvágás, mert a síkköszörült oldalán nem kúpos a belseje, így nem kap rá az anyagra.
Pipált már valaki ilyet? Mihez készülhetett ez a metsző? Mire valók ezek a specialitások?

000000000

Köszi a segítséget!
"Legjobb ha az orsó szabad végét nem is rögzíted" ez volt egy másik dilemmám kell vagy nem-kell? de akkor leveszem a végeiről :)

Robika37

PSoft

A leírásod passzol a nálam fellelhető metszők közül is jónehányra.

Az okát,miért-jét én sem tudom,eddíg nem is foglalkoztatott a dolog.:(

De,...most,hogy mondod.....
Kíváncsivá tettél.

Figyelni fogok,...
Valaki hozzáértő biztos megmondja,hogy miért,meg hogyan...:)

PSoft

Ebben az esetben az "occo kinai" nem igaz.

Ugyanis,olyan metszőim is vannak a Gyuri által leírt jellemzőkkel,amik huszonévesek,és még sose voltak használva.:)