Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

OK, ezen nem veszünk össze, mást értünk a "Jawa"-n, de most már tudjuk hogy ki mit ért rajta.

xg2w6ib9x

4um5b65d

Most, hogy közös összefogással sikerült megtréfálnunk GB35 fórumtársat a hátra motorozásról, próbálkozzunk meg azzal, hogy üres tankkal is megtettünk 100Km-ert hátrafelé.
Ha elég sokan mondjuk akkor el fogja hinni.
Ki kezdi ? Én vállalom , hogy bólogatok, hogy ez velem is megtörtént.
[#nevetes1][#buck]

PSoft

Én azt tapasztaltam,még a Trophy 250-esemnél a hátrafelé motorozásnál,hogy.....

Kb.félig volt a tankom mikor indultam a 100Km-es hátrafele motorozásra.
Úgy a nyolcvanadik kilóméter környékén érdekes dolgot tapasztaltam.[#wow1][#wow1]

Elkezdett valami spriccelni a sisakom szélvédő plexijére,pedig nem is volt rajta ablakmosó tartály!

Lepillantva,....a tanksapkán,azon a pici kis lyukon spriccelt kifele a benzin!

Hirtelen nem is tudtam mire vélni a dolgot[#nemtudom]
De,aztán rájöttem a titokzatos jelenség okára.
A majd 80Km hátrafele motorozástól úgy megtelt a Trophy tankja benzinnel,hogy már nem fért bele,pedig 17 Literes volt a tank.:)

Utánna,ha csak tehettem,mindíg motoroztam kicsit hátrafele is,hogy állandóan tele legyen a tankom.:))

Pedig, abban az időben még nem is volt nagy érvágás az MZ-t teletankolni,kétszáz pénzér telenyomta a kutas.:)))  [#buck][#crazya]

keri

A 250-es ETZ-m ment hátrafelé 200km-et üres tankkal. De komolyan.
Utánfutón [#mf2]

xg2w6ib9x

Laslie !
Elárulom neked, hogy egy szavukat sem hittem el, csak a békesség kedvéért mondtam, hogy meggyőztek  
[#taps]

Gondoltam, ha túllépünk ezen a magvas témán talán jön valami komolyabb is[#hehe]

dcsaba

AKAROK EGY ILYEN DÖMPERT. Kicsi koromban csak azzal a műanyag himihumi játékkal játszhattam. :-D

keri

000000000

Kis hitetlen ember van fenn magyar videó a hoffer traktorról ahol látható hogyan játszik a kezelője az alapjárat közelében a forgásirányváltással.

000000000

Aki úgy közelíti meg a kérdést, hogy ismeri az adott terület elméletét, ez esetben a kétütemű motorét, az vitatkozik.
Akinek fingja nincsen nagyjából semmiről, az meg hablatyol össze-vissza.
Neki, alapból "igaza" van.
Miért ne lenne?
Ha ettől jobban érzi magát, hát legyen meg az öröme.
Az ilyen végül semmit nem fog megtanulni, mert meggyőződése, hogy okosnak született.
De, nem neki kell feltalálni a villanykapcsolót sem. Érteni sem kell a működését. Elég, ha fel, vagy lekapcsolja.

000000000

Pedig ez nem tréfa!!
Annak idején egy 125-ös Csepel indúlt el hátrafelé!

000000000

Aki addig eljut, hogy a szóban forgó motorok, azok kétütemű, benzines és RÉSVEZÉRLÉSŰ motorok, innen már nem ügy megérteni, hogy a forgásirányuk könnyen felcserélhető.
Az lesz a forgásiránya, amerre elindítottuk és ehhez képest kell előgyújtásának lennie. De, ha csak a felső holtponton, vagy utána kap szikrát, akkor is fog járni. Persze, nem a legoptimálisabb teljesítménnyel és fogyasztással teszi.

Ezekről az önjelölt zsenikről jut eszembe.
Bejárt hozzánk a műhelybe egy pali, akinek a faterja tele volt lével és bármit meg tudott venni.
Folyton nézelődött és hallgatózott, hátha elcsíp valamit.
Egy az ugrott be, hogy mondom a tanuló gyereknek, hogy tuningolni kellene egy Ladát. Erre a fazon felkapta a fejét.
Közben, meg jelzek a tanulónak, hogy egy szót se. Éles eszű gyerek volt, mert nem csak azt fogta fel, hogy zsibbasztás lesz. Hanem, pontosan megértette a lényegét.
Szóval. Mondom a gyereknek, hogy menjen ki a „kgst”-piacra és hozzon Ladára vezérmű láncot és kerekeket. Mert úgy lehetne tuningolni a Ladát, hogy egyforma fogszámú lánckerekeket kell tenni a főtengelyre, meg a vezérmű tengely végére.
Mert most a vezérmű tengely fele annyit forog, mint a főtengely. Ha a vezérmű tengely gyorsabban forogna a főtengely is kénytelen lenne gyorsabban forogni.
A madár, szélsebesen a piacra hajtott és megvette a dolgokat.
Másnap leanyázott, hogy azt nem mondtam, hogyan lehet feltenni két egyforma kereket a főtengelyre, meg a vezérműtengelyre.
Na.
Itt tart még most is pár „ifjú titán”.

keri

Golyósorsót akarok fogasszíjas hajtással ellátni.

Milyen távolságban lehet a csapágytól a fogaskerék? 25mm-nél közelebb nem tudom tenni, mert át kell lógatni egy ilyen vastag anyagon.

A szabványos orsóvég megmunkálásnál ráadásul úgy van, hogy 16-os orsóhoz 10mm csapágy és feszítő anya átmérőt javasol, de 12-es is vígan elfér rajta. Akkor meg a fogaskerék tengely lehet D10-is.

Talán célszerűbb lenne a vastagabb kialakítás, nem?

Másik, hogy a léptető motor saját csapágya mennyire viseli a fogasszíj okozta oldalirányú erőket?

besirkyjh

Szia  

Álltalában 606zz és 608zz csapágy van bennük , valami márkásabb fajta .Ha nagyon meg feszited képes elhuzni a házat és akkor befeszül a forgorész .Szerintem birja , mivelhogy fogazott ezért nem érdemes tul fesziteni ( inkább az ütés szokott gondot jelenteni , mert hogy a szij nem nyullik ) .
Mielött méretezel javaslom nézz körül hogy az adott tipusu szijbol mekkora a legrövidebb szij ami beszerzhetö ( T5-böl pl : 200mm-es ) .Ha jo a coll is ( miért ne lenne ? ) akkor az XL sorozatbol kell vállasztani , abbol van már 60mm környéki is ( és lényegesen olcsobb ) .Kereket meg rudban érdemes a 140mm-es hoszbol elég sok kerék ki jön és nem kell ragaszkodni a 16mm széles szijjakhoz sem akkor . Érdemes a http://hajtastechnikabolt.hu/ oldalon körül nézni de a collosok felöl érdeklödj mert nem mindig van raktáron ( tudomásom szerint február közepe körül jön ) .

besirkyjh

Ha tudsz tenni tényleg átmérö 10-es tengelyt akkor biztos nem jelent gondot a 25mm távolság .
A 25mm-es anyagba nem lehet tenni csapágyházat ?