Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Nekem is volt egy ilyen esetem : hallgató koromban a gépelemek órán tanították a fogaskerék fogazatának ellenőrzését. Ott közre kell fogni néhány fogat és speciális eszközzel ( ha nincs akkor tolómérővel) meg kell mérni a TÖBB fog méretet. Évekig TÖMB fog méret volt a fejemben

000000000

Erről a gyertyáról jut eszembe.
Volt egy MZ125-ösöm, kivettem a gyertyát, rátettem a hengerfejre, közel volt a gyertya furathoz. Néztem a szikrát, egyszercsak beindúlt a motor és huhogva járt. Csak tátottam a szám.

u3xrz0cut

Indult már el hátrafelé egy durranás után??? Elmondjam, az is egy élmény!! Nagygáz , kuplung és egy egy szép domborítás a drótkerítésben mögöttem....[#nyes]

7d8pdkmcf

Ezeket a ragasztókat anno a Ciba Geigy cég gyártotta. Azóta sem találkoztam hasonló ragasztóval.[#conf]

keri

Először arra gondoltam hogy szokásodhoz híven viccet mesélsz. Nekem csak pukkanni szokott egy aprót, de megmozdítani nem tudja a főtengelyt.

Azonban eszembe jutott a http://www.youtube.com/watch?v=UF82pEIeuBc&feature=related" TARGET=_fnew>pulzáló sugárhajtómű elve.

Esetedben is ez lehetett, de a főtengely tuti nem mozgott, csak a felhalmozódott benzin égett oszcillálva.

Tudtam hogy nagy mágus vagy, de hogy sugárhajtóművel MZ-d volt azt azért nem gondoltam volna...

És szeretném kérdezni, hogy mikor építesz egy http://www.youtube.com/watch?v=5U-grFuXZ9U" TARGET=_fnew>ilyet? [#worship]

keri

Haver Jawaval járt így. Piros lámpa, alacsony alapjárat, indulna el és megindult 1000-el hátra felé a legnagyobb megdöbbenésünkre :D

TSel nekem egyszer volt ilyen, de ott nem volt ennyire drasztikus. Járdára kapattam fel és egy pillanatra megfogta a motort, de járt tovább, aztán meg elkezdett tolatni. Leginkább a rossz gyújtás beállítás, vagy hibás megszakító okozott ilyet, mert amúgy nem hajlamosak fordítva járni.

000000000

Ez a motor egy kerti traktoron volt, percekig járt huhogva, ilyet még nem láttam.
Jó a gokart![#eljen]

xg2w6ib9x

Sziasztok !
Annak idején nekem is volt egy Komár mopedem, aminek elég rosszul volt beállítva a gyujtása.
Egyszer kipróbáltam, hogy egy kisebb dombról legurulva (lábbal oldalt kitámasztva persze, mert nem vagyok egy zsonglőr)ráengedtem a kuplungot egy pillanatra és beröffent a motor.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a motor hangján is hallatszott, hogy azért nem úgy jár mint "előre menetben". Az így ketyegő motorra finoman ráengedve a kuplungot érezhető volt, hogy sokkal erőtlenebb. Az hogy a Jawa 1000-rel elindult hátrafelé enyhe túlzásnak érzem....
No de nem is ez a lényeg hanem, hogy van ilyen és meglepő (és mulatságos) :)

279nwbpsa

Pedig kell,hogy menjen hátrafelé ezerrel,hiszen a Velorex is ilyen motorral(Jawa 350) volt szerelve.Annál pedig a hátramenet pont ezzel a megoldással(főtengely ellentétesen forog) lett megoldva.

u3xrz0cut

u3xrz0cut

azért a 350-es jawa nem komár volt........

xg2w6ib9x

Az igaz, hogy a 350-es Jawa nem komár, de eddig az nem derült ki hogy a szóban forgó gép nagymotor. Létezett ugyanis Jawa (Mustang) segédmotor is, ami szintén 50 ccm-es mint a Komár.
Egyébként meg azt gondolom, hogy az a motor, amelyiknek a gyujtása olyan szinten sz*rul van beállítva, hogy alapjáraton képes egyszer csak ellenkezőleg forogni, az még előre sem nagyon képes húzni.
A motor főtengelyén egyébként van egy lendítő tömeg is amit először le kéne fékezni ahhoz, hogy ellenkező irányba foroghasson.
Ne vegyétek rossz néven, de ez nekem továbbra is eléggé meseszerűnek tűnik...

000000000

Bármennyire is hihetetlen a régi Hoffer traktort is lehetett ugy üzemeltetni hogy a motor forgását még a motor leállása előtt a töltésállítással meglehetett fordítani nagy rutinnal aztán nem kellett irányt váltani.Kétütemű motor lévén lehetett vele azt is produkálni hogy a főtengely nem fordult át a holtponton csak ide oda lengett.

xg2w6ib9x

OK! ezt elhiszem, de most én mondom, hogy a 350-es Jawa nem Hoffer traktor. Másrészt Te magad írtad, "meg lehetett fordítani nagy rutinnal". Az említett romantikus történet pedig úgy szólt, hogy mindez a piros lámpánál állva történt a motoros szándékától függetlenül úgy, hogy ő ezt észre sem vette, csak mikor kuplungolt.

000000000

Mivel a 350-es jawa kéthengeres és ha a megszakítók nem voltak szinkronba állítva előfordulhatott az a  szitu hogy lassú alapjáratnál visszalökött valamelyik henger amelyiknél nagyobb előgyújtás volt.Rég kézi indítású benzinmotoroknál lehetett a megszakító alaplapját egy karral állítani lecsökkentve az előgyújtás mértékét a visrosszúgás elkerülésére illetve azt hogy egy visrosszúgás után ellenkező irányba induljon el.