Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

PSoft

Olyannyira ismerem a gémes kút alkatrészeit,hogy....

Gyerekkoromban sokszor húztuk tele a hosszú betonvályút itatásra a haverokkal.

Sőőőt,....mai ésszel visszagondolva a hajam is égnek áll,hányszor másztunk le a kiálló kövekbe kapaszkodva sokszor több méterre,kiszedni a verébfészkeket.:)  [#csodalk]

A "piszkafát" én,még anyám konyhájából ismerem.
Ott lapult a sparhelt mellett,a szeneskanna,meg a szeneslapát társaságában.:))

"4-ből 3, = elégséges"

Ha négyből öt,akkor az mennyi???
Lehet,hogy kihagytál valamit?:)

A postásnak meg,mostmár biztos hogy szétrugdosom a tökeit.[#violent][#violent][#violent]
Azt ígérte,hogy egy nyereggel megy,semmi lóváltás.:)

Szalai György

-A "piszkafát" én,még anyám konyhájából ismerem.-
És talán már akkor is piszkavas volt?[#confused]

mxjj54gxi

Lehet, hogy vékony volt az anyukája?

besirkyjh

Sziasztok  

Cnc-sek álma az olyan föorsomotor ami kis fordulaton is ad nyomatékot !

Vettem párdarab 220V ( egyen - válto ) üzemü szénkefés motort kb250W .Ugy jött hozzám hogy a tekercsek  összevoltak kötve és kétvége logott a levegöben ,és még két vezeték volt ami direkt a szénkefékröl jött ( tehát összesen 4 vezeték ) .Nem nagyon értek a kefés motorokhoz ezért csak kis feszültséggel ( 50V egyen alatt ) probálgattam hogy hogyan is kel bekötni hogy forgjon is meg ne is égjen le .
Tegnap olvastam valahol hogy állando feszültséget tesznek a tekercsekre ( a célom az volt hogy valami fordulat szabályzot készitsek hozzá de ugy hogy kisfordulaton is legyen valami kakao benne ) .
Megnéztem hogy az állorészre mekkora fesz köthetö ugy hogy még a tekercse ne melegedjen ( meglepödtem ) 15V DC-nél már 3A volt az áramfelvétele és kicsit mellegedett is .Vissza vettem 12V-ra igy 2A körül volt az áramfelvétele .Utánna fogtam egy másik DC tápot és a két szénkefére is tettem , elöbb 10 V körül majd egészen 50V-ig tekertem neki ,de nagyon lassan de oriás nyomatékkal forgott .Jött az ötlet : az állorész 12Voltját elkezdtem csökkenteni egész közel nulláig és gyönyörüen lineárisan elkezdett nöni a fordulatszáma a motornak egészen 10 000f/min ig és még volt bövennyomatéka pl egy gravirozáshoz .A lényeg az ahogy az álorész tekercsére nagyobb feszt tettem ugy csökkent a fordulata de veszett modon megnöt a nyomatéka ( a minfordulat kb 700 lett de ezt már kézzel nemtudtam lefogni ( 220V 250W-os kefés motor ) .
A másik amire rájöttem hogy az állorész tekercsére adott feszültséggel lehet a nyomatékkal szorakozni mig a kefére adott feszültséggel meg a maxfordulatot lehet válltoztatni . MInél gyorsabban forog annál kisebb az áramfelvétele .

Tudja valaki hogy mit csináltam ?
[#rolleyes]  [#lama]

Virbo

Tudnál képet feltenni erről a motorról?

besirkyjh

Jo kérdés , de innen vettem a forumrol .Talán az adok veszekben ugy egy honapja a Svejk ajánlotta ( volt is valami ilyesmiröl szo akkor ) .

Virbo

Hmm, akkor esélyes, hogy nekem is olyan van? :)

besirkyjh

Virbo

Én egy gyújtásvizsgáló forgatópadot tervezek vele csinálni...

besirkyjh

Nem probáltam még ( mert rohantam kérdezösködni :) de szerintem ha elveszel a keféktöl feszt akkor simán forog 100 alatt is nagy nyomatékkal .

Rinaldo

Külső gerjesztésű egyenáramú gép határait feszegetted. [#vigyor2][#wave]

besirkyjh

De sikerült :))  

Ugy müködik mint egy állandomágneses DC kefés motor aminek az állando mágnesek erejét vátoztatom .Délután szétberehlek egy felxet és kiprobálom azzal is ! :)

Rinaldo

Hasonlókat fogsz tapasztalni azzal is.. írni is akartam pont a flex motorra gondoltam mert talán Boldizsár készített főorsót ilyen motorból. Megbontás nélkül DC-ről 70-80 V szépen lehet járatni, fordulatot csökkenteni növelni.
Ezzel a módszerrel a nyomaték alacsony ford tartományban némileg növelhető de az univerzális motor azért nem teljes  egyenáramú gép..! Van olyan ipari marógép német azt hszem aminek a főorsója külső gerjesztésű egyenáramú gép visszacsatolással.

Motoros

Ne rohanj a szabadalmi hivatalba mert sajnos a korod megelőzött mert ezt már őseink is használták, pl a villamos vontatásban...Svejk tudna erről mesélni.
De a cnc-nél maradva az EMCO cég is így oldja meg a fokozat és áttételmentes hajtást az esztergáján. Sajnos a rendszer nem egyszerű és olcsó, és a méretek is hatalmasak. Komoly hűtést igényel a melegedő állórész miatt.

mxjj54gxi

Gratulálok, ötös!
Hozd az ellenörződet, beírom! :)

Pontosan kimérted az egyenáramú motor karakterisztikáját!
Ez minden ilyen motorra igaz.