Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

segítséget szeretnék kérni abban hogy  
miként lehetne megoldani a háromfázisú ac villanymotor ki be kapcsolását  
én valami relére gondoltam csak az a baj hogy a számítógép csak 3v ad ki és a reléhez meg minimum 12v kell a működéséhez  

000000000

Közbenső áramkörrel, és táppal, szinte bármekkora feszültséget, és áramot kapcsolhatsz.

A számítógépből kijövő, nem terhelhető, csak jeladó ként használhatod.  

000000000

miből állna egy ilyen "Közbenső áramkör" vagy ki tudna ilyet csinálni vagy esetleg valami áramköri rajz mer tápom az lenne

000000000

Szerintem Sir-nyeteg biztosan készít neked.

000000000

köszönöm akkor majd felkeresem öt is

besirkyjh

Szia  

Erre találták ki pl az optocsatolokat is + egy tranzisztor és lehet huzogatni a relét ( de innen a PC-töl biztos nem kapcsolnék direkt 3 fázist ! ) .

dcsaba

pl háromfázisú szilárdtest relé.
Egy eszközben meg van oldva a galvanikus leválasztás, a teljesítménykapcsolás és az ehhez tartozó nullátmenet-figyelés. Megoldható a dolog három darab egyfázisú szilárdtest relével is. És ezeket lehet közvetlen printer portról vezérelni.

5z7aew5x

Kedves Pál!

Átépítem a hagyományos gépem CNC vezérlésűre. Meg is van hozzá minden. Műszakilag a kivitelezés nem gond. Korábban, amikor a CNC forgácsoló tanfolyamra jártam több különböző vezérlésű gépen tanultunk. Ott a marógépen volt kézikerék, ahol a tengely kiválasztás és a lépésnagyság beállítása után szépen mozgott a szánszerkezet. Azon egy darab kézikerék volt, ami egy kicsit távirányító jellegű volt. Sajnos az esztergán a kézikerék a vezérlő pulton volt így egy picit körülményes volt a gép beállítása, a szerszámok bemérése. A gépem átépítése kapcsán egy kézikerék beépítését terveztem oly módon, hogy hasonlítson a marógépen volt hosszú zsinóros távirányítóhoz. Azonban a hobbycnc oldalon láttam egy képet ahol készítettek egy távirányító jellegű pultot két kézikerékkel. Nos itt jött meg az étvágyam... Azon az oldalon van egy illesztő kártya ami soros porton kezeli a kérikereket(MBIO) Mivel a vezérlésemben két lpt port is lesz ezért közvetlenül (persze leválasztva) tudom kötni a kerekek két kimenetét a portra. Ami hiányzó információ, hogy fizikailag hogyan ajánlott (például a kettes lpt port melyik bemeneteire ajánlott, vagy az első lpt portra tegyem és a végállás érzékelőket a második lpt-re) és persze ezt valahogyan a MACH3-al is meg kell tanítanom. Persze ha egy kerék bekötése az lpt-e meg van és a MACH3-as beállítások akkor már a második kereket fogom tudni applikálni. :-)
Köszi a segítséget!

üdv:

Otako

keri

1db BC303 vagy BC301 es vagy valami hasonló tranyó. Esetleg a bázisba egy ellenállás, ha nagyon beterheli a számítógépet. Ez már tudja vezérelni a mágneskapcsolót.

keri

Esetleg IRLZ44n FET az nagyobb áramot tud, de akár 200forint is lehet az ára :)
Gate-re egy 1k-s ellenállást érdemes tenni.

000000000

Mach-ban nincs ilyen kikötés hogy ezt csak erre a porta lehet kötni, kivétel a be és kimenetek.
Akár úgy is kötheted hogy az egyik kézi kerék A-B jeleit az egyik port bemeneteire a másikat meg a másikra.
Az LPT port egyik hátrány hogy 12 kimeneted van és 5 bemenet, és sokszor kevés az iput-ok száma.
Viszont elég univerzális IO tekintetében ez a program.
A lényeg a portok beállításában rejlik, ha már a megfelelő helyre vannak kötve a be és kimenetek akkor már csak az LPT számához és portjához kell rendelni az adott funkciót.
Esetleg írj egy emailt és küldök elérhetőséget aztán skype-on  megbeszéljük.

000000000

Galvanikus leválasztás nélkül nem ajánlanám az ilyenen való kísérletezést ha még kell a PC.
Itt nézzed meg a Szilárdtest-relé KIT-et http://bajielektronika.dunaweb.hu/" TARGET=_fnew>http://bajielektronika.dunaweb.hu/
Ebben alapból egy 8 amperes triak van és egy optotriak a leválasztásnak és kemény 600Ft
Ezzel már tudnál kapcsolgatni akár egy mágneskapcsolót is LPT-ról, de ha nem szereted a csattogást akkor ebből 3 darabbal közvetlen bekapcsolhatod a motort.
Minden fázisra 1-1 darabbal a bemeneteket meg össze kell kötni és mehet a portra.  
Külön kérhető plusz felárral nagyobb triakal is !

5z7aew5x

Kedves Pál!

Köszönöm előre is a segítséget. Most nem vagyok olyan helyzetben, hogy rögtön neki is tudnék fogni a dolognak. Van még egy kis forgácsolós munkám és addig nem szedem szét a gépet. Terveim szerint a vezérlés elemeit január első hetében összerakom az "asztalon" és ott eljátszom vele egy kicsit. No akkor fogom kikísérletezni a kézikerék ügyét is.
Azt tudom, hogy mik a korlátai az lpt portnak, ezért is kell kettő belőle a gépbe. :-)

Addig is Mindenkinek BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNOK!

üdv:

Otako

(Engem is így hívnak bár nekem ez a vezeték nevem. :-))

000000000

köszönöm az ötleteket de néhányat nem igazán értem azt meg bírnám oldani hogy külön áramkör vezérelné a reléket mert akkor már lehetne több vezérelni  

ilyen kis áramkört ki rakna össze mert én nem értek hozzá valami kis egyszerűt  

vagy valami kapcsolási rajzot

000000000