Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

Polírozott fém felületre leérinted a hegyet, és nagyítóval megnézed a pontot. Ha kör, vagy koncentrikus, akkor üt, vagy rosszul köszörült.

keri

Van 1.0mm-es maró 10mm munkahosszal, mert akkor valóban ez a jó megoldás.
Most nincs kéznél a készletem, de úgy rémlik kb. 7mm a munkahossz ekkora átmérő keményfém maróknál.

keri

Nem biztos hogy a Total Commender tudja azt amit akarsz. (nem vagyok guru, kb a Norton Commander 1.0 szinten használom :)

Viszont szerintem neked http://www.joerg-rosenthal.com/hu/antitwin/" TARGET=_fnew>erre van szükséged.

keri

Ja és soha nem használtam efféle programokat, de van több féle is ha ez nem válna be.

000000000

Szia Svejk,

fényes bizony, és kicsit rücskös is... Lemartam az elkészült furatoknál ezt a fényes réteget (1-2 tized), és látszik, hogy már a bemenő furatok sem 100%-osak... Szemre nagyjából jó, de azért egy CNC-től többet várok. Szóval eltáncol a fúró. Központozás lesz, csak találjak max. 2-es központfúrót...

000000000

Szia keri,

mindenképpen kell a 10-es anyag, a tűhüvelyek méretei miatt. A furatok átmérője szintén adott. Sok játékterem nem volt... Max. az anyagválasztás...  

A végkövetkeztetés: már az indító furatok is elmásznak, igaz alig mérhető mértékben. 10 mm-rel lejjebb viszont már igencsak mérhető... Központozni fogok és hűteni.  
Eredményekről beszámolok, talán másnak is hasznos lesz.

PSoft

Dobj egy postacímet.:)
A Fórumos címemre.

Szalai György

Mert vannak akik tudták, én meg nem. De nem akartam így maradni, ezért utána kapartam.
Milyen anyag az a „(hivatalos nevén: resoplan)” ???
Hát azt találtam, hogy RESOPAL ®-HPL Kültéri falburkolás céljára gyártják.
De akkor mi a RESOPAL ??? Persze, hogy mozaikszó. RES (rezin) lemez, ami OPAL (opál) fényű. Papír és szövet rétegek rakata, MELAMIN gyantával, nyomás és hő alatt impregnálva. 185C fokig bírja a hőt, vízálló.
Mi a MELAMIN ??? Hőre keményedő, polikondenzációs műanyag, sűrűség 1,51g/cm3, térhálós szerkezetű, 300°C-ig hőálló, víztaszító.
Már csak az érdekelt, hogy mi az a HPL ??? Az is egy betűmozaik, a „High Pressure Laminate” rövidítése. Vagyis, hogy a papírból meg rongyból, nyomás és hő alatt, melamin gyantával impregnált táblákra, még egy fedő réteget préselnek rá, ami az esztétikai megjelenést adja.

Hát ennek fényében, ez se nem hőre lágyuló anyag, se nem homogén szerkezetű. Az inhomogenitást az erősítőszálak orientációja és eloszlása adja. Szóval elviszi a tökéletesre köszörült vékony fúrót is. Pláne, hogy a szerszám átmérő (1,7mm) nagyon közelíti a műgyantában lévő vázanyagok elemi méreteit.
Tudjuk, hogy a szálerősített műanyagokban fúrás közben, a viszko-elasztikus jelleg miatt, a forgácsképződés mechanizmusa más mint a fémekben, ezért nem segít a megmunkálási sebesség növelése. (Nem lehet nyomni neki a fúrót.) Az ilyen anyagokban, mély furatok esetén, a csákányozó fúrás a célravezető. (G73 G83 ciklus) Ez javítja a forgács eltávolítást és mérsékli a hőfejlődést is.
Nagyon hasonló példa az elektronikai panelek fúrása. Keményfém fúró, 50-100e percenkénti fordulat, több panel egymás tetején, meg még alátét és fedőlap is.

000000000

Szia György,

nem semmi, hogy így utánakutattál... :-)
Sajnos nagyon sürgős a munka, és hirtelen ez került a kezembe. Lett volna még 10-es üvegszálas, de akkor megette volna az összes marómat. Az egyik beszállítótól organizáltam az anyagot, ők is használják hasonló munkákhoz. Szerintük konyhapult fedőlemez az eredeti rendeltetése :-o

A helyzetet bonyolítja, hogy ez az alapanyag eléggé "változatos". Ami most van nálam, az teljesen homogénnek tűnik, a korábbiak viszont úgy néztek ki, mint a rétegelt lemez... Neked lesz igazad, ez valami préselt áru, ráadásul hol ilyen, hol olyan... Csak ezt a pár csatit ki tudjam hozni belőle, és utána nagyon eldugom :-)

hostya

Segítsen valaki!

HBW 15TA tipusú (feliratu) lin. kocsi adataira vagyok kíváncsi, de sehol nem találok róla semmit.
Melyik katalógusba keressem?

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/HBW%2015TA-02.JPG" border=0>

svejk

Hogy mik vannak... Kár hogy csak most néztem be ide, eddig kínlódtam a TC-vel, most 73 helyett 49 GB-nál járok.

Sz.József

A kocsi hossza a szennylehúzóval 72mm.
A kocsi szélessége 47mm, a teljes magasság 24mm. (kocsi és sín). Négy golyósor.

svejk

Az 1,8 és 2 mm-es központfúró szabvány méret, HSS-ben nem is drága.

mxjj54gxi

1-es is létezik, szoktuk használni