Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Mire? Semmire, játszani.
Adott dőléshez tartozzon egy emészthető kimeneti jel.

Sz.József

Köszi, hogy megnézted.
Valahogyan csak össze lehet hozni, hogy egy 30fokos gravírtűvel
képes legyen 1-2 órás folyamatos üzemre.
Viszont mindenféleképpen tehermentesíteni kell a csapágyait egy kisméretű
főorsóval, ami alkalmas egy 1/8" körüli gravírtű befogására.

keri

Varsányi Peti csinált ilyeneket.
Működött, de csapágyak tényleg nem bírták sokáig.

000000000

Sziasztok, új vagyok a fórumon, illetve mint regisztrált tag vagyok új, olvasgatni régóta olvaslak Benneteket :-) Szóval értitek...
Egy érdekes probléma miatt bátorkodok ide írni: 10mm vastag bakelitszerű (hivatalos nevén: resoplan) anyagba kellene 1.7 mm-es furatokat gyártani, 2.54mm-es raszteren 4 sorban 40-50 darabot. Szóval tésztaszűrő :-) Namost, ez szépen le is fut a gépen, a furatok bemenő oldalai gyönyörűen raszteron vannak, no de a kimenő oldal... Összevissza, mint az ökörh...ozás... Próbáltam keményfém fúróval, normál HSS-sel, félig köszörülttel, mindennel, ami a kezembe akadt. Egy kicsit jobb az eredmény, ha zsír új a fúró, de ahogy kopik, egyre rosszabb. Márpedig kopik, ez az anyag eszi a szerszámot... Próbáltam kis előtolással, naggyal, több lépésben fúrni, kisebb fordulattal, nagyobb fordulattal... Sohasem tökéletes az eredmény. Sajnos két oldalról nem tudok fúrni, mert ha megfordítom az anyagot, nem tudom pontosan pozícionálni. Van remény, hogy pontos legyen a kimenő oldal is, vagy ebben az anyagvastagságban ez a méretű fúró mindenképp elkolbászol valamerre?
Köszönöm előre is.

000000000

Most akartam linkelni,múlt héten fent volt a Proxxon magyarországi weboldalán,de most meg valami német hüleséget ír ki,h a cím már regisztrálva van vagy mifene,a lényeg,h eltűnt a weboldal(proxxon.hu-n) ilyen fbs240/E,mint ami nekem is van 13ezer ft-ért,nekem úgy tűnik idáig,hogy megérte megvenni,az alsó fordulatszámtartományban is van nyomatéka,talán műanyagokat is lehetne vele marni.

zozo

Tibi, próbáld minél rövidebben kiengedni a fúrót és vágó spray-t adni neki. Talán másnak van jobb ötlete is...

000000000

Nem szimetrikusn helyezkednek el a furatok,vagy nem értem,hogy miért nem lehetne pl 4db furatot kijelölni pozíciónáló furatnak és a munkaasztalba/feltétbe is ugyan oda készíteni 4furatot amibe pozícionáló csapok mennek,de lehet,h csak én nem látom át a problémát...

000000000

Szia Zoli,

nem mondod, hogy itt is összefutunk :-) De jó :-)
Mit értesz az alatt, hogy "rövidebben kiengedni a fúrót"? A vágósprayra gondoltam ,de ide valami "kultúráltabb" cucc kellene, mert ezek mikroelektronikai csatlakozók lennének, oda meg nem jó, ha visszamarad valami olajos trutyi.

000000000

Köszi richy92, teljesen igazad van. Az lesz, hogy félig megfúrom, aztán 6-8 darab pozícionáló csappal megfogatom és hanyattdobom :-)
Ezekután már csak a dolog miértje érdekelne... Miért megy félre? Az anyag teljesen homogén, nincsenek benne szemcsék, puhább-keményebb részek (mint pl. a forgácslemezben). Arra gondoltam, hogy beszorul a forgács a fúróba, és a hőtől "megduzzadva" elviszi a fúrót valamerre... Hülyeség?

000000000

Közben méricskéltem... Ha két oldalról fúrok és mindkét oldalon tökéltesen ülnek a furatok, az anyag belsejében még lehet egy-két tizedmm eltérés a két furat között (van olyan furat, hogy 0.8 mm-rel odébb jött ki a fúró, mint kellett volna!). Nem fogom tudni bepréselni a mérőtüskék hüvelyeit, vagy ha bele is mennek, "kanyar" lesz bennük és meg fog szorulni a mérőtüske. Bakker, ez egy tök egyszerűnek tűnő feladat, és mégis szopóágra futottam vele...

zozo

"Rövidebben kiengedni a fúrót" -úgy értem, hogy csak annyit legyen kinn a vége, hogy a forgácsot ki tudja hordani. Tehát pl. egy hüvelyt húzol rá, 12-13mm látszódjék ki fúróból.Ezzel a hüvellyel fogod a patronba. A rugalmas kihajlását csökkenteni általa. Esztergálásnál is előjön ez a gond kis fúróknál, nagyon kis előtolás kell ilyenkor sajna. No meg baromira egyformán kell dolgoznia a vágóéleknek...géppel kéne köszörülni a fúrókat, ha ez folyamatos munka lesz.

Más:
Nem szép dolog, hogy az ország egyik legjobb helikopterese abbahagyta a modellezést [#ejnye1]

000000000

WD40 az szerintem mehet rá,elméletileg elektronikai cuccokhoz is használják kontaktspraynek,maximum forrasztás előtt le kell mosni,de kárt nem tehet szerintem.Esetleg próbálj meg kukoricamarót beszerezni,ha azt lehet ide használni,mert az elég tömör anyagból van,nem hinném,hogy elhajlana,múltkor árult is itt a fórumon vagy 1500db-ot Gyárfás Attila ha jól emlékszem.

4um5b65d

Próbáld meg úgy fúrni, hogy előbb egy merev 1,6-os központfúróval előfúrsz, majd köszörült fúróval befúrsz 4 mm-t az összes furatnál, majd fúrót cserélsz, azzal megint 3mm-t, majd fúrót cserélsz és megint 3mm-t.
Amúgy az anyag homogén jellegére ne vegyél mérget, azt nem mindig látod szemmel.
Esetleg úgy is megpróbálhatnád, hogy nem közvetlenül az egymás melletti furatokat készíted egymás után, hanem először minden másodikat, majd mikor ez kész akkor folytatod a kimaradt furatokkal.
A hőtágulást nem szabad félvállról venni, a műanyagoknál igen jelentős is lehet.
Ha a központfúrás ellenére is összevissza jönnek ki a túloldalon a furatok az az anyag inhomogenitására utal.

zozo

Én is arra tippeltem, hogy a fúró üt pár tizedet,
ettől nem központosan kap bele az anyagba. utána meg már rugalmasan elmászik.
Lehet, ha az összes furatot központozod, akkor sem fog az 1,7-es fúró elmászni. Mármint ha ugyanoda áll vissza a gép :)

Sz.József

Szia!
Ezeket ellenőrizd le a fúrón, AKKOR IS HA VADI ÚJ!!...
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/furo.jpg" border=0>