Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Most jut eszembe, mintha lenne valahol 1,6-os vidia, erősített szárú nagyon rövid fúróm. Elég hegyes az eleje a cuccnak, nincs keresztéle.
Talán 3-4 mm-es a dolgozó rész hossza, a többi az pedig vastagabb szár, ez jó lehet központfúrónak.

4um5b65d

Ezért jó a köszörült fúró, annak már gyárilag fasza a palástja és a csúcsa.
A nulla egész valahányas fúróm volt 500Ft/db köszörült kivitelben, míg a sima mezei csigafúró meg 50Ft környékén, ugyanebben a méretben.

Sz.József

Természetesen a 3. a jó.
Ne vegyél mérget a "gyári" köszörülésre...

Sz.József

Én arra sem veszek mérget...
Mindig nagyító alá rakom... :), az a biztos.

Sz.József

Az 1-es az tuti, félre megy...
A kettes meg lehet, hogy csak nagyobbra fúr...

PSoft

Régebben a Klavio-s Tibor Gyuri furkált valami pár százados furatokat.

Valamelyik topic-ban akkor mutatta is.

Kérdezzétek meg Őt is,hátha tud valami "okosat" mondani.

Habár,lehet,hogy azt fogja mondani:
Én ilyen "durung" fúróval(1,7mm)még nem is fúrtam.:))

Sz.József

A legbrutálisabbat még le sem rajzoltam...
Ez már nagyon durva...
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/furo2.jpg" border=0>

zozo

Laslie, szerinted hogy a francba tud 0,8mm-t elmászni 10mm hosszban a fúró? Az kurva sok, még 30-40mm-re is. Én ezt nem is értem... 5-6fok...
Tibi, a gép mechanikailag topon van?

Farkas Ádám

Nálam ALU-nál 40mm-nél ment félre a fúrás. Ott sem sokat. Én két oldalról központfúróval fúrtam meg, majd méretre azt is két irányból. Az adta a legjobb megoldást. De nálam mindig egy irányban húzódott el. Nálad meg össze vissza. Mégis lehet valami anyag inhomogenitás. És ha lehet keményfémfúrót használj, gyári köszörültet.

000000000

Srácok, nagyon rendesek vagytok, ennyi reakcióra, jótanácsra - bevallom őszintén - nem számítottam! Köszönöm! :-)))

zozo: (OFF) a helikopterezés nincs abbahagyva, csak szüneteltetve. Most quadrokopterben utazok, saját elektronika és most már saját váz is készül. (ON) A gépem Farkas Ádám kezemunkája, mindenhol derékszögű, párhuzamos, egyenes, síkban van. Kióráztam, amennyit az óra tudott, annyit a gép is tud :-) A 0.8mm valóban k..rva sok, csoda hogy nem törött bele a fúró...

Laslie: ez a hőtágulás megfogott... Megpróbáltam hirtelen 10 mm-es üvegszálas anyagba fúrni párat, szinte tökéletes lett (szemre). Ami a hőtágulásra utal(hat) az az, hogy minél kisebb a munkadarab és minél közelebb vannak a furatok, annál összevisszább a kimenet! És ez az anyag "fogja a fúrót", melegszik rendesen. Lehet, hogy le kellene menni a fordulattal 1000-2000 környékére, minimális előtolással (?) + richy92 által javasolt hűtés/kenés...
Egyébként az ezervalahány forintos 1.7-es fúrók sem egyformák... Az egyiknél szépen beleszorul a furatba a mérőtüske hüvelye, a másiknál meg messziről bele tudom dobni... Ugyanaz a fúró, egy dobozból vettem ki őket...

richy92: a WD40-nel sajnos vegyesek a tapasztalataim. Biztos, hogy tartalmaz petróleumot (vagy annak valamilyen származékát) és bizonyos műanyagok szinte "megdagadnak" tőle... (Helikoptereknél "tiltott" cuccnak minősül :-)) Egy próbát azonban ez is megér. Kukoricamaró létezik ebben - illetve ennél vékonyabb - méretben?

Sz.József: persze, nincs kizárva, hogy csálé a fúró... De én nagyító alatt se látok olyan jól, hogy ezt észrevegyem... Van erre valami módszer, trükk, okosság?

Mindenkinek mégegyszer nagyon köszönöm, sok tippet adtatok, most van merre továbblépnem.

Farkas Ádám

Próbára ahogy richy92 írta, adhatnál neki vágó spay-t, változik-e valami. (le lehet mosni...)

000000000

Többek között ilyennel (is) próbálkoztam: (ez volt az, ami egyszer jó volt, egyszer meg túlméretes)

http://www.toolontool.hu/DNNGranTool/Shop/tabid/37/ItemSearch/CDRA03017/Default.aspx" TARGET=_fnew>1.7-es fúró

Gondoltam, 2000 forintért már talán minőséget adnak...

000000000

Ádám,
az lesz, megfújom és lecsökkentem a fordulatot.
De majd csak holnap... :-)

Köszi mindenkinek!

PSoft

Kukoricamarót holnap meg tudom nézni.

Ha van,és ez lesz a jó megoldás,tudok küldeni pár darabot.:)

4um5b65d

Amikor közel vannak a furatok akkor nem csak a hőtágulás jön be a képbe, hanem az is, hogy ha furat mellé fúrsz akkor a hővezetés egyenlőtlen , illetve az anyag nyomószilárdsága kisebb a furat felé, mint a még tömör oldalon.
A hűtés egyébként alapvető fontosságú lehet. Tedd egy tepsibe az egész cuccot és áraszd el vízzel. A csigafúród is másképp viselkedik ha forró, mint ha hideg. A rögzítési pontoknál meg tömítesz valamivel, hogy ne folyjon el a vized. Na meg persze az is lényeges , hogy az előző fúrásból marad e rajta anyag vagy sem. Bár én legelőször a mechanikád stabilitását nézném meg, mint hibaforrást. Majd a központfúrást erőltetném leginkább.