Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha benézel a Robsy topikba, számos példát találsz hajtásméretezésre.
Mindig az optimális áttétel meghatározása a nehéz kérdés...
Ehhez kell pár adat (mozgatott tömeg, mozgató orsó hossz, átmérő, menetemelkedés, motor nyomaték, inercianyomaték, ....) és már löki is az programom az optumumot. Ha nem találsz a példák közt a Te problémádhoz hasonlót, akkor ha ezeket beírod hajtásodról, kiszámolom Neked az optimális áttételt.

000000000

Motoros

Sziasztok!
 Valaki készített nem is olyan régen egy PIC-es eszterga vezérlő panelt. Nem találo. Nem tudna valaki segíteni?
Kösz

279nwbpsa

Talán Isvarga néven?Ha jól emlékszem...

279nwbpsa

Linkek 2011. júl. 25. 15:27 | Válasz | #1695

279nwbpsa

Egy kis segítséget szeretnék kérni...
Mozgó asztalos gép esetén,(ahol az asztal alján vannak a sínek)mennyi szabad mozgást engedhetek meg?Milyen távolságra kéne/szabadna beépítenem egymástól a kocsikat?
Sínek hossza 700mm.Kocsik 4db hosszított típus(kb. 105mm-es "füles" kocsik)Asztal súlya kb.35-40kg

279nwbpsa

Hoppá,lemaradt,hogy a sínek/kocsik 25-ös méretűek.

Szalai György

Mivel a sínek a mozgó asztal aljára vannak szerelve, a kocsik pedig akkor a hídhoz és a főorsóhoz képest nem változtatják a helyüket, ezért az egy sínen lévő két kocsi szerintem közvetlenül egymás mellett is lehet. (A két sín pedig az asztalszélesség egynegyedénél és háromnegyedénél.) Az lenne fontos, hogy a megmunkálás mindég a négy kocsi által befogott négyszögön belül, ideálisan alátámasztva történjen.

Másik kérdés, hogy az asztalra rögzített munkadarab és az asztal együttes terhének hatását hogyan viseli ez a sin és kocsi rendszer, a szélső helyzetekben. Ha ekkor megengedhetetlenül nagy a kocsik és sínek terhelése, akkor mégis távolítani kell egymástól az egy sínen lévő kocsikat. Amitől csökken a munkatér.

279nwbpsa

A szóban forgó masina,egy amolyan asztali maró lenne.(koordináta asztal+Z-tengely oszlopon)Nem túl hobbibarát konstrukciójú szerkezet...Ezért inkább a munkatérből adnék lejjebb,ha stabilabb lenne a mechanika tőle...Csak,nem tudom,mi lenne az "optimális" kocsitávolság.Tehát pont ezen vagyok megakadva:"Másik kérdés, hogy az asztalra rögzített munkadarab és az asztal együttes terhének hatását hogyan viseli ez a sin és kocsi rendszer, a szélső helyzetekben. Ha ekkor megengedhetetlenül nagy a kocsik és sínek terhelése, akkor mégis távolítani kell egymástól az egy sínen lévő kocsikat. Amitől csökken a munkatér."

279nwbpsa

Helyesebben:koordináta asztal+ a Z-tengely az oszlopon

hostya

Mit akarsz megmunkálni rajta?
Ezek a kocsik elég rendesen terhelhetők.
Hirtelen https://www.boschrexroth.com/irj/portal/anonymous/eShop?guest_user=anonymousDE&display=catalog&bridgeSelectedCatalog=BRL" TARGET=_fnew>EZT találtam, ami hasonlít méreteiben a Te kocsidhoz.
Nézd meg a lap alján a terhelési adatokat.

hostya

Bocsi, az előző linkben is benne van, csak bele kell menni egy kicsit mélyebbre...

Én http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Online-Katalog%20-%20Lineartechnik.pdf" TARGET=_fnew>erre az oldalra gondoltam.

279nwbpsa

Szia,kösz a linket!Természetesen acélt kapirgálnék vele,ha elkészül...[#circling]

Szalai György

Ja… Hát akkor X-Y pozicionáló asztal a cél.
Szerintem minden pozícióban ideális alátámasztás akkor valósul meg, ha a kocsik középpontjai közötti távolság = (sin hossz – kocsi hossz) / 2 vagyis, (700-105) / 2 = 297,5mm.

279nwbpsa

Na,ez így aránylag jól hangzik.Közben méregettem,próbálgattam kint a műhelyben az alkatrészeket.A sín pontosan 715mm.Ha csalnék picit lefele az általad javasolt  
297,5mm-ből(280mm-re)akkor még jelentősen nem rontanék a dolgon talán.Viszont 30-35mm-es ütőkéssel tisztára húzhatnék 400mm hosszú felületet is,illetve ilyen hosszúságú munkadarab még 16-os ujjmaróval is körbejárható lenne.Talán ennyi kompromisszum belefér...