Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Bencze András

Létezik bal forgásirányú fúró? (lehet hülyeséget kérdezek, de én még nem láttam csak fához) Az talán kivinné.

000000000

Nem tudom mekkora a csavar feje de megpróbálható egy közel akkora külső átmérőjű crova fejjel 4 vagy 5 mm-es aminek a végét tűreszelővel be kell recézni majd akkus csavarozóval amit racsnizásra kell állítani megpróbálni hajtatni.

D.Laci

Bencze András

000000000

A fúróról jut eszembe,a papám az azthiszem,hogy ilyenkor kifúrta a csavart(nem teljesen),beletekert egy menetfúrót és amikor az aljára ért akkor az kitekerte a csavart,de nem tudom,hogy a "hagyományos"(jobb menetes?)menetfúróval csinálta-e.

000000000

A csavarfej lefúrása szabadkézből megvezetés nélkül elég necces főleg vékony fúró esetén ami magában hordozza a törés lehetőségét.Nagyon lassú fordulattal kellően rányomva balos fúró hozhat eredményt de én először megpróbálnám amit előbb írtam a crovás dologról, ha nem sikerül akkor jöhet a fúrás.

D.Laci

Én helyben (nyíregyháza) vettem ill. rendelteknekem balos fúrót, kb.3-4 éve.
Minden rendes szerszám kereskedő megrendeli.
Tört csavar kihajtó sincs?
Jobbos furót köszörüld meg balosnak...

yuagaci9g

Mar tobbszor hallottam itt a Forumon, ezt a szakkifejezest:
``Krovafej``
Fogalmam nem volt ,mi a turo lehet...
Hat ez is nyelvujitas, mint nalunk a pix.

Magyaros nevén a krova.

Krova: Króm-Vanádium. Ez egy igen ellenálló, kemény ötvözet, amit - többek között - szerszámok anyagául használnak. A dugókulcskészletek első darabjai, amelyek az országba kerültek, Cr-Va, vagy Cro-Va feliratot viseltek, ez természetesen nem márkajelzés volt, de a köznyelvben megmaradt, mint a rotringceruza.

[#miaz][#miaz][#miaz]

000000000

Erről az az Discovery-n futó építős film rész jut eszembe, amikor a svéd fickótól az amcsi "drillhead"-et kért. Aki szerint a csigafúró nem drillhead, hanem drill.

besirkyjh

Szalai György

Szép reggelt fórumozók!
Kéne nekem egy kis segítség. Napelemről szeretnék egy akkumulátort töltögetni.

A napelemen a következő feliratok olvashatók:
U-5 napelem monokristályos 5W / 12V
Pmpp:5W   Pmin:4,66Wp    Impp:0,28A    Umpp:17,1V   Uoc21,0V    Isc:0,33A
(Az adatok az alábbi standard körülmények között érvényesek: 1000W / m2, cella hőmérséklete: 25C. engedélyezett telj. eltérés +- 10%)
Accusealed Kft 1158 Budapest, Késmárk u. 14.

Több adatot a forgalmazó honlapján sem találok. ( Valami fényteljesítmény / elektromos teljesítmény görbének örültem volna.)

Azt szeretném, hogy alacsony fényteljesítmény mellett is töltődjék az akkumulátorom, hiszen akkor is termel áramot a napelem.
Csakhogy akkor a töltéshez kevés a feszültség. Ezért látom szükségét egy feszültség növelő töltés szabályozónak.
Elfogadható hatásfokkal (70% felett) kéne a 3-21V tartományban képződő feszültséget átalakítani az akkumulátornak megfelelő töltőfeszültséggé és töltőárammá. (Attól tartok, hogy a gyári solar töltők nagyobb része sem képes erre.)
Tud-e valaki erre megfelelő kis cél áramkört?

000000000

Szerintem a drill bit találóbb, mint a fúrófej.

Bencze András

Ilyen esetben én párhuzamos szabályzót javasolok, ami a legegyszerűbb esetben egy teljesítmény Zenerdióda. (Nem engedi az akkufeszt 14.4 V fölé menni.)

me3ua0a6

Sajnos nem egyszerű egy ilyen áramkört megvalósítani, azaz eddig még nem láttam hobby elkészítésben.
MPPT-nek hívják az erre alkalmas napelem töltésvezérlőket. De nem olcsó.
Egyébként ezt a napelemet közvetlenül rákötheted az akksira. (Soros védődiódával.)

Bencze András

A dugófejet reszelgessem be? A körön akkor sem fog tudni megkapaszkodni. Vízpumpafogóval is próbáltam tekerni, de nem indult meg.