Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Bencze András

Ja a soros diódára valóban szükség van, kis nyitófeszültségű fajta kell. (Shotky)

besirkyjh

Szia  

Hanyas az a csavar ?

mxjj54gxi

Mekkora az akku névleges feszültsége?

Bencze András

jv7pu3a5p

Szia Gyuri!

A helyzet nem ilyen bonyolult. 12V-os rendszer töltésére való napelemeket úgy tervezik, hogy ne kelljen fesz növelő áramkör. Ezért is 21V az üresjárati feszültsége. Amit írsz, hogy 3Vnál is szeretnéd használni töltésre, értelmetlen. Ugyanis, ha egy ilyen napelemen már csak 3V-ot tudsz mérni, akkor az már édeskevés. Nem a feszültség itt a lényeg hanem a teljesítmény, mert 3Vnál már csak 0.0xA-t tud, és a kettő szorzata megint csak nulla közeli. Még a fesz növelő áramkörödet sem tudná ellátni.
A legegyszerűbb egy soros dióda, ahogy már mondták is. SK54 vagy hasonló és kész. Így lesz egy kis veszteséged, de mivel kicsi a napelem ezért nem biztos hogy van értelme töltésvezérlőnek, mert lehet az még többet "megenne" mint a soros diófás veszteség.

keri

Ami nekem van napelem, az még árnyékban is tölti a közvetlenül rákötött akkut. Amíg van számottevő fény addig 18V feletti az üresjárási, és fél amper a zárlati árama, mivel a napelem áramgenerátorként viselkedik inkább.

Persze nem optimális a munkapontja (és így az aktuális hatásfoka) a napelemnek ebben az üzemmódban, de gond nélkül működik.

A legtöbb töltésvezérlő csak annyit csinál, hogy nem engedi az akkut túltölteni, vagy túlmeríteni. Ezek 3-7ezer forintért kaphatók.

Az MPPT szabályzó, ami optimális munkaponton tartja a napelemet, és ezzel kb. 30%-al növeli a kivehető átlagos teljesítményt, lényegesen drágább. Sajnos pont annyival drágább mint amennyivel nagyobb napelemmel kompenzálhatjuk ezeket a veszteségeket.

keri

Ja, elnézést, eddig a feszültség csökkentő töltésszabályzókról volt szó. Feszültség növelőt nem is láttam még, igaz, nem is ilyen kicsi teljesítményű napelemekkel foglalkoztam.
De szerintem itt sincs másként. Kolléga vett egy napelemes kínai mobiltöltőt, az is szépen tölt árnyékban (tehát kizárólag szórt fényben) is, és nem hiszem hogy bármilyen feszültség növelő lenne benne.

me3ua0a6

MPPT-t még nem láttam, ami nem lett volna fesz növelő is egyben.
Viszont az igaz, hogy ekkora napelemre nem éri meg egy ilyent venni.

keri

keri

????
Linket kérek. Nem állítom hogy nem lehetséges ilyen megoldás, de sok hátránya van ezért nem szokás.

A hagyományos MPPT sima PWM fesz csökkentővel működik.
Már meg van tervezve a sajátom, ezért tudom :)

s7manbs8

Az eladó termékeket nem hobbista amatőr elektronikai zseniknek gyártják, ők meg tudják csinálni maguknak tized áron jó esetben. :)

000000000

"(70% felett) kéne a 3-21V tartományban képződő feszültséget átalakítani az akkumulátornak megfelelő töltőfeszültséggé és töltőárammá. (Attól tartok, hogy a gyári solar töltők nagyobb része sem képes erre.)"
komolyabb solár redszereknél még az akumlátorok környezeti homérséglete is bele van kalkulálva a szabályzásba nem csak amit a napelem teljesit ez is mérvado az akuk hosszu életéhez a külsö hömérséglet!
az akuk külsö hömérséglete nagyban befolyásolja az akuk maximális kapacitását igy az sem lehet figyelmen kivül hagyni a szabályzásbol legyen az bármilyen tipusu vagy felépitésü!

000000000

Sziasztok!

Valaki megtudná mondani, hogy melyik az a csapágy, amelynek 4.75 mm-ek a golyói?
Üdv!

me3ua0a6

Megfogtál... [#lama]
Ebayről vettem anno egy ilyent:
http://www.ebay.com/itm/MPPT-15A-Solar-Controller-Regulator-10-30-Power-Boost-/260809545669?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cb975d7c5#ht_4003wt_1110" TARGET=_fnew>Ebayről ilyent, de nem ezt!
Csak arra rá volt szitázva, hogy charge pump.
Ha a piros led világít: tölt.
Ha a piros led lassan villog: step down.
Ha a piros led gyorsan villog: step up.
Ha a napelemre nem sütött a nap közvetlenül, akkor mindig villogott a led.
A kinézete alapján azonosítottam minden ilyen dizájnt a step up-pal is egyben.
Vagy kifogtam egy jó fajtát olcsón, vagy átvertek XD
Azóta nem találom a linket. Rég volt már.
Lényegében egy maximális áramra szabályozott PWM-et hoztál létre?[#eljen]

me3ua0a6

Belezavarodtam [#vigyor4]
Nem charge pump, hanem charge up, vagy step up, vagy ilyesmi.
Azóta elkunyizta egy ismerős [#falbav]