Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

lari

Számítógép telepítési problémával kapcsolatban kérném a segítségeteket, hátha találkozott már valaki ilyen problémával.
A helyzet a következő:
 Egy működő laptopról van szó, amibe HDD-t szeretnék cserélni.
Beteszem az újat, elindul az XP telepítés.
Egy idő mulva kérdezi, hogy elfogadja-e a licenc szerződést?
Hova kívánja telepíteni a Windowst, Kívánja-e particionálni stb.
Ha itt nem vagyok elég gyors és olvasgatom a képernyőn megjelenő feliratot , akkor a gép kikapcsol és ha újraindítom újra kezdi az egészet előről.
Ha elég gyors vagyok, akkor eljutok a formázásig, amit el is kezd, de néhány százalék után kikapcsol a gép.
Másik HDD-vel is ugyanez volt a helyzet, tehát nem valószínű, hogy azzal lehet probléma.

Tudna valaki valami érdemlegeset mondani ezzel kapcsolatba?

Köszönöm!

4um5b65d

Ha belépsz a bios-ba akkor sokáig nem kapcsol ki a gép ?
Mert ha akkor is kinyomja, az lehet, hogy tápellátás hibára utal.

000000000

A régi rendszer elindul? Vagy egy LiveCD rendszer ?

lari

HA belépek a Biosba, akkor nem kapcsol ki addig amíg ki nem lépek.....

lari

A régi rendszer az teljesen jól működik!
Live Cd alatt a Linuxot érted?
Azt nem próbáltam....

000000000

Igen. Pusztán az egyéb hardverkonfliktus kizárása miatt kérdezem. Mert ha a régi működik, és a Live is megy, akkor kizárásos alapon vagy a HDD, vagy az IDE/SATA csatoló a ludas. Nem tudom milyen régi a laptop, de nem kell külön SATA driver a telepítéshez? Ezt egy floppyn kell beadni F6-ra a telepítésnél. Ha nem kell, akkor IDE (kompatibilis) vagy AHCI mód van beállítva a biosban?

lari

A Live Cd-t megpróbálom még ha időm engedi....
A gép már öregebb, egy HP NC 6000-es tipus.
Hogy kell-e Sata driver azt nem tudom, de igazából flopi meghajtója nincs is....
Az AHCI mód mit is jelent pontosabban?

000000000

Az AHCI a SATA meghajtók üzemmódja extra fícsörökkel (hot plug, jobb adatelérés), de az XP nem támogatja. Ezért az alaplapoknak van egy ún. kompatibilis üzemmódja, amikor is IDE meghajtónak mutatja az oprendszer felé a vinyót. Ezt a biosban lehet ide-oda kapcsolgatni. Az XP nem támogatja alapból a satát, ezért kellett külön drivert felrakni a telepítés során. De csak SP2-ig ha jól tévedek.
 Szóval valahol itt lehet a bibi, mert rögtön a particionálás előtt áll le a telepítésed, tehát valószínűleg  nem látja a vinyót. Vagy nem rendesen.
 Nem lehet hogy túl nagy a mérete? Egy régi gépemen jumperrel kellett lekorlátoznom egy 40 gigás vinyót, mert csak 36 gigáig kezelte.
 Keress rá a gugliban a gépedre típus szerint, talán találsz leírást a problémáról.

000000000

Így hirtelen rákeresve, nem SATA a rendszer, úgyhogy nem ez a gond. Viszont ha jól látom csak 137 gigáig kezeli a meghajtókat, vagyis előbb egy asztali gépen max. ekkora partíciót kell csinálnod rá előbb.

lari

Közben megpróbáltam LIVE CD-ről
tökéletesen működik
A HDD egyébként 80 GB-os, ami jelenleg benne van az 40.
Az nem megoldható, hogy Linuxot telepítek előbb egy partícióra, aztán utána a WIN XP SP2-t?
Bár Linux alól úgy látom nem lehet létrehozni NTFS partíciót csak FAT32-t
Ha így kivitelezhető esetleg leírhatnád a telepítés lépéseit nagy vonalakban.
Úgy már telepítettem, hogy Win-re Linuxot, de fordítva még nem.

000000000

A Live azért működik, mert nem kell neki a vinyó. Az XP telepítőd biztosan oké? Egy próbát azért megér a linux telepítés. Nyugodtan formázd FAT32-re ha nem tud NTFS-t hiszen úgysem akarod használni. Ha látja a telepítő. A Live indulásakor egy menüben felajánlja a telepítést is. Ugyanúgy kell mint az XP-t. Oké-oké-beállít-oké-oké... :D  
 Én először csak leformáznám a vinyót a Live-al, majd megpróbálnám felrakni az XP-t. Hátha a formázott lemezt már felismeri.

lari

Van egy SP1 XP telepítőm is, azt is megpróbálhatom, bár az sp2 is szokott működni...
oké megpróbálom amit leírtál, aztán ha nem boldogulok, akkor majd jelentkezem :-)

Addig is köszi a segítséget!

lari

Az a helyzet, hogy megpróbáltam megformázni NTFS re egy Hirens Boot Cd-ről.
Utána betettem a Win XP-t de sajnos amikor megkérdezte, hogy mit kíván tenni( XP telepítése partició törlése, particio léterhozása)Mielőtt Entert nyomtam volna, már ki is kapcsolt.
Tanácstalan vagyok....

D.Laci

Jártam már így a hirens-el...
Egy másik gép slave lemezeként formázd meg oprendszerböl. Esetleg valami livecd segitségével.... a hirens-t dobdki...

lari

Az normális, hogy ha egy asztali géphez csatlakoztatom a HDD-t egy usb-s átalakító segítségével, akkor nem látja  a meghajtót?