Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Béni

http://img.docstoccdn.com/thumb/orig/5331395.png" TARGET=_fnew>Táblázat (angol)

Kicsit magyarítva:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Beni/Pict/magfurath.jpg" border=0>

Szalai György

Nem véletlenül találták ki a karbantartást, azután a diagnosztikai alapon időzített karbantartást, azután a hosszú karbantartási ciklusú gépeket. Muszáj, ha nem is folyamatosan, de tervszerűen diagnosztizálni, karbantartani, mert csak attól lesz megbízható a géped. A Hobby CNC csak az embernek hobby, a marómotornak órákig tartó kemény munka. Száz százalék üzemidő és nulla pihenés. A motornak ez nem barkácsolás kategória.

Szalai György

A kommutátor felszabályozása utólag nem végezhető el? Nagyon sokat rontana a balanszon?

000000000

Vegyél a Klavionál egy T2-es marómotort frekiváltóval, minden problémád megszűnik és még sokkal csendesebb is.

000000000

mxjj54gxi

Az én tapasztalatom erősen ellentmond ennek a táblázatnak abban, hogy alumíniumba nemhogy kisebb, de éppen nagyobb furattal tudtam menetet vágni, a puhasága miatt a vashoz képest.
Sokkal jobban "felgyűrődik" az anyag a menetvágáskor, egy kisebb furatba egyszerűen beállt a menetfúró.
Fura.

4um5b65d

Teljes inkorrekt a táblázat.

PSoft

Hát,dehogy nem!
Pont erről beszéltem.
Mindenképpen érdemes szétszedni a motort, megnézni a kommutátor futáspontosságát,és ha kell,akkor "leszabályozni".

Sajnos,ez nemcsak az "öreg",sokat futott motorokra igaz,hanem a supermarket-ből dobozban hazavittek-re is.

A kefezaj is lényegesen csökkenni fog,ha "fut" a kommutátor,és nem "dobálja" a keféket.

PSoft

PSoft

Akko,....
Dobsz egy másikat?

Kezdeném a furkálást a 4-es menetnek.:))

PSoft

Már megint okosabb lettem.:)

Azaz,... többet nem kérdezek ilyen hüleséget.:)))

Ahány táblázat,annyiféle ajánlás.
Három lehetőséget látok pillanatnyilag:

-Bedobom egy kalapba őket,aztán húzok egyet.
 -Épp kint kapál a szomszéd Józsi-báá,...megkérdezem(lakatos enber).:)
 -Maradok az általam eddíg használt "törvényszerűség"-nél.:)))

4um5b65d

3,3-mal fúrd. Ha ragad az anyagod akkor max 3,4-el, de mérd is meg a furatot, mert nem a fúró átmérő a lényeg, hanem, hogy mennyire viszi ki az anyagot.
Mivel ismeretlen az anyagminőséged, így a spirális és az egyenes élű menetfúró is szóba jöhet. Majd kitapasztalod melyik viszi jobban.
Én az egyenessel kezdenék amin van terelőél, ezek stabilabbak mint a spirális menetfúrók.
Persze ehhez az is kell, hogy az anyag túloldalán legyen oxigéned ahová át tudja tolni a forgácsot.
Aztán gépi menetfúróval ne játszogass, hogy balra jobbra tekergeted.
Egy csepp olajat adni neki és addig tekerd befelé amíg megy. Ha egy menetben átviszi az egész anyagot akkor lehet hálaadó indián táncot járni. :)

4um5b65d

Ezekben a táblázatokban a 4-es menetfúróhoz csak egyetlen egy ajánlás van.
Tessék kérem megtörölgetni a szemüveget.
A 0,7-es menetemelkedést figyeld az a normál meneté.
"Megint" nem jót néztél.

4um5b65d

Meg lehet figyelni , mind a 4 táblázatban a a magfurat minden esetben annyival kisebb mint a menetátmérő, mint amennyi a menetnek az emelkedése.

M6-nál 5mm-es a furat, mivel 1-es az emelkedés.
6 - 1 = 5mm

A 0,8-as "szabály" szerint meg 4,8mm lenne a magfurat.
Ez bizony szűk.