Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

A kezedre vigyázzál azért...

xfg6v697j

Én gyakran használtam szallagfűrészt  
Az hogy a forrasztásnál üt/csttog/kattog eléggé megszokot nemigazán probléma, de a lapmegvezetőt érdemes megnézni mivel általában ott akad vagy verődik.Általában lehet állítani a lapmegvezetőn a rést amiben a szallag fut.
Ha tompahegesztve van a lap,és mégis csttog akkor általában nincs vonalban a két fele a hegesztésnek, tehát valamijen szöget zár be egymással e hegesztésné a lap két vége..Ez csak újrahegesztéssel orvosolható.
Akanyarodás:  a lapvezető nem megfelelően van beállítva vagy  a kihajtogatás nem megfelelő (féloldalas) vagy az éle nem megfelelő (féloldalas)  
PL : beleszaladt a burkolatba vagy szegbefutott. ilyenkor lekophat a foghegy úgy, hogy csak az egyik oldalon. élezéssel hajtogatással korrigálhaató.
Éleztetni itt helyben van egy cég aki szerszámokat élez azokkal szoktam forrasztanak tompahegesztenek hajtogatnak és éleznek is.
új lapot én a Köves and Forkon-nál vettem. szintén helyi cég de van honlapjuk is talán postának is.

279nwbpsa

Mennyibe kerül egy ilyen kis masina?

me3ua0a6

Köszönöm!
Szerintem évente egy szalagot sem fogok elhasználni. Ritkán használnám, de akkor jól jönne.
Használtan volt 15eft.
Csak a munkadarabnál kattog-csattog. Ezt érezni a munkadarabnál is. Nem látok szöghibát, inkább mintha vágásnál meggörbült volna a lap, és forrasztáskor úgy hagyták.
Lapvezető: gondolom a piros kinyúlásnál lenne ez. A fűrészlap mögött van egy csapágy, ha nyomom a munkadarabot, ennek nyomódhat neki a fűrészlap, és két oldalról egy-egy pecek állítható, de ez a fogak magasságánál van, így nem hiszem, hogy ez megvezetné oldalról.
Lehet hogy elsőre vezek egy új lapot hozzá, és akor kiderül, hogy beállítás, gép, vagy lap-hiba.
Szerencsére a piros rész le engedhető akár 2-3mm-re is, így nem is lehet benyúlni alá :)

VighLajos

Kb egy hónapja az OBI-ban vettem meg ennek a gépnek az Einhell-klónját. 27900 volt talán?
Nem tudtam, hogy fűrészlappal, vagy anélkül adják-e, biztos ami biztos, vettem két lapot is 1900 Ft körül volt darabja.

xfg6v697j

az oldalmegvezetőnek nem a fogak magasságába kellene lennie ez elveheti az élét ha hozzáér.
ha nincs oldalmegvezetés, akkor soha nem fogsz egyeneset vágni esetleg csak nagyon csekély előtolással.
nézd meg van e lehetőség a peckek hátrébbhejezésére, vagy a támasztócssapágy elölrébbhozatalára.
a hullámosságot a forrasztásnál a lapforrasztó pofáji okozzák ha nincsenek szintbe.
ha esetleg megpróbálod kiegyenesíteni csak óvatosan tedd, mert ha nem megfelelően van visszaeresztve a lap a forrasztáskor, akkor rideg lessz és könnyen eltörik.

Rabb Ferenc

A "kanyarodás", mint azt már írták, az oldalmegvezetés hibája. Alul és felül is illik lennie. Be kell állítani, gyengébb gépnél minden magasságállítás után.  

http://www.boronkay.t-online.hu/" TARGET=_fnew>Lapot itt készítenek méretre

Ajánlatkéréskor add meg a hosszát, szélességét, és hogy mit akarsz vele vágni. (keményfa, puhafa, műanyag, fém)

xfg6v697j

a lap vastagsága is fontos mert ha nem jól van megválasztva (túl vastag) akkor eldurrog a lap az anyagfáradás miatt.

me3ua0a6

Köszönöm mindenkinek!
Megnézem, utánajárok, meglátom mit tehetek :)

6fabbzvm

Hozzáértők segítségét kérném!
Életem első lapkás maróját vettem és alumíniumhoz kértem lapkát. De szerintem nem azt kaptam, az adatok és a gyártó weboldala szerint, de mondom, mivel életem első lapkája fenntartom a tévedés lehetőségét.:)) Az én szerény tudásom szerint az alumínium lapka polírozott és éles a "sima" lapkákhoz képest, de lehet már itt is tévedek. Kérem a Hozzáértőket homályosítsanak már fel kicsit a lapkák terén!
Ilyet kaptam:   http://www.lamina-tech.ch/img/catalog/482.pdf" TARGET=_fnew>PDF
Szerintem meg ez kellene: http://www.lamina-tech.ch/img/catalog/475.pdf" TARGET=_fnew>PDFhttp://www.lamina-tech.ch/eng/home/index" TARGET=_fnew>márka
Egyáltalán milyen ez a http://www.lamina-tech.ch/eng/home/index" TARGET=_fnew>márka minőségre? Ismeri valaki??
Válasokat előre is köszönöm! [#worship]

9b6n3fn2n

Csatlakozom az előttem szólókhoz, annyi kiegészítéssel ( igaz én nagy gépet használok) hogy ha a fűrész már életlen akkor hosszirányú vágásnál a fa szálai is elvezetik a fűrész. Ha üt a fűrész az annak is lehet a jele hogy meg van repedve a plat. Én nem szoktam vele kínlódni. Debrecenben van egy hely ahol méretre bármilyen fűrészt bármilyen méretben elkészítenek. Nekem 3,6-2.8 m kell és nem szokott több lenni pár ezer forintnál. Feményfához mindíg vasfűrészplatot használok. Igaz nem lehet élezni, de nagyon sokáig jó. Kicsit lassabb vele dolgozni, de a vágás felülete sokkal egyenletesebb, kevesebbet kell csiszolni. Ja és egyenesen csak steller melett lehet vágni, ami fontos hogy jól be legyen állítva. Ha a plat nem párhuzamos ( és ez  ezeknél a gépeknél könnyen előfordul) az asztal szélével, akkor a stellernek sem párhuzamosan kell állnia!!

gorbi

Emailben küldtem egy linket, okos doksival a szalagfűrészekről, de van szinte mindenféle faipari gépről kb. 4 dvd-re való.

4um5b65d

Hát nem az ideális lapkát kaptad Alu-hoz.
Amit kaptál az inkább olyan , mint a 4 évszakos gumi az autókhoz.
Kicsit ehhez is jó, kicsit ahhoz is jó.
Fogsz vele tudni Alut is marni, de emulzió nélkül ne próbálkozz vele.
Az igazi alu lapka valóban polírozott kivitelű, de azt is tudni kell, hogy ha a polírozott felületre egyszer felkenődik az anyag, mert például kimarad a kenés akkor azt utána már megb.szhatod.
Nem elég csak azt nézni, hogy milyen anyaghoz ajánlják a lapkát, hanem azt is figyelni kell, hogy milyen más forgácsolási paraméterekhez alkalmas.
Ezzel a lapkával próbáld meg a nagyolást, a polírozottal pedig a simítást.
Egyébként meg ki kell próbálni, addig nem érdemes dúlni-fúlni.
A lapkák használata is olyan, mint az egész szakma, tapasztalatból fogod megtudni, hogy mikor melyiket kell használnod.
A lapka anyagajánlása csak egy támpont, de semmiképp sem törvény erejű.
Jó példa erre, hogy bizonyos alu lapka nagyon szépen használható 5 százados fogásmélységgel acélhoz. Sima lesz a felület, míg ugyanezen anyagnál és fogásmélységnél az acél lapka rágott felületet csinál. Ilyen például a C45-ös acél.

mxjj54gxi

Szedd szét, és a felső kerék függőleges mozgatásánál levő alkatrészeket sasold meg.
Az enyémben volt egy műhanyag alkatrész, ami lazán szétmállott. Ezt érdemes mindjárt az elején legyártani rendes anyagból, hogy ne tépjen el egy/több szalagot.

4um5b65d

Még annyit, hogy ezért érdemes szakkereskedésből vásárolni az alapanyagot, mert akkor pontosan lehet tudni az anyag típusát.
Így könnyebb megjegyezni, hogy ehhez vagy ahhoz az anyaghoz a lapka bevált e vagy sem.

Ha ismeretlen anyaghoz használod akkor sok rutinnal kell rendelkezned, hogy az első fogás után lásd az alkalmasságát a lapkának, vagy tudd, hogy mit kell változtatnod a paramétereken, hogy kielégítően tudd forgácsolni.
Ezért hangzik el sokszor, hogy rutin nélkül ezt a szakmát nem lehet jól csinálni.
A papíron leírtak és a mindenféle számítási műveletek vajmi keveset érnek.