Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Úgy van! [#eljen]

A többi kép...inkább a 'fiataloknak.
(mert Te, biztosan tudod/emlékszel, mi van a nejlon dobozban) [#kacsint]

szf

Én ilyenekben építettem a saját gyártású alkonykapcsolóimat.

PSoft

Akko, Te se ma kezdted... [#vigyor2]

zozo

Ja, amikor már több antennával "menőztünk) a tetőn...
Ilyenkor eszembe jut, hogy szigorúan előirás/rajz szerint tized mm pontosan faragtam az antennámat, a szomszéd meg taposta egyenesre a sima, 6-os lágy betonvasat, aztán taknyolta össze. Röhögtem rajta, hogy ezzel max. a hangyaháború című filmet látja. Aztán jobb volt nála a kép mint nálam :)

svejk

Nem tudom de azok az antennakönyvek szerintem vagy direkt vagy véletlen de sok esetben hibás méreteket adtak meg.

Egy parabola reflektoros UHF már ránézésre sem mutatott jól, saját eszzmetől átalakítva sokkal jobb lett mint a a megadaott méretekkel.
Nálunk az alapanyag 7 mm átmérőjű porlasztócső volt, mert ugye abból volt sok a mozdonyban :)

PSoft

A minap, három élő/működő elosztószekrény is jött...velem szembe.
Mindegyiknél megálltam kicsit..."beszélgetni". [#vigyor2]
Ő az egyik, az első a sorban.
Az utolsó képen látszik, hogy valamikor, ott egy "retro földszekrény" lehetett.
A '67-ben gyártott mérő szolgáltatós címkéje szerint, valamikor '88 táján állhatott meg az idő arra fele.
A földből kiálló, vastag -minden bizonnyal valamilyen régi alu- földkábelek, ISLY 5x10 és MT 5x6 kábellel, zsugorcsöves kötéssel toldva, hogy beérjenek a fölé épített lábakon álló lemezszekrénybe.
(kíváncsi lettem volna a zsugorcső alatti alu/réz kötés milyenségére, de... ) :(

Szalai György

Nahát, hogy mik nincsenek feléd így húsvét előtt. Ezt hívtuk ,,sonka"mérőnek, a formája után.
Igazi régiség és elavultság.  Valamikor az ötvenes évek közepétől gyárthatták. Az biztos, hogy 86 nyarán már TMK lecserélte ezeket felénk az áramszolgáltató.
Jöttek a modern típusok sorra.  DN4, GH46F, T31F-3, C114KR1D, most meg már az elektronikusok.
Az is gondolatébresztő, hogy a harminc amperes mérő mellé miért kell egy 160A-es főkapcsoló meg 50A lomha biztosító.

PSoft

Folytatva...
A másik két elosztó, amik "szembe jöttek" velem a minap.
A második a sorban, az előző szekrénytől nem messze levő épület "mérőszekrénye".
Retro épülethez, retro A2-es, falba süllyesztett, pókhálóval beszőtt mérőszekrény dukál. [#vigyor2]
Közvetlen mellette egy -valószínű utólag a rendszerbe integrált- falon kívüli négymodulos, talán Legrand  kiselosztó, amelyben egyedül az épület ÁVK-ja lakik.

A harmadik, egy már az épületen belüli, falba süllyesztett, 24 modulos áramköri kiselosztó.

jani300

Azt főkapcsolót én is megnéztem .
Nekem késes szakaszolónak tűnik .
De amit láttam hasonlót azt még FLTA -nak nevezték .
Nemrég lomiztam egy újnak kinéző ,mechannikus kapcsolóórát egyébként .

PSoft

FLTA 250, FLTA 400, FLTA 630.
Élnek még, vannak is! [#kacsint]
TGL 200-3845 [#vigyor2]

Jozs

Sziasztok !

A képeken látható valamit egy kedves barátom mutatta és kérdezte mi lehet vajjon. Valaki meg tudná mondani esetleg ? [#nemtudom]

jani300

Szerintem hiányos szelepcsiszoló gép ....

jani300

Szelepülés csiszoló inkább . na :)

Jozs

Köszi! Lehet ennek még valami anyagi vagy erkölcsi értéke ? Mert nagyon a kidobás fenyegeti.

Csuhás

Az értéke kb zérus. Ez egy lepusztult, hiányos, 42V-os gép, ami olyan technológiához készült amit ma már nem alkalmaznak. Kb annyit érhet mint egy hintójavító készlet.