Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

2ni23j35s

És képzeld Boxer típusú...

jani300

Zárójelben kellett volna írnod hogy gyutacs része :)
Na most az hogy Boxer , arról nekem is más ugrik be :)

2ni23j35s

Jelenleg Mo- a törvény a témában azt mondja, hogy csak lőpor ( ha jól emlékszem max 5 kilóig) és az éles csappantyú ( kapszli( talán max 1000 db)) birtoklása engedély köteles. A többi lövedék alkatrész lőelemnek lett elnevezve és engedély nélkül tartható...
Tehát hüvely és lövedék, meg kilőtt töltény tartható... kivételt a normáltól eltérő hadi lövedékek képeznek, érthető módon...
Ezek az egybeszerelt lőszerek, más a helyzet az ipari patronok területén, ami szabadon tartható, nem kérnek külön engedélyt hozzá. (Hilti patron).
Viszont ez csak tájékoztató információ, pontos információt a jogszabályok között találsz!

2ni23j35s

Gyutacsot a robbantásnál használnak és sokkal egyszerűbb a működése.

gaben

A fotón látszik az elműködött csappantyú egyben és a már szétszedett csésze és az üllő, valamint az éles csappantyú is, illetve egy használt töltényhüvely.

RJancsi

Lehet, hogy rosszul tudom, de van egy magyar fegyvergyártó (nem a "Keserű"), aki elöltöltős pisztolyokat gyárt ami HILTI patronnal működik. Ami érdekes, hogy nem a cső elejéről kell betölteni a lövedéket (ólom golyót) mint a régi fegyvereknél, hanem a csőfar felől van egy kifordítható töltényűr, amibe hátulról a patront, elölről a golyóbist kell betenni. Középen van egy szűkület (fojtás), ami korlátozza a torkolati sebességet.

gaben

Lakás céljára szolgáló helyen 2kg lőpor és max. 5000 csappantyú.

jani300

Köszönöm a kiigazítást !
De ezt a témát ejtsük inkább amíg lehet :)
Ami mindig is érdekelt , a nagy emelkedésű menet készítése kis átmérőjű hosszú furatba ... :) De nem igazán jött össze soha .
Most meg már szerencsére kiöregedtem ebből :)
De videókat azért persze szoktam nézni .

jani300

Ha esetleg van is ,az tuti engedély köteles .
Akkor viszont nem igazán látom értelmét .
Vannak ugye erre a célra jobb , több mint 100 éves megoldások :)
Valami flóbert patront hallottam nem rég ,hogy elöltöltő coltot alakítanak át rá ,lőkúp cserével , de ez tényleg nem az a fórum ahol ezt kell tárgyalni .

gaben

PSoft

IdézÉs Neked lehet ilyened

Egy vadász embernek...hogyne lehetne! [#kacsint]

afjybsise

Nem pont erről szól ez a videó, de a hántolással kapcsolatban lenne felvetésem. A gépsatu alját hántolja a videó elején, aminek értem a jelentőségét, gondolom radikális anyagleválasztás nem is történik. Viszont - teszem fel - hogy gyárilag az alját meg a felső "szán" részt párhuzamosra köszörülik. Ezzel a hántolással nem változik meg ez a párhuzamosság?

PSoft

Tavaszi nagytakarítás/műhelylomolás közben...
Hogy én...miket nem találok! [#csodalk]
Emlékszik még valaki? [#vigyor2]

RJancsi

Ha jól emlékszem, ez egy "tyúklétrához" (Yagi antennához) való frekvencia konverter.

Rabb Ferenc

VHF-UHF antenna közösítő 75 Ohmos koax csatlakozásokkal, szabadtéri kivitel.