Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

somma

Például utánfutó féklámpa visszajelzőnek.
Vonóhorog esetében müszaki vizsgán kellet.
 Néhány menetet rátekerve, sorba kötve a féklámpák felé menő vezetékben (pont annyit, hogy egy izzó esetén ne zárjon a reed. Kettő jó izzó esetén viszont volt visszajelzés, hogy minden OK.)

svejk

A vizsgán az irányjelzöhöz kellett.
Utánfutó nélkul is bejelzett az első felvillanáskor a hideg izzoszál miatt.

RJancsi

Ezt a rátekeréses megoldást használták "gyújtás figyelőnek" is. Pár menet a gyújtókábelekre, egy-egy glimmlámpa és gyújtási sorrendbe rakva futófényként jelzett. Alacsony fordulaton egész jól működött.

ANTAL GÁBOR

helyesek a válaszok .  DE a Psoft által bemutatott kapcsolót igen korrektnek ítélem . Van 30 éves  yaxley   ( nem is tudom hogy hogyan kell helyesen leírni ) kapcsolóm .  Nem használtam még, de már nem is merném egy alapos karbantartás nélkül, mert a leszedő "kefe" és a kapcsolópontok annyira oxidálódtak . Egy reed ha 30 éves akkor is jó ....

RJancsi

A legtöbb (hagyományos) oszcilloszkópban is a yaxley kapcsolók szoktak gyengélkedni. A kontaktspray sem jó megoldás, szétszedni meg nagyon macerás és ha elgörbül egy érintkező szinte lehetetlen visszahajlítani a gyári állapotba.

PSoft

Az a rátekeréses/glimmlámpás megoldás működött fali dugaszolóaljzatnál, fogyasztás visszajelzőként is.
A Reed cső, a rátekert pár menettel, kényelmesen elfért egy 65-ös szerelvénydobozban a beszerelt dugaszolóaljzat alatt.
A glimm meg a dugalj homloklapjába fúrt lyukon át világított ha bedugtál valami fogyasztót az aljzatba.

Az ezt megelőző megoldásom, egy csöves rádió kimenőtrafója volt, ugyanerre a feladatra.
Az is jól működött...
Hátránya az volt hogy nagy hely kellett a kimenőtrafónak, csak a dugaljhoz legközelebbi 80-as kötődobozba fért el.
Jahh, és még le kellett fűzni a dugaljhoz két szál drótott a glimmlámpának.

Ez az egy, közel ötven év távlatából, -egy melléképületben- valahogy...megmaradt mementónak. [#vigyor2]

Rabb Ferenc

A kimenőtrafós változat még az egyik őskori EZERMESTER-ben is megjelent olvasói ötletként - és díjazva...

Én már akkor sikítófrászt kaptam tőle, mert ha megszakad a glimm vezetéke, vagy csak megpusztul a glimm, máris kész a nyitott kapcsú áramváltó. Aztán indulhat a lakástűz ami már az arab álmoskönyvek szerint is rosszat jelent.

PSoft

Nem én voltam az "olvasói ötlet" beküldője. :)
Pedig akkoriban még nagy szó volt az érte járó, 50-100Ft-os vásárlási utalvány.
Viszont az ötletet, lehet hogy az EZERMESTER-ből "merítettem" én is.
Lakástűz...nem emlékszem hogy lett volna nálunk.

Amúgy, visszagondolva...
A villanyhálózat fázisából kondenzátorral kicsatolt, detektoros rádió antenna, mennyivel volt veszélytelenebb?
Ott fityegett a fejemen a telefon kagylóbetétekből barkácsolt füles, abba meg a fázis. [#csodalk]

RJancsi

Annak idején apám hozott Moszkvából egy villanyos kézifúrót. Hamar kiderült, hogy nem mindegy hogy dugja be az ember a konnektorba, mert a fém ház vagy direktben a fázisra volt kötve vagy a tekercseken keresztül. Mint kiderült Szergejék nem földelték a hálózatot, így a Tajgában a földhöz képest nulla volt a feszültség mindkét vezetőben. De nálunk enyhe bizsergést okozott...[#csodalk]

dtb

...ezt a nyitott kapcsú áramváltó dolgot kicsit bővebben is kifejthetnétek, okulásul a hozzám hasonló tudatlanoknak![#eplus2]

mex

Gondolom a kimenőtrafó szekunderén keresztül folyt a konnektorba bedugott fogyasztó árama, a primeren pedig ott lógott a glimm. Ha fogyasztás volt, akkor világított, de ha kontakthiba, vagy bármi más végett nem tudott begyújtani, akkor a trafó primer menetei közt qrva nagy lett a feszültségkülönbség, és ez már jó esély a tűz keletkezésére.

fpd0kbd4

Erre gondoltál?

svejk

Bizony a nyitott áramváltó nem gyerekjáték! [#eljen]
Több ezer volt is lehet. Ha van hol áthúznia az meg is teszi.

svejk

Ott a rátekert drót másik vége szabadon van és mint kapacitív csatolás működik nem áramváltóként.
Évekig így használtam egy E14-es foglaltú Glimmet mint stroboszkóp az előgyujtás ellenőrzéséhez. Igaz a kis fényerő miatt nagyon közel kellett rakni az ékszíjtárcsához.
(1500-as kereklámpás röpsúlyos előgyújtásszabályozás)

PSoft

Ezért mondták régen hogy az oroszok föltalálták a harmadik generációs ütvefúró gépet. [#heureka]
Volt ugye a szokásos, a racsnis, volt amelyiken extraként a tokmány is ütött, és volt az oroszoké, azon meg még pluszban, elektromosan...a fém ház is ütött. [#vigyor]