Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Motoros

Az STK-ra emlékszem de csak vágytam rá. Viszont volt a 2N 3055-ös őrület a maga 117 wattjával. A kész nyákra a múltkor bukkantam a kacatok között, a működő panel már nincsen meg, talán eladtam.
Az első nagy élményem az AD 161-162 komplementer párhoz kötődik és az elkészült 4.5W-os végfokhoz ami pont szilveszterkor szólalt meg.
Rétegelt lemezes lakkozott fadoboz lett a háza elején 3 potival.
A tranzisztorokat azóta is keresik a BRG-ben, de már elévűlt.

svejk

Az enyém doboza ilyen felirattal volt.
(a pájecskára határozottan emlékeztem)
No igaz én sokkal fiatalabb vagyok nálad.
A pákát is '83-ban kaptam.

PSoft

A ~40 éves "szürkét" most nem találom... :(
Az, biztos hogy csehszlovák volt.
Ez a kék jóval fiatalabb, ez már lehet...nem is csehszlovák gyártás? [#nemtudom]

B.Zoltán

A Somogyi Elektronik még mindig forgalmazza. A pákán még mindig a TRP 2-73 típus szerepel, ami a 80-as években vásárolt pákámon is van. A doboz oldalán ott van, hogy származási hely: Csehország.
PP1 pisztoly páka

PSoft

Ahahhh...ez a Somogyis már áramvonalas, dizájnosabb forma és a zseblámpaizzót is led-re cserélték.

Motoros

A sikerre való tekintettel 2020 ban még gyártották kicsit más dizájnnal, ez lehet az oka.De lehet, hogy a kínai lekoppintotta :)))

Motoros

Még most is kapható a pajecska de pedig én pistole pakovecre emlékszem és az Ezermester boltban vettem.

Volt egy év (1975) amit a Gelkában húztam le és ezt használtuk (szürke), a hegye hamar elégett ezért mindeki megpatkolta azaz vastagabb talán 2 mm-es vörösrezet használt---bírta simán csak kicsit pár másodperccel tovább érte el a kellő hőfokot. Helyszini munkáknál veri a Wellert.

PSoft

IdézA pákát is '83-ban kaptam.

Akkor dobtad sutba a...horgolótűt? [#nyes]
Kár volt, a csipketerítő is szép! [#eljen]

Rinaldo

Igen még mindig lehet kapni!

svejk

Pár éve vettem egyet a munkahelyre, de más mint az eredeti.
Ki akartam mérni az áttételt, de közben sikerült elcserélni egy régire, így nem derült ki a dolog mibenléte.
Vb j

B.Zoltán

A fiamék cége is vett, annak a doboza maradt nálam.

Valami nekem is feltűnt, talán mintha lassabban melegítene.
Ha megvan még nekik, haza hozatom vele a hétvégére.
Nekem van a TRP1-55 típusból is egy, az még 90W-os, az még a legömbölyített tokozású volt, de nagyon könnyen tört.
Sikerült venni TRP2-es házat az ezermesterbe és kicseréltem. Az összeragasztgatott doboza még mindig megvan.

PSoft

Hentereg itt már régóta két, 20W-os döglött kínai led-es refi.
Az egyik mozgásérzékelős, a másik nem.
Megkíváncsiskodtam, mi van az üveglap alatt. :)
Természetesen, a körben ragasztott üveglap nem vehető le csak úgy.
De nem is akartam finomkodni vele...
Kalapács, koppintás, majd nagyobb, még nagyobb, de csak nem törik.
Aztán, a rugós pontozómmal megpontoztam az egyik sarkát, nahhh az...segített. :)
Hőkezelt az az üveglap, a pontozó ütése hatására...egy pillanat alatt lett egy maréknyi apró üvegcserép belőle. :)

Harminc LED van benne...
Tizenöt LED sorba kötve, vele párhuzamosan a másik tizenöt.
Labortápról "baxtatva"...~15V a LED-ek nyitófeszültsége.
Hogy miért nem világított?...
Két helyen is szakadt a párhuzamos párok mindegyike.

vadember

Tárcsamotor boncolás. A mágnesek meglepően gyengék benne. Ragasztva vannak az oldallapokra valami műgyantás ragasztóval, de nagyon könnyen leváltak a helyükről.

svejk

Gyengék, mert szétszedted, vagy már valaki előtted szétszedte és nem lett felmágnesezve.

Szalai György

De ott van a beütőtekercs benne.