Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Bencze András

Akkor csak vissza kell forrasztani?

mex

Azt írja a pdf: "Ha a jelzõablak színe pirosra vált a levezetõ túlterhelõdött és ki kell cserélni."
Egy ilyen esemény után nincs garancia a varisztor változatlan karakterisztikájára, amiből akár baj is lehet..

PSoft

KoLa

A gyárban sorozat gyártásban, hogyan kalibrálják ezeket?

mex

[#nemtudom][#nemtudom][#nemtudom]

Bencze András

A varisztor köszöni szépen, jól van, de aránylag egyszerűen tesztelhető. Ergó továbbra sem értem miért nem lehet egy ilyen túlfeszlevezetőt "újraélesíteni".

KoLa

Én csak kérdezni tudok a témában!de, van egy sztorim, kb 10 éves koromban az egyik helybeli villanyszerelőtől megtudtam hogy az olvadó biztosítékokat úgy kell megpatkolni'hogy, egy 0.1 mm es vörösréz szál az 4 amper.
Annyival kell patkolni ahányszor 4A a határ.
Mintha bevált volna! sok sok év alatt.

PSoft

Hirtelen, csak egy kritikus pont...
Pld. azért, mert nem tudod milyen -hány fokon olvadó- forraszanyaggal történik a gyári forrasztás.

jani300

Kezdek kíváncsi lenni .
A biztosítókat is elműködtette vagy csak simán megszakadtak ?

Szalai György

Egy másik ok lehet az újra nem felhasználásra, a varisztor elhasználódása.
Az épnek látszóság nem garancia, mert külső jel nélkül is degradálódik.
Megnő a szivárgóárama, ettől emelkedik az üzemi hőmérséklete, a bekapcsolási feszültsége pedig csökken.
Még egy ok, ha a gyártó már nem garantálja a működési paramétereket, akkor az újra felhasználó felelőssége lesz az ebből eredő kár.

Szalai György

Találkoztam egyszer vörösrézből esztergált DB III méretű biztosító betéttel. Az elég lomha kioldású, gyakorlatilag örök életű darab volt és oda sok éven át bevált.
Mégsem ajánlanám senkinek.
Vadászpilótának igen, de villanyszerelőnek ne jó jelmondat a "Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse."

Rabb Ferenc

Egy oldal Magyari Béla Rádióamatőrök zsebkönyve 1963-as kiadásából...

Bencze András

Már bocsi, a varisztor nem el-ko, nem szárad ki, de az ördög nem alszik.
cikk a túlfeszlevezetőkről

Szalai György

Igazad van, ,,nem el-ko, nem szárad ki" ez másképp öregszik.
Ez egy fémoxid kerámiából szinterelt pogácsa, a szemcsék közötti meghibásodás jellemző rá.
Részleges elektromos átütés, termikus repedés a nem egyenletes hőterhelés miatt.

mex

"A varisztor köszöni szépen, jól van, de aránylag egyszerűen tesztelhető."
Na ennek modtál ellent a[#t24p7124#]-es hozzászólásodban linkelt cikkel...
Bár ha van otthon a polcon megfelelő teljesítményű, gyorsaságú impulzusgenerátorod, akkor nem szóltam.[#nyes]