Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Nem semmi, több mint 6kW teljesítményfelvétel 1W fényért. Ha tippeltem volna azt mondom 0.1% körüli a hatásfok, de ez bőven alatta van.

PSoft

"Boncolás-azaz mi és miért nem működik"

Egy 5 m-es, "hiperszupertávirányítósmindenttudó" RGB LED szalag tápja.
A ragasztott műanyag házat "szétpattintva"...meg is van az instabil, hol működik, hol meg nem működik oka. :)

szf

mex

"nem minden arany ami fénylik"

Ez igaz lehet az aranyos feliratú szűrőkondikra is. A melegtől kipukkant az egyik, a másik meg most készül.[#nyes]

PSoft

Nem baxakodtam a két "meghízott" 1000uF/16V-os kondi cseréjével, hirtelen nem is találtam volna odavalókat. :)
Rádugtam egy másik, régebbi 12V-os -nem kínai- tápot...azzal már, napok óta hiba nélkül üzemel.

Egyébként, ha megmondanám honnan a LED szalag (tápostól/nyomigástól)...kinevetnél. :)

RJancsi

Lehet, hogy Ti már találkoztatok ilyennel, nekem új volt. Van a melóhelyemen egy keverőgép, aminek a fordulatszámát két fix érték között egy kapcsolóval lehet állítani. Eddig meggyőződésem volt, hogy a kapcsolóval dalander motort vezérlek. De most épp a kapcsoló adta meg magát és a cseréhez felborítottam a masinát. Láss csodát, két villanymotor van összeépítve egy közös tengelyen. A kapcsoló egyszerűen hol az egyik, hol a másik motort kapcsolja be és mivel más a pólus-számuk így a fordulatszám is változik. Nem a legszerencsésebb a fotó, de annyira szűk a hely hogy csak a végéről sikerült fényképeznem. Látszik, hogy két állórész van egymás mögött, és hosszú fűzőcsavarok fogják össze őket. Mindkét motornak külön-külön kötődoboza van. Láttatok már ilyen megoldást?

Szalai György

Ráadásul mindkét félmotornak külön adattáblája van, mintha nem a motorok gyártója rakta volna ezeket igy össze.
Esetleg a gép készítője rakhatta össze két motorból? Minek? Mi lehet az előnye az ilyen öszvérnek egy rendes kétsebességes motorral szemben?

jani300

A két fordulatszám aránya esetleg megtudható ?

RJancsi

Sajnos annyira szűk a hely, hogy az adattáblákat nem tudom leolvasni/fényképezni. Az biztos, hogy a motor(ok) tengelyén egy lapos-szíj hatás van. A hajtott szíjtárcsa meg egy bolygóművet hajt meg. A keverőlapát egyfelől forog a saját tengelye körül, méfelől excetrikusan bolygómozgást is végez. A "kimenő" fordulatszámok szabványosak 140/62 ill. 285/125 (forgó/bolygó fordulat/perc). Azt a méltóságos Ejutól (vagy inkább az eredeti DIN szabvány alkotójától) kérdezzétek, hogy miért ennyi. [#nemtudom]

Az én masinám kb. 15 éves, így még teljesen manuális. A mostaniak már többé kevésbé automaikusan adagolják a kevernivalókat és digitálisan kapcsolják a fordulatszámot, két keverés közötti "pihentetést" stb.
Egy mai példány pl. így néz ki. Az előlapján látszanak a fordulatszámok ill. látszik a bolygómozgás is.

RJancsi

Mi lehet az előnye? Egyetlen megodást tudok: olasz. [#nyes]
Az igényes vezetékelésről eddig nem beszéltem, pedig az is megér egy misét. Jól áttekinthető, kellően rögzített igényes megoldás. [#csodalk] [#eplus2]

Azt végképp ne kérdezzétek mi ez a sok drót, de szemmel láthatóan nincs mindegyik bekötve, vannak szabadon álló csatlakozóhüvelyek.

Szalai György

Nekem meg az jutott eszembe, hogy nem koaxiális motor ez véletlenül?
(Arra sem tudok műszaki okot mondani.)

RJancsi

[#nemtudom][#fejvakaras]
Annak sem sok értelme lenne. De nagyon úgy tűnik, hogy két motor van egymás mögé rakva. A sebességváltó kapcsoló egyértelműen egy 3 fázisú átkapcsoló. Az eredeti egy horvát 4G10-53-U ami most egy Ganz KK 6006-ra lett cserélve.

fisrcxuk3

Simán lehet egy tengelyen kettö forgórész.
Valamikor láthattunk még primitívebbb megoldást is, egy jó nevű , német mosógép gyártótól;két különböző teljesítményű, fordulatú motor sorbakötve ékszíj áttétellel.A ventilátor helyett szintén szíjtárcsa, az hajtotta a mosógépdobot,így volt két fordulat.
Mindezt az első magyar automata mosógépek idején, tehát már volt két  különböző pólusszámu motor egy testben.

svejk

Nem lehet, hogy a helyszűke miatt kellet egy ilyen "nyúlánk" megoldást alkalmazni?

A kéttekercses motorok elég tömzsik a sok vezeték miatt, a Dahlander meg lehet nem illeszkedett a nyomatékilag.

RJancsi

Ezt csak az olasz tervezők tudnák megmondani. Vagy eleve ilyen volt az elképzelés, vagy körülnéztek a raktárban milyen elfekvő alkatrész készlet van és köré építették a gépet. [#nyes]
A lényeg, hogy működik. 15 év alatt a kapcsolója ment tönkre, bármelyik fokozatba (és vissza) már nagyon akadozva ment. Még nem szedtem szét, hogy valamelyik érintkezője égett be vagy a reteszelő mechanika kopott szét. Ha lesz időm felboncolom.