Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

fisrcxuk3

Talán ,mint a fényképező blende. nehogy sok fény,hő szaladjon bele.Egy fajta "védelem".? (Csak okoskodok.)

Szalai György

RJancsi

Boldogult honvédségi oktató koromban nekünk is volt egy ilyen "csodánk". Ha minden igaz lúgos akkuja volt, nem savas. Arra már nem emlékszem hány voltot adott le azaz hány cella volt a ronda bakelit tokban, de arra igen, hogy az elektrolit valami sárgás zselészerű anyag volt textilbe felitatva és mindig szivárgott.

PSoft

sastas

Sziasztok!
Hoztam nektek egy mágnesszelepet. Hűtőgépeben használatos, ezzel van megoldva, hogy egy kompresszorról tudjon üzemelni egy két külön zónás hűtő(szintén ilyennel van megoldva az a hűtő-fagyasztó kombó ahol mindkét részben külön hűtőlap van).
Van két gyürűmágnes, ami egyforma. Ezek egy vasmagra vannak ráültetve aminek a közepén van egy réz kapilláriscső(ebben van kialakítva az ülék is). Van egy bejövő cső meg két kimenő(az egyik példány ketté lett vágva, a másik pedig csak felhasítva hogy a szerelt állapot is látszódjon). A mágnesek azonos pólussal néznek egymással szemben, tehát taszítják egymást.
A tekercs, fix egyenáramot kap, 230V-on van két dióda, és ezt kapcsolgatja rajta egy relén keresztül a vezérlő. Szóval nincs túlspirázva :)
Viszont egyvalamit nem értek, értünk. A golyónak fix az alaphelyzete(az utolsó képen "bal" oldalon, de ugyebàr foghatom fordítva is :)
Szóval ha bedugom a hűtőt, elindul alaphelyzetben. Mikor kapcsolnia kell átkapcsol(megkapja a tekercs a 230-at [tudom hogy nem annyi, ezt ne feszegessük [#rolleyes] ]), ha itt kihúzom a hűtőt, majd visszadugom kis idő mulva, megint az alaphelyzetben indul el.  És nem tudom kitalálni hogy mitől. Gondolom valami egyszerű fizikai jelenség, hiszen egyetlen egy mozgó alkatrészről beszélünk.

RJancsi

A feltett kérdésedre nem tudom a választ, csak elgondolkoztam azon, ha elég sokáig nyugalomban van a "rendszer" (akár a gyárból történő kiszállítás alatt) az acél golyóbis nem mágneseződik fel az állandó mágnesektől? És vajon milyen lesz a polaritása (egy golyónál érdekes kérdés)? És ha felmágneseződik, akkor valamelyik gyűrű mágneshez vonzódik, a másik meg taszítani fogja, hacsak nem fordul el 180°ot. De biztos elfordul mert miért ne tenné. Tudom, hülyeség, csak korán van, még friss(?) az agyam. [#nyes]

2f428kduf

Még nem láttam ilyet, tehát tessék csupán okoskodásnak tekinteni amit mondok: vajon a két dióda nem a félhullám egyik, vagy másik felét engedi a tekercsre, ezzel mozgatva a golyót ide-oda?

jani300

Vízszintes vagy függőleges a beépítési helyzete ?

TBS-TEAM

Leskicceltem [#vigyor0]
Remélem érthető [#nevetes1]

József

sastas

Ez érthető, és így is van, de nem magyarázza meg, miért tér vissza az első(bal oldali) állapotba a golyó, hogyha elveszed a 230-at. Még azt tudnám magyarázni, hogyha impulzussal menne, de ameddig rajta van a 230, fixen az egyik oldal megy, ha elveszed meg visszavált "alaphelyzetbe".

[#2430@jani300] Általában vízszintes konstrukciós okokbó, de egyébként erre a tényre nem érzékeny az eszköz.

[#493@Sásdi Zoltán]: Egyenirányított 230-at kap. Fix magas vagy alacsony jelet, így az egyik vagy a másik pozícióba küldve a golyót. Próbáltuk sima váltóval is, akkor ugye a félhullám csúcsoknál oda vissza ugrál benne a golyó, és igen hamar tönkremegy(a golyó szétveri a rézcső üléket) :)

[#3111@RJancsi] Valószínüleg igen, de ez a működésbe nem szól bele(évek óta gondtalanül megy mindegyik készülék, vanamelyik igen hosszú tárolási idő után is)

Csuhás

Nincs a tekercsben egy gyenge állandó mágnes? Az adná ( és a gravitáció ) az egyik helyzetet, míg a elektromágnes a másikat.

2f428kduf

Vagy egy kurta impulzus bekapcsoláskor, ha annyira szükséges, hogy mindig az egyiket kezdje hűteni.

sastas

Szükséges az alaphelyzet.
Impolzust a vezérlő nem ad.

hostya

"Ez érthető, és így is van,de nem magyarázza meg,miért tér vissza az első(bal oldali) állapotba a golyó, hogyha elveszed a 230-at."

Ez egy 'váltószelep' és azért van így mert a két hűtött tér, pl.hűtő/fagyasztó közül az egyiknek PRIORITÁSA van..
Tehát minden újra induláskor a prioritásra beállított hűtőteret kezdi el hűteni, majd utána vált át a másik hűtőtérre.