Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

jani300

Na-na :) A kézi vasfűrésznek is van automatikus nyomás csökkentése minimum 100 éve :)

KoLa

Talán a nehézségi erőtől, a lejtő szögétől, a mozgás irányától,és a sebességétől.
Nem tudom pontosan, de biztosan van különbség, ha vektorosan elemezzük.
Valaki aki fizikus, majd megmondja.

TROMF22

Itt egy korabeli változat működés közben.
KoLa jól írta már az elején. Az ellensúllyal finoman ráterhel a keretre, hogy a fűrészlap ne csak szánkózzon az anyagon.

J-Steel

A helyi bolton keresztül rendeltem fűrészlapot holnapra.

A lenti linken a PDF-ben a 4. oldalon "SB5 - HSS Universal" címmel gyorsacélból
300 x 25 x 1,5  azon belül pedig a 10 fog/coll típust (4fog/cm)

Rendeltem továbbá kipróbálásként egy bimetálosat is, kíváncsi vagyok vagyok mit tud. Azt írják gyakorlatilag tönkretehetetlen.
 Abból csak 300mm-nél hosszabbak voltak raktáron, de majd levágom plazmával és kilyukasztom, hogy jó legyen a keretbe.

http://www.hoffmann-wv.de/wordpress/wp-content/uploads/2017/12/KOMET-Maschinensaegen.pdf

Amin meglepődtem, hogy a cég vállal élezést is HSS típusokon. Ha letöredezik a fog, akkor lemunkálja a fogsort, és kicsit beljebb új fogsort készít, majd gondolom hőkezeli.
 Külön írták, hogy a bimetál esetében nincs erre lehetőség.

KoLa

Tanulókorodban hogy volt eleinte?[#vigyor3]

J-Steel

Én úgy látom ezen a videón, hogy előrefelé állnak a fogak. Tehát toláskor vág. Viszont az is látszik, hogy toláskor folyamatosan emelkedik a keret a súllyal. Itt is az lehet amit  sejtek.

Ez a videó nagyon jó ötletet adott, milyen súlyt készítsek az a tetejére. Köszi a tippet TROMF22

KoLa

Nem gondoltam hogy ekkora súly kell rá, de ezzel lehet minden lehetőséget kihasználni!
Van ez vagy 15-20kg!

J-Steel

A sok videó után már nagyon kedvem támadt fűrészelni vele :D
Az 50mm-es átmérőjű tömör köracélt eddig mindig körbeflexeltem. Nem szeretek flexelni. De ha ez a gép munkába áll, akkor jó világ lesz.
 Azt mondta az egyik pasas a youtube-on, hogy valahogy ennek a gépnek mágiája van, az emberek szeretik nézni ahogy dolgozik.
 És tényleg!

TROMF22

Ja, és az ellensúly tartó/vezető rúdja szépen, csúszó kapcsolattal támaszkodik a fűrészkeret gerincére.
Mint ezen a képen:

jani300

Most mit mondjak ,nem tudom .
De jó iskolám ,lelkiismeretes tanáraim voltak .
És érdekelt is a mondandójuk .
A nagybátyám jó szakember volt , néhány dolgot tanultam tőle is .
De ez nem oktatás függő igazán .
Volt végzett forgácsoló ismerősöm ,aki elment segédmunkásnak ,és jól is tette .

jani300

Nincs most energiám végig nézegetni ,de ez kulisszás hajtőműnek néz ki a sebességek alapján .
Tényleg tudtak a régiek !

jani300

Felpiszkáltál evvel a fűrésszel .
Van nekem is ilyen kicsi , olcsón vetten , nem hiányos láttam végül is mozogni .
Kénytelen leszek kipróbálni . Ha nem a csigahajtása kattog akkor végül is napokon belül hadrafogható .

fisrcxuk3

Szerintem a hajtó excenteres kerék egy tengelyen forog a billegő csúszka tengelyével,  így a fűrészeléshez szükséges erővel  megnövekszik a rányomás ereje is. Hátra értelemszerűen,; fordítva, tehát csökken Itt lehet a kutya elásva.

J-Steel

Kedves Urak!
Megmértem. A fűrészlap hossztengelye 500mm hosszon emelkedik kb 5-8 mm-t a lineáris mozgáshoz képest. A keretes rész hajtás oldala van alacsonyabban. Ebből arra következtetek, hogy tolva kell vágjon, és ilyenkor megemelkedik a keret és a súly.
 Mint ahogyan a videóban is felismerni véltem.

J-Steel

Nézd meg a képet Kertész Laci!
Balra a szíjhajtàs, mellete váz tartószerkezet, mellette egy kar ami a kapcsolót nyomja, mellete megint a váz, és jobbra a lineáris sín fecskefarok ágyban, végül a hajtókerék ami egy vonórúdon a keretet mozgatja.
Nem tudja semmi emelgetni.