Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Ha más nem sínfűrészhez való lappal jó lesz, az oda-vissza vág.  :)

J-Steel

Visszatérve a fűrészgépre eszembe jutott valami, kíváncsi vagyok ti mit gondoltok róla.
 A visszmenetben való emelés hiánya miatti fűrészlapkopásról van szó.

Rajzoltam egy skiccet oldalnézetben.
 Piros az váz, az fix. Fekete a mozgó alkatrész, és kék a munkadarab. Jobb oldalon a hajtott tengely, baloldalt a fűrész keret. Zöld a fűrészlap.

A kérdés az, hogy amennyiben a fűrészlap hossztengelye nem esik egybe a keret mozgásának irányával, hanem, alfa szöggel eltér, akkor (a rajz alapján) elvileg húzáskor nagyobb erőt fejt ki a keret súlya a fűrészlapra, mert emelkednie kell. Míg toláskor a folyamatos süllyedés miatt kisebb a nyomás.
 Elvileg, ha húzáskor forgácsol, akkor toláskor kevésbé koptatja az élt mert kisebb nyomás hat rá.

Ezzel a fűrész az oda vissza mozgás közben kicsit mindig fel-le fog járni.
 Mit gondoltok?

molnarfme

Üdv. Az alfa mekkora lehet maximálisan?
Ferenc

J-Steel

Nincs ötletem mennyi legyen, csak razoltam egy torzított skiccet, hogy látszódjon mire gondolok.
 Gondolom a fűrészlap fogazása határozza meg, ahogy az esztergakésnél sem mindegy homlokszög.

Rabb Ferenc

Ez már kezd arra hasonlítani, hogy a traktorok azért tudnak olyan nagy súlyt elvontatni mert a hátsó kerekük nagyobb mint az első. Így mindig lejtmenetben vannak [#vigyor2]

J-Steel

Ez hülyeség, a keretnek van súlya. Ha azt emeli, mert mozgás közben emelnie kell, akkor a munkadarab felületére nagyobb nyomást fejt ki.

KoLa

Ez teljesen jó logika!ha egy lejtőn felfelé húzol valamit, vagy lefelé tolsz, az eredő erők között biztosan van különbség.
Ez a gép ilyen?

Rabb Ferenc

A keretnek tömege van, és az nem változik. A "g" nehézségi gyorsulás szintén állandónak vehető. Akkor mitől változna a munkadarabra ható erő?

J-Steel

Nem tudom KoLa. Majd be kell tennem egy egyenes lécet, hogy megnézzem, a fűrészlap és a lineáris tengely hány fokban tér el.

De egy kis módosítás sem okozna gondot.

fn47xk7ei

"De egy kis módosítás sem okozna gondot." Szerintem is megérne ez a gép egy kis munka ráfordítást. Egy + emelő mechanizmussal biztosan tovább tartana a fűrészlap.

J-Steel

Már egy napja gondolkodok ezen az emelő mechanizmuson, de akkor kell vagy kilincsmű egy bütykös tengellyel, vagy pedig egy hidraulikus munkahenger pumpával és szeleppel. Nehézkes és  utóbbit sok pénz megcsinálni.

A fűészlapot meg akárhogy be lehet tenni a keretbe.

KoLa

Most megnéztem újból az első képet, ez teljesen egyvonalúnak látszik!
Van hozzá fűrészlapod? Ha van használd!és látod!
Ezek a németek azé! tudtak valamit, még ha 100évvel ezelőtti is a gép, hogy, ilyet csináltak!
(A nevéből gondolom hogy német gyártmány lehet)
Lehet hogy 200 éves?[#nemtudom][#hehe]

7cim5mm0

"Mit gondoltok?"
Ha már így kérdezted, hallgass az előttem szólókra, próbáld ki, aztán ha nagyon eszi a lapot, akkor gondolkodj egy mechanikus kiemelőszerkezeten. Nem fogja.

A kiemelő valóban nem véletlen van, de gondolom nem három műszakban, határterhelésen fogod a lapot járatni, tehát a különbséget te valószínűleg észre sem fogod venni.

A vázlathoz:
Arról meg azt gondolom, hogy hiányzik belőle egy csukló, mert így csak laptörésre alkalmas, fűrészelésre nem. (A gépen ott a csukló.)

A lap ferde elhelyezésével nem nyersz semmit.
Az erők között valóban lesz különbség, a lapra ható erő nem csökken, hanem felfelé menetben megnövekszik a keret emeléséhez szükséges gyorsítóerővel.
Szóval nem ajánlom...

KoLa

Különben! átgondolva!
Ha a fogosztás kb fele,vagy kevesebb, az anyagvastagságnak, már lehet nem kell a kiemelés, és működik!( pl a kézi vasfűrésznél )

jani300

Teszik a logikád .
De akkor ebbe előre álló fogakkal kell tenni a lapot .
És nincs mit módosítani .
Mi lenne ha kipróbálnád egyébként ?
Ha mondjuk csak ötven évig használták is így , akkor szerinted nem jó ?