Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

svejk

Igen meg, de valószínű, hogy nem tudod fordulatra kihajtani teljesen, (elfogy a fesz).
Illetve feltéve, hogy a vezérlő nem egyeztet adatot a motorral induláskor.

Lehet esetleg még egy probléma az elektromos időállandó.
Ugye dupla feszültségű motor induktivitása hozzávetőlegesen négyszer nagyobb. De ezt valószínű a beállításokkal kompenzálni lehet.

A sigma I-nál fordítva is működik, tehát a 100 V-os motor "működött" a 200 V-os vezérlóvel.
Az idézőjel azért, mert csak próba volt.

4umhue7vh

Ha valakit érdekel megnézheti, mi ez? A 4db motor vezetékre gondolok.
https://www.parkermotion.com/manuals/BL/BL.pdf

designr

Nem egyeztet adatot..először kis feszültségű motorral próbálom majd..de ugysem tudom megállni hogy ki ne próbáljam 200v-ossal.
Köszönöm.

svejk

"fesz-áram-teljesitmény hármas kicsit sántit.."

Ezek a legritkább esetben passzolnak, mindig a névleges fordulatszám - nyomaték - teljesítmény hármas a mérvadó.

P = M * Omega
azaz
P (W) = M (Nm) * 2 * Pi * n (1/s)

A gyakorlatban fejben jó közelítés:
Az adattáblán szereplő  1/min -ben  megadott fordulatszám tizede szorozva a nyomatékkal egyenlő a tengelyen leadott teljesítménnyel.

svejk

És ami fontos az előbbi igaz minden forgó motorra a mezei kalickástól a benzinmotoron át a léptetőmotorokig.

svejk

A neve elárulja hogy kefenélküli motor visszacsatolással,
a tekercskivezetések elnevezése pedig kétfázisú kialakításra utal.

4umhue7vh

svejk

Önmagában a motor lehet, de driverrel együtt már érték.

4umhue7vh

driver van motor nincs.

000000000

"És ami fontos az előbbi igaz minden forgó motorra a mezei kalickástól a benzinmotoron át a léptetőmotorokig."

Csak óvatosan az ilyen minden motorra érvényes egyszerű képletekkel, kijelentésekkel.[#felkialtas]

Ugyanis se a benzinmotorra, se a kalickásra, se a léptetőre ebben a formában nem igaz, ugyanis ezeknél a motoroknál a nyomaték nem állandó a teljes üzemi fordulatszám tartományban (mint az AC és DC szervo motoroknál közelítően), hanem valamilyen "kacifántos" függvény összefüggés van köztük. Emiatt sajnos máris "bajban" vagyunk, hogy mi a névleges fordulatszám, és ott mennyi a motor nyomaték, hiszen ehhez tudnunk kell a pontos M(n) függvény kapcsolatot (M/n diagram) is. Erről pedig sok esetben még a gyártó se nyilatkozik, matemetikai formában meg igen ritka ennek a függvénynek az ismerete. Ha pedig nincs függvényünk, a képlet nem alkalmazható, mert nem tudunk behelyettesíteni oda valós adatot.

designr

No várj csak itt van konkrétan..és ez nem az én próbálgatásom..hivatalos katalógus..
Tehát egy 400w driverhez ajánlja a képen szereplő mind a két motort(ott van egy sorban..)
És a két motor adattáblája..egyik 110V-os 2,6 A
Másik 200V és 3,3 A
És mindkettő 400w persze..
Erre irtam hogy sántit..
És akkor most ez a vezérlő tudja a 200V-ot vagy csak a 110V-os motor gyártói óvatosak és csak ennyit irnak rá?

svejk

írtam én valahol olyat, hogy állandó nyomaték? [#nemtudom]

Azt írtam hogy a tengelyen leadott teljesítmény egyenlő a nyomaték és a szögsebesség szorzatával ami minden forgó motorra igaz.

Minden valamire való belsőégésű motornak vagy akár  léptetőmotornak elérhetők ezek a grafikonok, amiket természetesen alkalmazni kell.

svejk

Mondhatnám, hogy ne foglalkozz vele ha ajánlják akkor mehet.
Visszacsatolt rendszer majd a servodriver igazítja az áramot.

Mint láthatod a lényeg hogy:  1,27 * 6.28 *50 egyenlő cirka 400 Watt.

000000000

Lehagytad a képletben a függvénykapcsolatot, de közben olyan motorokat emlegettél, ahol te is tudod, hogy nem állandó a nyomaték minden fordulatszámon.
Így minden motorra csak ez a helyes, és jó képlet:
P(n) = M(n)*2*pi*n

Ha M = állandó peremefeltétel teljesül az adott motorra (de ez ugyebár soha nem teljesül a valóságban, még szervo motoroknál is ingadozik), akkor lehet azt a képletet írni, amit te írtál olyan egyszerű formában.

svejk

Én is ezt írtam nem?
Vagy melyikre gondolsz a fejben számolósra?
Ott csak a 2Pi és az 1/min --> 1/s átváltás szorzatával durván egyszerűsítek, de lényeg ugyan az.