Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Van vagy három éve is már...
(akkor, több darab felbukkant belőlük az adok/kapok-ban)
Konkrét tervem akkor se volt vele, csak hogy...kell nekem egy ilyen,-a polcra- majd jó lesz valamire.
Ha jól emlékszem pont a dupláját adtam akkor érte, de...nem sokalltam, megérte.[#smile]
Spéci, masszív cucc, ahogy írod is.[#eljen]
(lehet, egy hurka/kolbász töltőt is faszán elhajtana egy hosszabb orsóval...)[#vigyor2][#kuss]

Nem tudom, de meg fogom nézni a csapágyazását...
Majd...jelentek.[#wave]

PSoft

Hát...
Nem volt szívem szétszedni.[#kacsint]
Ami kívülről is látható, az egy kék műanyag hevederbe fűzött golyósor.

Szalai György

Köszönöm.
Ettől nem lettem sokkal okosabb, de kíváncsibb igen.
Na, majd egyszer. . .

iiidyyiy3

Sziasztok.

A képen látható fékes 3 fázisú motor egy marógép szerszámcserélő karját mozgatja. Amikor a motor forog a tekercs meghúz és a fék old.
A minap leverte a gép a fi relét, majd azt követően a fék rettentő búgással üzemelt.
A tekercset lebontva 2 vezetéken 358 ohm volt mérhető, a másik két lehetőség szakadást mutatott. A tekercs 400V AC-ről üzemel.

Ma szereztünk egy cseredarabot, de...

A tekercsből kék-piros-fekete vezeték jön ki. Józan paraszti ésszel azt vártam, hogy egyforma ellenállást fogok mérni a szálak között, de nem így van.
Kék-Piros: 282 ohm
Piros-fekete: 205 ohm
Kék-Fekete:485 ohm
(Mérési pontatlanság lehet, kínai műszerrel mértem. Induktivitást nem tud a műszer.)

A kivezetések párhuzamosan vannak a motor U V W fázisira kötve. Most az eredeti állapot szerint színhelyesen kötöttem be, de a szakadt tekercset nem tudom megmérni, és el is küldtük újra tekercseltetni.
Kapcsolási rajz szerint DC féknek kellene rajta lennie...

A motor forgása szerszámcsere közben irányt vált.

Van annak jelentősége, hogy melyik szál melyik fázisra kerül?
Miért nem egyformák az ellenállások?

Nem merem így bekapcsolni, hiányosak az ismereteim a témával kapcsolatban.
Látott már valaki ilyet?

2f428kduf

A fényképek közül a fék mágnestekercsének a képe lenne a lényeges. Ha lemezelt, és van egy rövidzár  menet mindhárom vason, mint a mágneskapcsolókon, akkor váltóáramú, ez a valószínübb. Attól is búghat ha ez a rövidzár elszakad, pont az a dolga, hogy ne engedjen el a null átmenetnél.

2f428kduf

Ha DC a fék, hol az egyenirányító? Ha egyenáramú, nem számít melyik fázisra kötöd. A gyártók szeretnek elhagyni egy diódát, ami párhuzamosan van a fék
tekercsel, de záró irányban, ez csillapítaná a kikapcsolás induktiv löketét, ami rossz esetben kellemetlenkedik az egyenirányítókkal. Igaz, kicsit lassítja a féket.

iiidyyiy3

Itt az újratekercselt darab.

A megfejtést nem tudom, de megerősítettek hogy mindegy a fázissorrend, nyugodtan kapcsoljuk be.

Működik.

Én 2 dologra tudok gondolni az asszimmetriát illetően.
Vagy így gyorsabb a fék reakcióideje, vagy így nem csattan akkorát amikor meghúz.

B.Zoltán

A két 400V-os tekercs közép( közös) kivezetése szakadt meg az eredetiben, ezért a két tekercs nem külön-külön kapta meg a két fázist, hanem sorba kötve.
Így gyenge volt a mágneses erő, és mivel nem érvényesült a két külön tekercs fázisviszonyai a mágneses mezőben, talán ez még fokozta a berregést.

Ez két tekercs 400V-ra van tekercselve, egyik kivezetése közösen kivezetve, így bárhogy köti rá az ember a 3f-re, a tekercsek mindig megkapják a 400V-t külön-külön.

onagy

Kedves Fórumtársak,

Bizonyára többször voltatok kíváncsiak, mi található egy pneumatikus, elektro-pneumatikus eszköznek vagy érzékelőnek a belsejében, anélkül, hogy invazív módon megbontásra kerüljön.
Egy, néhányatok számára elérhetetlen perspektívából készítettem pár képet munkahengerekről, szelepekről, nyomásszabályzóról, precíziós kapcsolóról, munkahenger pozícióérzékelőkről.
 Az első fotón láthatjátok azokat a dolgokat, melyeket röntgenvizsgálat alá vetettem.
 A masodik képen a pneumatikus szelepek, kisebb-nagyobb munkahengerek röntgenfelvétele van. A munkahenger oldalára szerelt reed elvű pozícióérzékelő is látható. Jobb fent egy precíziós mikrokapcsoló, tapintó látható, a benne rugóval előfeszített aranyozott golyóval, kivezetésekkel.
 A harmadik képen egy recirkulatív golyóscsapágyas "hüvely", ami kör keresztmetszetű rúdon fut, egy feszültségvezérelt pneumatikus nyomásszabályzó, az alsó részén a múlt és jelen érzékelői között lévő eltérést szemléltetném: egy reed relés  vs. hall félvezetős, led visszajelzős munkahenger pozíció érzékelő. Kellőképpen ránagyítva a Led visszajelző és Hall traduktor szilícium lapkájának arany huzalozása (bondolása) is látható.

Remélem tetszik, ha valami hasonlóra kíváncsiak lennétek jelezzétek és lehetőség szerint készítek róla felvételt.

Üdv.
O.

xg2w6ib9x

[#eljen]
Köszönet a képekért, ez érdekes, ilyenekkel nem minden nap találkozhat az ember.

ra8nsmk6w

Köszi! Nagyon jó képek!
Az embernek napi szinten szüksége lenne egy ilyen eszközre.
A női agyról készitett térhatású felvételt azért megnéznék érdekesség-ként[#csodalk]

ebalint

KBalázs

Köszönjük a "betekintést", eléggé irigylésre méltó a nézőpontod. Valóban sokszor van, hogy jól jönne ilyen szuper képességű eszköz a műhely sarkában.

PSoft

Semmit nem látnál azon a felvételen![#nyes]

RJancsi

Magányos Farkas épp most árul egy jó mikroszkópot.... [#nyes]