Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

g89ketty

Azt hittem, hogy nálam több kacatja senkinek sincs, de most szégyenkezve nézek körűl kis kupacomon.[#integet2]

jani300

Én is tettem fel képet a "kis" kupacomról párat :)
Már szinte reménytelen a rendrakás .
Már csak abban reménykedem hogy elfogy a télen néhány köbméter fűrészpor , és akkor felszabadul egy fészer oda tudok szelektálni ,talán ...
Másik fórumon megkérdezték miért nem dolgozom a gépekkel .
Nem is értem ,dolgozok én azokon ,ha ritkán is , csak hobbi .

g89ketty

svejk

Ó, hát azt mindenki ismeri, nekem is kedvenc játékom volt pedig én fiatal vagyok hozzátok képest. :)

Jozs

Azért a végére majd valaki ugye leírja mi a fütyi is ez tulajdonképpen ? [#vigyor][#nemtudom]

svejk

Régi telefonközpontokban használták.
Gyakorlatilag egy tekerccsel (impulzusok) működtetett kiválasztókapcsoló.

PSoft

Hát persze!:)

Gyakorlatilag, egy hatvan lépéses, több funkciós programkapcsoló.
-Kézi vezérléssel, lehetőség van tetszőleges időközökkel sorban végigmenni -egytől hatvanig- a hatvan lépésen.
Ilyenkor egy nyomógombbal, manuálisan lépteted a "vonalválasztót".
-Kézi vezérléssel, lehetőség van tetszőleges időközökkel és tetszőleges sorrendben végigmenni a hatvan lépésen.
Akkor, a pulton elhelyezett hatvan db. nyomógombbal tetszés szerint manipulálsz.
-Idő vezérléssel, lehetőség van a beállított idővel végigmenni a hatvan lépésen.
Ilyenkor, egy nyomógombbal elindítva az időkapcsoló a beállítás szerint végiglépteti a vonalválasztót a hatvan lépésen.
(amíg lépked...mehetsz sörözni)[#vigyor]

svejk

Vezetékekkel programozott "futófényre" is jó volt :)

Az eredeti pontos alkalmazás számomra sosem volt világos, első körben azt hinné az ember, hogy közvetlen a tárcsaimpulzusok vezérelték, de ennél azért bizonyára  sokkal bonyolultabb volt a rendszer.

PSoft

Úgy van...az is meg volt a "hőskorban".[#vigyor2]

Nekem se tiszta ez a telefonos alkalmazás...
Több félével találkoztam az évtizedek alatt.
Ami a mutatott pultba van építve, annak hatvan lépés a körülfordulása.
Amit a linken mutattam, az meg, ötven lépéses.
Itt, a kisebbik meg...tizenegy lépéses.
Ez, a kisebbik illene a tárcsához, mert ugye -ha jól emlékszem- ott az egyes szám 2 impulzus, a nulla meg 11.

No de, csak lesz köztünk valaki régi telefonos, aki..."tiszta vizet önt a pohárba".[#nemtudom]

Jozs

Sok évig dolgoztam telefonközpontban (Egerben), de nem emléxem ilyen ketyerére. Ezzel persze a világért sem kérdőjelezem meg, hogy köze lenne a telefontechnikához, hiszen - főleg a régebbi időkben - nagyon sok egzotikus és egyedi eszköz előfordult. A 90 -es években pl. nálunk is épült a jelfogós központra, C64 -el vezérelt vonalcsatlakozó ( trunk ) vizsgáló "műszer". Nem volt akkora hajtás mint most, a szakembereknek bőven volt idejük agyalogni, hogyan tudnák leegyszerűsíteni a saját munkájukat. Van is egy ilyen mondás, hogy a mérnököt a munkától való mélységes undor készteti a kreatív gondolkodásra :-).

Egyébként ha ennek az eszköznek 48 V -os táp kell, akkor szinte biztos hogy van valami köze a telefonközpontokhoz.

dezsoe

Valahogy így, jobbat nem találtam hirtelen:

Épp a nyáron volt szerencsém működés közben megtekinteni egy pár fajta központot Nagyvázsonyban a Postamúzeumban. Ajánlom bárkinek, érdemes elmenni és megnézni.

svejk

Tuti, hogy tel. központos a cucc, hozzám '80-ban került MÁV-os régi telefonhálózat lebontásakor, sok más egyébbel, pl. a kurblis induktorokkal, ami szintén nagyon jó játék volt.

A fenti azt is jelenti, hogy a Postán már szerintem a 70-es években újabb cucc volt ezek helyett.

PSoft

Igen, az eredeti behúzótekercsük 48V-os...volt.

A lentebb mutatott pultban levő hatvan lépéses példányt, anno' én tekertem át 24V-ra.(autóakkumulátoros üzemű a pult)

A linken mutatott két kisebb példány, még az eredeti 48V-os tekercselésű.
De ha jól emlékszem, az eredeti tekercse három kivezetéses volt.
Valamelyik képen látszik is a harmadik forrfül a csévetesten.

Egyébként én vonalválasztó néven ismerem ezeket az eszközöket, az is a telefonos alkalmazásra utaló elnevezés.

svejk

Az a 70 db Rafi gomb ma már önmagában kész vagyon lenne.

Szólj ha selejtezés lesz :)

PSoft

Nem volt az probléma anno'.
Volt talicska szám, ha...kellett.[#vigyor]
Szerintem ezekkel a pultokkal, akkoriban én voltam a cégnél a legnagyobb Rafi fogyasztó.
De, a DIL tokos Hamlin-ek is zsákszám fogytak.

Pár éve, [#1236@KoLa] nak adtam azt az utolsó pár tíz? darabot, amit a dobozom alján találtam.