Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

És mit lépsz arra hogy nekem az első kiadás is meg van ?
1940 Királyi Magyar Egyetemi Nyomda    732 oldal

PSoft

Borítékolni mertem volna...[#worship]
Így legyen ötösöm a lottón![#vigyor2]

sasi

Ha már licit...[#nyes]

Karlovitz László, GYAKORLATI ELEKTROTECHNIKA, 2. kiadás – 1914

Jesch László, GYAKORLATI ELEKTROTECHNIKA, II. kiadás – 1940

Jesch László, GYAKORLATI ELEKTROTECHNIKA, 7. kiadás – 1961

Zemplén Győző, AZ ELEKTROMOSSÁG ÉS GYAKORLATI ALKALMAZÁSAI, 2. kiadás - 1927

Vigh Bertalan, ERŐSÁRAMÚ VILLAMOS SZERELÉS – 1940

ANTAL GÁBOR

És Molnár  Jovitza rádiós könyved van ?  Fejből írom ezért, elnézést kérek a szerzőktől ha hibázok .  Reggelre megkeresem....  Sok fiatal nevet , de az alapok olyan precizitással vannak leírva , hogy a wikipádia  elbújhat . Egy Öveges fizikakönyvet ( 1940) beköttettem . Gimnáziumi tankönyv  Ha a mai érettségizők annyit tudnának mint amit 1940 ben követeltek akkor az USA hozzánk fordulna kölcsönért [#kacsint]

RJancsi

Ugyan nem villanyosság meg nem is CNC, de van pár mérnök köztünk...

sasi

Az említett rádiós könyvet nem ismerem, viszont elnézve RJancsi könyvét, utcahosszal viszi a pálmát [#vigyor4].

Egyébként mindig csodálkozom, mikor belelapozok ezekbe a régi műszaki könyvekbe, mi mindent tudtak az elődeink.

svejk

Anno a Révai lexikon lapozgatásánál én is sokszor meglepődtem.
Sok ott leírt dologról előtte azt hittem, hogy a modern kor tudománya.

RJancsi

Ez itt már nagyon OFF, de még egy szösszenet. Itt egy oldal a könyvemből. Tele szögfüggvénnyel, integrállal. Mindez 1888-ból, amikor talán még a logarléc is ritkaság volt. Szögfüggvény csak táblázatokból. Nem irigylem az akkori mérnököket. Ami a könyvben külön tetszik azok a szakkifejezések. Pl. a boltívet (mint az oldal alján is látszik) "hajtalék"-nak nevezi, de sok olyan kifejezés is van benne, ami ma már megmosolyogtat illetve eltűnt az idők homályában.

PSoft

Egyik, a sok közül.
Talán már, harminc éve is lehet, hogy készülhetett...

Sokat, sok alkalommal használtam(használtuk)ezeket a pultokat. Most, hosszú szünet után egy merőben más alkalmazás kapcsán, ismét előkerült az egyik.
Az évek alatt, valahova elkeveredett a Rafi kapcsoló kulcsa. Kicsit kotorászva találtam egy kulcsot, de valamiért...bele sem ment a zárba.
No, ezért bontottam meg a pultot, a próba kedvéért...áthidaltam a kulcsos kapcsolót.

Ha meg már megbontottam, csináltam pár fotót róla.
Kellő kíváncsisággal nézegettem a belsejét, már...nem emlékeztem minden részletre.
(úgy látom akkoriban...sokkal több ráérő időm lehetett)[#vigyor2]

A vezetékkorbácsoktól nem igen látszik, egy..."sündisznó" lapul mögöttük.

szf

Hümm azt hittem ez az új nyomtatód vezérlője?![#eplus2]

PSoft

Hogy találtad ki, hogy...az lesz belőle???[#eplus2]

Szalai György

Szép darab. Olyan Kontakta doboz kinézete van.
Nagyon szép a GI időrelé átlátszó tekerőgombja. Sajnálom, hogy nem archiváltam ezekből is pár darabot még időben.
Mára csak a tirisztoros szabályzómon maradt meg egy darab.

Szalai György

Senki sem kérdezi meg, hogy mi az a nagy félkörös szerkezet, amire annyi vezeték van forrasztva?
Talán valami telefon etető relé?

TROMF22

Nekem valahol van egy ilyen átlástszó tekerős GI.
Talán gyári dobozában.
Ha megtalálom, szívesen elküldöm az "archívumodba"

PSoft

Senki nem kérdezte, viszont...
Valaki meg, igen.:)

Őrá gondoltam, amikor  "sündisznót" írtam.
Nem tudom volt-e 60 lépéses "telefon etető".[#nemtudom]
De ebben egy ilyen, hatvan lépéses marker van.